مرکز مشاوره یاسان، بهترین مرکز تخصصی روانشناسی کودک در کشور است که با داشتن بهترین روانشناسان کودک آمادگی ارائه خدمات مشاوره روانشناسی کودک را به صورت حضور و آنلاین به مراجعان عزیز دارد. در ادامه به شما والدین عزیز توضیح داده می شود، چرا کمک گرفتن از یک مشاور یا روانشناس کودک می تواند برای فرزند شما بسیار مهم باشد.
کودکان هم مانند بزرگسالان گاهی دچار اختلالات بالینی می شوند، اما علائم این اختلالات در کودکان متفاوت باشد. شما، به عنوان پدر یا مادر باید علائم اختلالات روانی در کودکان را بشناسید و بدانید چگونه میتوانید به فرزندتان کمک کنید. با توجه به اینکه تشخیص اختلال در کودک برای والدین دشوار است، بسیاری از کودکانی که میتوانند با درمان حرفه ای بهبود یابند، کمک مورد نیاز خود را دریافت نمیکنند.
اختلالات سلامت روان در کودکان معمولا مربوط به تأخیر یا اختلال در رشد تفکر، رفتار، مهارتهای اجتماعی یا تنظیم احساسات متناسب با سن تعریف میشود. این مشکلات موجب میشود کودک نتوانند عملکرد خوبی در مدرسه، خانه یا سایر موقعیت های اجتماعی داشته باشد.
1. درک و تشخیص اختلالات سلامت روان در کودکان دشوار است؛ زیرا رشد طبیعی دوران کودکی، سرشار از تغییر است. علاوه بر این، علائم یک اختلال ممکن است بسته به سن کودک متفاوت باشد یا کودک نتوانند توضیح دهد چه احساسی دارد یا چرا به طرز خاصی رفتار میکند. این در حالی است که با ارزیابی روانشناس کودک به راحتی اختلالات روانی کودک قابل شناسایی است.
2. نگرانی والدین درباره انگ بیماری روانی
3. ترس استفاده از دارو
4. هزینه های درمان
این موانع در حالی است که اگر هر چه زودتر کودک تحت درمان قرار بگیرد اختلال قابل کنترل و درمان خواهد بود ضمن اینکه از بروز مشکلات و هزینه های آتی جلوگیری خواهد شد.
اختلالات سلامت روان در کودکان یا اختلالات رشدی شامل موارد زیر است:
1. اختلالات اضطرابی: اختلالات اضطرابی در کودکان ترس ها، نگرانی ها یا اضطراب های مداومی است که توانایی آنها را برای شرکت در بازی، مدرسه یا موقعیت های اجتماعی معمولی مناسب سن مختل میکند. انواع اختلالات اضطرابی در کودکان عبارتند از:
برخی از نشانه های استرس می تواند به شکل ناخن جویدن، مکیدن انگشت شست و شب ادراری بروز کند.
2. اختلال کمتوجهی، بیش فعالیADHD)): در مقایسه با اکثر کودکان همسن، کودکان مبتلا به ADHD در توجه، رفتارهای غیرارادی، بیش فعالی یا ترکیبی از این مسائل مشکلاتی دارند. از طریق تست بیش فعالی در کودکان (ADHD) می توانید فرزند خود را ارزیابی کنید. البته نتیجه این تست به تنهایی نمی تواند به شما در تشخیص بیش فعالی فرزندتان کمک کند. توصیه می کنیم اگر علائم این اختلال را در کودک خود مشاهده می کنید حتما از یک متخصص روانشناس کودک کمک بگیرید.
3. اختلال طیف اوتیسم :(ASD)اختلال طیف اوتیسم یک بیماری عصبی است که در اوایل کودکی و معمولاً قبل از 3 سالگی ظاهر میشود. اگرچه شدت ASD متفاوت است، کودک مبتلا به این اختلال در برقراری ارتباط و تعامل با دیگران مشکل دارد. در این مورد نیز حتما فرزند شما باید توسط روانشناس کودک ارزیابی شود.
4. اختلالات اشتها (تغذیهای): اختلالات تغذیه به افزایش یا کاهش وزن و عادات غذایی نادرست مربوط میشود. اختلالات تغذیهای مانند بیاشتهایی عصبی، پرخوری عصبی و اختلال پرخوری، میتواند منجر به اختلال عملکرد عاطفی و اجتماعی و عوارض جسمی شود.
4. افسردگی و سایر اختلالات خلقی: افسردگی کودکان احساس غم و اندوه مداوم و از دست دادن علاقه به انجام کارهایی است که پیش از این از آنها لذت می برد. افسردگی توانایی کودک برای عملکرد خوب در مدرسه و تعامل با دیگران را مختل می کند. اختلال دوقطبی نیز منجر به نوسانات خلقی شدید بین افسردگی و رفتارهای افراطی میشود که تنها رها کردن کودک، بدون مراقب بسیار خطرناک است.
5. اختلال استرس پس از سانحه (PTSD): پریشانی عاطفی طولانی مدت، اضطراب، خاطرات ناراحت کننده، کابوس های شبانه و رفتارهای مخرب در پاسخ به خشونت، سوء استفاده، آسیب جسمی، سوگ کودک در عزای عزیزان یا سایر آسیبهای روحی و روانی است.
6. اختلالات یادگیری: مشخصه اختلال یادگیری در کودکان عدم پیشرفت تحصیلی در یکی از زمینه های خواندن، نوشتن دیکته، بیان نوشتاری یا ریاضیات با وجود داشتن هوش نرمال و طبیعی است. برای کودکان دچار اختلالات یادگیری اغلب دشوار است پا به پای همسالانشان در برخی موضوعات تحصیلی پیش روند. برای آگاهی بیشتر از این اختلال مقاله علائم اختلال یادگیری در کودکان را مطالعه کنید.
7. اختلالات گفتاری و زبانی: اختلال گفتاری مربوط به مشکل ایجاد صداست که معروفترین نوع این اختلال لکنت زبان است. اختلالات زبانی هم مربوط به مشکل در درک یا کنار هم قرار دادن کلمات برای انتقال افکار است. برای آگاهی بیشتر از این اختلال مقاله گفتار درمانی را مطالعه کنید.
پرخاشگری
لجبازی کردن
خجالتی بودن
اعتماد به نفس پایین
دورغ گویی و خبرچینی
ترس شدید و کابوس های شبانه
علائم هشداردهنده ای که نشان می دهد کودک شما ممکن است اختلالات روانی داشته باشد عبارتند از:
غم و اندوه مداوم (دو هفته یا بیشتر)
کناره گیری یا اجتناب از تعاملات اجتماعی
صدمه زدن به خود یا صحبت درباره آسیب رساندن به خود
صحبت درباره مرگ یا خودکشی
طغیان یا تحریک پذیری شدید احساسات
رفتار مضر خارج از کنترل
تغییرات شدید در خلق و خو، رفتار یا شخصیت
تغییر در عادات غذایی
کاهش وزن
مشکل در خوابیدن
سردرد یا معده درد مکرر
مشکل در تمرکز
تغییرات در عملکرد تحصیلی
غیبت از مدرسه
اگر نگران سلامت روان کودک خود هستید، با یک متخصص روانشناس کودک مشورت کنید. مسائلی که نگرانتان کرده است را برای وی شرح دهید. با معلم، دوستان نزدیک، بستگان یا سایر مراقبت کنندگان فرزندتان صحبت کنید تا ببینید آیا آنها متوجه تغییراتی در رفتار فرزندتان شده اند یا خیر. این اطلاعات را با دکتر روانشناس کودک نیز در میان بگذارید.
والدین نقش مهمی در حمایت از برنامه درمانی کودک دارند. برای مراقبت از خود و فرزندتان باید کارهای زیر را انجام دهید:
درباره بیماری یا اختلال روانی کودک خود اطلاعات کسب کنید.
از مشاور روانشناس کودک خود درباره نحوه پاسخگویی به فرزندتان و برخورد با رفتارهای دشوار راهنمایی بخواهید.
با حضور در برنامه های آموزشی والدین، به ویژه برنامه هایی که از سوی مراکز روانشناسی کودک برای والدین طراحی شده اند، مهارت های فرزندپروری خود را ارتقا دهید. کارگاه های آموزشی یاسان - بسته های آموزشی یاسان - کتاب های روانشناسی یاسان
تکنیک های مدیریت استرس را بررسی کنید تا به شما کمک کند با آرامش پاسخ فرزند خود را بدهید.
به دنبال راه هایی برای آرامش و تفریح با فرزند خود باشید.
قوت ها و توانایی های فرزندتان را تحسین کنید.
با مدرسه فرزندتان هماهنگی کنید تا کودک تان از حمایت های لازم برخوردار شود.
دوران کودکی مهمترین دوره رشد هر انسان به شمار میرود. ما در مرکز مشاوره یاسان، گروهی متشکل از بهترین روانشناسان کودک را گردهم آوردهایم تا در طول دوران کودکی فرزندتان با شما باشیم.
شیوه دریافت وقت مشاوره
لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان نوجوان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتساپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتساپ است.