مشخصه اختلال یادگیری در کودکان و نوجوانان عدم پیشرفت تحصیلی در یکی از زمینه های خواندن، نوشتن دیکته، بیان نوشتاری یا ریاضیات با وجود داشتن هوش نرمال و طبیعی است. برای کودکان دچار اختلالات یادگیری اغلب دشوار است پا به پای همسالانشان در برخی موضوعات تحصیلی پیش روند، اما در سایر موضوعات و مواد درسی عملکرد خوبی دارند. این نوع از اختلالات باعث میشوند پیشرفت کودک کمتر از حد مورد انتظار بر اساس توان بالقوه و فرصتهای آموزشی باشد. حداقل 5 درصد کودکان به اختلالات یادگیری مبتلا می شوند.
اختلالات یادگیری اغلب سبب میشوند موفقیت در تحصیل برای کودک عذابآور شود و در برخی موارد منجر به دلسردی، عزتنفس پایین، سرخوردگی مزمن و روابط ضعیف با همسالان میشوند.
اختلالات یادگیری با انواع دیگر اختلالات همچون بیش فعالی، اختلال ارتباط و افسردگی همراه میشود. در نوجوانان دچار اختلالات یادگیری میزان ترک تحصیل 1.5 برابر است. بزرگسالان دچار اختلالات یادگیری در معرض مشکلات مربوط به اشتغال و سازگاری اجتماعی هستند.
انواع اختلالات یادگیری شامل اختلال خواندن، اختلال ریاضیات و اختلال نوشتن است. ممکن است کودک فقط در یکی از این زمینهها مشکل داشته باشد.
اگر متوجه شدید سطح یادگیری فرزندتان در همه دروس خوب است اما با توجه به هوش و سایر نمرات درسی، فقط در یک زمینه دچار مشکل است، او را از نظر وجود اختلال یادگیری بررسی کنید تا علاوه شروع سریع اقدامات لازم برای درمان، از کشمکشها و مشکلات ارتباطی که به احتمال زیاد با فرزندتان دارید جلوگیری شود؛ زیرا کودکانی که دچار اختلال یادگیری هستند، راه حل اجتنابی را در پیش میگیرند و از تلاش برای یادگیری آن درس خاص پرهیز و در برابر انجام تکالیف آن مقاومت می کنند.
با توجه به عواقب اختلال یادگیری در پیشرفت تحصیلی، آینده شغلی و زندگی، تشخیص به موقع و اقدام عملی لازم برای درمان اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول از موارد ضروری در دوره ابتدایی است.
پیشرفت درسی و یادگیری کودک وابسته به مولفه های مختلفی است از جمله تحریکات محیطی از ابتدای تولد کودک، حافظه فعال، علاقه و پشتکار، ضریب هوشی، سیستم آموزشی و در نهایت نوع رفتار با کودک است.
خوشبختانه تقریبا همه فاکتورهای ذکر شده تغییر پذیر هستند به طوری که پیشرفت و بهبود در هر کدام از این زمینه ها منجر به افزایش توان یادگیری و کارایی هوشی کودک می شود. یکی از تمرینات و مداخلاتی که می تواند بسیار موثر باشد افزایش توان حافظه فعال کودکان است. عاملی که منجر به افزایش توجه، تمرکز و بازدهی تحصیلی می شود.
بهتر است به جای نصیحت های طولانی مدت درباره لزوم یادگیری و درس خواندن و حتی تنبیه کودک به صورت پایه ای و بنیادین عمل کنید؛ یعنی حافظه و دامنه تمرکز کودک را بر اساس عملکرد مغزی افزاش دهید.
با توجه به تقسیم حافظه به دو بخش دیداری و شنیداری، می توان با تمرینات اصولی این دو نوع حافظه را در کودک بهبود داد.
روی مهارت های دیداری کودک کار کنید: مثل تصور کردن یک تصویر در ذهن که درمورد آن خوانده یا شنیده است.
اجازه دهید کودک به شما آموزش دهد، این آموزش می تواند شامل موارد درسی و هرنوع مهارتی مانند ورزش یا موسیقی باشد.
بازی هایی انجام دهید که حافظه دیداری فرزندتان را درگیر می کند، مانند بازی کارت های حافظه، وصل کردن شکل های مربوط به هم یا پیدا کردن یک شکل از میان یک تصویر شلوغ. توصیه می شود مقاله 35 بازی برای افزایش تمرکز، اعتماد به نفس و خلاقیت کودک را مطاله کنید.
کودک را به خواندن کتاب های مورد علاقه اش تشویق کنید و اجازه دهید داستانی که خوانده است را برای شما تعریف کند. برای آگاهی بیشتر توصیه می شود مقاله فواید قصه خواندن برای کودکان را مطاله کنید.
به او کمک کنید تا اطلاعاتی را که یاد می گیرد بهم ارتباط دهد. معمولاً اینکار اگر به شیوه های جالب و داستان گونه انجام شود، موثرتر است، مانند داستان شهر الفبا، یا شهر اعداد برای یادگیری الفبا و اعداد برای کودکان کلاس اول دبستان.
کارت های مختلف اشیا، حروف الفبا، اعداد تهیه کنید و هر بار تعدادی از این کارت ها را به کودک نشان دهید، سپس از او بخواهید تا به ترتیب کارت های ارائه شده را نام ببرد. در مرحله بعد باید کارتها را به صورت معکوس نام ببرد.
برای تقویت حافظه شنیداری، کارت ها را برای کودک بخوانید و طبق دستور بالا عمل کنید. زمان خاصی را در نظر بگیرید تا بازی برای کودک هیجان انگیز تر شود.
از کودک بخواهید در زمان مشخص حروف یا کلمات خاصی را از بین یک متن انتخاب کند. اینگونه توجه دیداری کودک افزایش می یابد.
از آنجا که امروزه کودکان به بازی های کامپیوتری علاقه بیشتری دارند، بازی های برای تقویت حافظه مانند N-Back Memory Training را دانلود و کودک را تشویق به انجام آن کنید.
در صورتی که متوجه شدید فرزندتان در یادگیری دچار مشکل است حتماً باید از یک روانشناس کودک برای ارزیابی کمک بگیرید. پس از ارزیابی نیز آموزش هایی تحت عنوان توانمندی شناختی در طی جلسات مختلف و با توجه به عملکرد مغزی در هر ناحیه به صورت تخصصی بر اساس اصول یادگیری انجام می شود. تاکید می شود که آموزش های مغزی برای حصول هر چه بیشتر نتیجه نیاز به زمان، تمرین، و پایبندی به انجام تمرین ها دارد. برای دریافت وقت از مشاور کودک کلیک کنید.
همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کودک و نـوجوان یا حضور در کـارگـاه های فرزندپروری ارتقا دهید.
شیوه دریافت وقت مشاوره
لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتساپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتساپ به شماره 09935968010 است.
اختلالات یادگیری اغلب سبب میشوند موفقیت در تحصیل برای کودک عذابآور شود و در برخی موارد منجر به دلسردی، عزتنفس پایین، سرخوردگی مزمن و روابط ضعیف با همسالان میشوند.توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
انواع اختلالات یادگیری شامل اختلال خواندن، اختلال ریاضیات و اختلال نوشتن است. ممکن است کودک فقط در یکی از این زمینهها مشکل داشته باشد.توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
اگر متوجه شدید سطح یادگیری فرزندتان در همه دروس خوب است اما با توجه به هوش و سایر نمرات درسی، فقط در یک زمینه دچار مشکل است، او را از نظر وجود اختلال یادگیری بررسی کنید تا علاوه شروع سریع اقدامات لازم برای درمان، از کشمکشها و مشکلات ارتباطی که به احتمال زیاد با فرزندتان دارید جلوگیری شود؛ زیرا کودکانی که دچار اختلال یادگیری هستند، راه حل اجتنابی را در پیش میگیرند و از تلاش برای یادگیری آن درس خاص پرهیز و در برابر انجام تکالیف آن مقاومت می کنند.توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
پیشرفت درسی و یادگیری کودک وابسته به مولفه های مختلفی است از جمله تحریکات محیطی از ابتدای تولد کودک، حافظه فعال، علاقه و پشتکار، ضریب هوشی، سیستم آموزشی و در نهایت نوع رفتار با کودک است. خوشبختانه تقریبا همه فاکتورهای ذکر شده تغییر پذیر هستند به طوری که پیشرفت و بهبود در هر کدام از این زمینه ها منجر به افزایش توان یادگیری و کارایی هوشی کودک می شود. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
بهتر است به جای نصیحت های طولانی مدت درباره لزوم یادگیری و درس خواندن و حتی تنبیه کودک به صورت پایه ای و بنیادین عمل کنید؛ یعنی حافظه و دامنه تمرکز کودک را بر اساس عملکرد مغزی افزاش دهید.با توجه به تقسیم حافظه به دو بخش دیداری و شنیداری، می توان با تمرینات اصولی این دو نوع حافظه را در کودک بهبود داد. 1. روی مهارت های دیداری کودک کار کنید: مثل تصور کردن یک تصویر در ذهن که درمورد آن خوانده یا شنیده است. 2. اجازه دهید کودک به شما آموزش دهد، این آموزش می تواند شامل موارد درسی و هرنوع مهارتی مانند ورزش یا موسیقی باشد. سایر راهکارهای درمانی و توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
نظرات کاربران