چگونه کودک و نوجوان را از گوشی دور کنیم؟ + تست اعتیاد به گوشی

  • تیم ترجمه و تولید محتوا

    مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۴/۲۴

چگونه کودک و نوجوان را از گوشی دور کنیم؟ + تست اعتیاد به گوشی

خیلی از ما درباره مضرات استفاده کودک از موبایل شنیده‌ایم اما شب وقتی مهمان داریم به کودک نوپایمان موبایل می‌دهیم تا مشغول باشد. بچه‌های نوجوان هم اگر عضو تلگرام، اینستاگرام یا فیسبوک نباشند خیلی از فعالیت‌های گروه‌های دوستی‌شان را از دست می‌دهند. مهم‌تر از همه این‌که خود ما هم همیشه از موبایل استفاده می‌کنیم. پس چرا موبایل برای بچه‌ها بد است؟ چرا باید استفاده کودکان و نوجوانان از موبایل را محدودیت‌ کنیم؟

حتما با تاثیرات منفی استفاده موبایل بر کودک و نوجوان خود مواجه شده‌اید: بچه‌هایی که بدون موبایل نمی‌خوابند، دخترها و پسرهایی که زندگی مجازی‌شان خیلی پررنگ است و نوجوان‌هایی که هویتشان را در شبکه‌های اجتماعی گم کرده‌اند و دچار اضطـراب و افـسردگی هستند.

اما این مساله فقط متوجه بچه‌هایمان نیست؛ آنها این رفتار را از ما یاد گرفته‌اند. ما صبح‌ها با زنگ گوشی از خواب بیدار می‌شویم و اخبار را روی تلفن همراهمان دنبال می‌کنیم، با موبایلمان غذا سفارش می‌دهیم، تاکسی می‌گیریم و با دوستانمان در ارتباط هستیم. بچه‌ها به سرعت متوجه اهمیت تلفن همراه در زندگی والدینشان می‌شوند و دلشان می‌خواهد این نقش را در زندگی خودشان هم تکرار کنند.

توصیه می کنیم پیش از خواندن ادامه مطلب از طریق  دو تست زیر شدت وابستگی فرزند خود به گوشی و شبکه های اجتماعی را ارزیابی کنید:

 

تست اعتیاد نوجوانان به موبایل

تست اعتیاد نوجوانان به شبکه های اجتماعی

 

چگونه کودک و نوجوان را از گوشی دور کنیم؟

اگر بخواهیم تاثیر بلندمدتی در نگرش فرزندمان به استفاده از موبایل داشته باشیم باید اول از خودمان شروع کنیم. عادت‌های ما به عنوان والدین، تاثیر زیادی روی بچه‌های دارد. خوب اولین قدم چیست؟

راه‌های زیادی برای کم کردن وابستگی به موبایل وجود دارد. بعضی‌ها سعی می‌کنند در روزهای تعطیل موبایل را کنار بگذارند، بعضی‌ها هم نرم‌افزارهای کنترلی روی موبایلشان نصب می‌کنند و معتقدند آگاهی باعث تغییر می‌شود. اما راه‌ حل‌های مشخص‌تر بیشتر می‌تواند به شما کمک کند تا استفاده از موبایل را محدود کنید:

  • یک ساعت زنگ‌دار بخرید و به جای موبایل از آن استفاده کنید. گوشی موبایلتان را هم جایی بیرون از اتاق خواب شارژ کنید و لپ‌تاپ را هم شب‌ها در اتاق پذیرایی بگذارید. یک ساعت قبل از خواب تلویزیون نبینید و با گوشی و کامپیوتر کار نکنید.

  • موقع غذا خوردن یا وقتی که در جمع هستید گوشی‌تان را چک نکنید. اگر انجام این کار برایتان سخت است، گوشی را جایی خارج از دیدتان قرار دهید.

  • از قبل برنامه‌ریزی کنید که موقع قرار گرفتن در جمع یا در وقت خالی‌تان چه کار می‌خواهید بکنید یا چه بازی‌هایی انجام می‌دهید. اگر تماشای سریال مد نظرتان است، تعداد اپیزودها را از قبل تعیین کنید.

این‌ها فقط چند مثال ساده هستند اما شما را متوجه این نکته می‌کنند که باید در مورد رفتاری که می‌خواهید در فرزندتان نهادینه شود، آگاهانه عمل کنید. شما چه رفتارهایی دارید که دوست ندارید فرزندتان آنها را انجام دهد؟

6 توصیه دکتر شایسته شکوفه فرد، روانشناس بالینی کودک و نوجوان مرکز مشاوره یاسان به والدین برای مدیریت کودکان در فضای مجازی را در این پادکست گوش دهید.

قوانین استفاده از موبایل و تبلت برای کودکان و نوجوانان

کاملا مشخص است که هیچ کدام از ما انسان‌های کاملی نیستیم. ایجاد عادت‌های خوب در زندگی، شروع خوبی است اما ما باید دستورالعمل مشخصی به فرزندانمان بدهیم تا کاملا متوجه مضرات موبایل و رسانه در زندگی‌شان باشند. این کار نباید به صورت سخنرانی یا وضع قوانین سخت باشد. تکنولوژی چیزی است که ما همیشه در زندگی‌مان با آن مواجه می‌شویم. بنابراین خیلی راحت می‌شود مکالمه‌هایی در این رابطه را با فرزندمان شروع کنیم.

این مکالمه‌ها می‌تواند دیدگاه فرزندتان نسبت به تکنولوژی را شکل دهد، به خصوص وقتی فرزندتان هنوز خیلی کوچک است. تاثیرگذاری شما وقتی بیشتر می‌شود که این تکنیک‌ها را به کار ببرید:

  • به طور منظم، هر چند وقت یک‌بار درباه موضوعات مختلف از جمله تکنولوژی با او صحبت کنید.

  • درباره دلیل کارهایی که انجام می‌دهید و قوانین مربوط به آنها توضیح دهید.

صحبت‌هایی را درباره استفاده بهینه از هر تکنولوژی و محدودیت‌های استفاده از آنها شروع کنید. قوانین و محدودیت‌هایی که ما وضع می‌کنیم از آنها مراقبت می‌کند و به آنها کمک می‌کند از رسانه‌های دیجیتال به خوبی استفاده کنند اما اگر دلیل وضع قوانین را برایشان توضیح ندهید وقتی به سنی رسیدند که دیگر نمی‌توان برایشان قانون گذاشت یا در شرایطی که قانونی وضع نشده قرار گرفتند، احتمال رعایت چارچوب‌ها خیلی کم می‌شود.

 

مدیریت استفاده کودک از موبایل

سرگرمی‌های زیادی برای کودک فراهم کنید: وقتی زندگی پر از فعالیت‌های ورزشی، پروژه‌های علمی، کتابخوانی و رفتن به پارک باشد، استفاده کودک از موبایل کاهش می یابد و کمتر به سراغ موبایل یا تـماشای تلـویـزیـون می‌رود.

نگران این که حوصله بچه سر برود نباشید: وقتی بچه‌ها حوصله‌شان سر برود، تـخیـل و خـلاقــت خود را به کار می‌گیرند و خودشان را سرگرم می‌کنند. فکر نکنید وظیفه‌ شماست که هر وقت حوصله کودک سر رفت او را سرگرم کنید. بازی‌ها و فعالیت‌های زیادی وجود دارند که کودک می‌تواند انجام دهد.

 

مدیریت موبایل برای کودکان 8 تا 13 ساله

راهکارهای قبلی را هم می‌توانید برای این گروه سنی به کار ببرید اما توجه داشته باشید که بچه‌های کمی بزرگ‌تر بیشتر به شبکه‌های اجتماعی و بازی‌های آنلاین علاقه دارند به خصوص بازی‌هایی که مرحله‌های مختلفی دارند. هیچ کدام از این فعالیت‌ها به خودی خود بد نیستند اما لازم است یک نفر به بچه‌های این سن یادآوری کند که زمان کار با موبایل تمام شدهاست.

اگر زمان‌های مشخصی از قبل برای ممنوعیت استفاده از موبایل داشته باشید ( وقت انجام تکالیف، وقت شام، یک ساعت قبل از خواب، نیم ساعت قبل از ترک خانه) راحت‌تر می‌توانید این مساله را مدیریت کنید. برنامه‌‌هایی روی موبایل نصب کنید که بتوانید لیست سایت‌های ممنوعه یا ساعت‌های اتصال به اینترنت را با استفاده از آنها مدیریت کنید.

مدیریت موبایل برای نوجوان‌ها

معمولا میزان استفاده نوجوانان از تلفن همراه از شبکه‌های اجتـماعی خاص و یا بازی‌های آنلاین بیشتر است. در شرایط فعلی نمی‌شود به بچه‌های نوجوان اجازه نداد که از شبکه‌های اجتماعی استفاده کنند. اگر تا به حال ممنوعیت ایجاد کرده بودید باید بدانید که سال‌های نوجوانی زمانی است که آزادی بیشتری به فرزندتان بدهید تا وقتی به بزرگسالی رسیدند بتوانند به خوبی استفاده از موبایل و شبکه‌های اجتماعی را مدیریت کنند.

اگر تا به حال اجاره نداده‌اید، حالا می‌تواند وقتش باشد که به نوجوانتان اجازه دهید زمان مشخصی از موبایل استفاده کند و خودش مسئول مدیریت کردن این زمان باشد.

با توجه به میزان پختگی فرزندتان، می‌توانید فیلترهای وبسایت را از روی گوشی موبایل بردارید. هنوز هم درباره شیوه‌های صحیح استفاده از اینترنت با فرزندتان صحبت کنید. بعضی والدین هر چندوقت یک‌بار فهرست سایت‌هایی که فرزندشان به آنها سرزده را چک می‌کنند. 

 

و در نهایت اینکه همیشه، توصیه‌های مشاور کودک یا مشاور نوجوان در زمان‌هایی که والدین با فرزند خود دچار مشکل می‌شوند راه گشاست. بر همین اساس یــــاســـان این امکان را فراهم کرده است تا مشاوره شما با روانشناسان مجرب کودک و نوجوان به صورت آنلاین و در زمان های مناسب برای شما انجام شود. برای رزرو وقت مشاوره آنلاین کلیک کنید.

همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کـــودک و نـــوجـــــوان یا حضور در کـــــارگـــــــــاه های مرتبط  ارتقا دهید.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ به شماره 09935968010 است. 

 

تماس با ما

تماس با ما

اگر بخواهیم تاثیر بلندمدتی در نگرش فرزندمان به استفاده از موبایل داشته باشیم باید اول از خودمان شروع کنیم. عادت‌های ما به عنوان والدین، تاثیر زیادی روی بچه‌های دارد. سپس قوانین استفاده از موبایل و تبلت را برای کودک و نوجوان خود کاملا مشخص کنید: کاملا مشخص است که هیچ کدام از ما انسان‌های کاملی نیستیم. ایجاد عادت‌های خوب در زندگی، شروع خوبی است اما ما باید دستورالعمل مشخصی به فرزندانمان بدهیم تا کاملا متوجه مضرات موبایل و رسانه در زندگی‌شان باشند. سایر راهکارها و توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

5 + 7 = ?

نظرات کاربران

۲۱ آذر ۱۴۰۰
بنیتا

نکات خیلی خوبی گفتید. ولی مشکل اصلی اینکه مادر و پدرها خودشون به گوشی معتاد شدن به خا طر همین نمی تونن جلوی بچه هاشون رو بگیرند. 

۰۶ دی ۱۴۰۰
فاطمه باقری

پسر من که صبح تا شب با گوشیه

۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۱
فاضل

چطوری باهاش برخورد می‌کنید من هم همین مشکل دارم

۱۰ بهمن ۱۴۰۰
منیژه اخلاصی

پسرم کنکورداره ولی همش بازی آنلاین می‌کنه چکارکنم گوشی بزاره کنار

۱۰ بهمن ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز! فرزند شما نیاز به انگیزه دارد. در این مورد کوچینگ نوجوان می توان به شما فرزندتان کمک کند. برای اطلاع از آکوچینگ نوجوان کلیک کنید.

۱۵ اسفند ۱۴۰۰

سلام وقت بخیر.میشه منو راهنمایی کنید . پسر من دوسالشه...به شدت وابسته موبایل شده...صبح چشم باز میکنه موبایل میخواد.برای خواب موبایل میخواد.شب تا دیروقت پای موبایله تا خواب بره.من در شرایطی هستم که دور از خانواده هستم و هیچ کسی برای کمک ندارم.همسرم هم زیاد اهل وقت گذراندن با پسرم نیست.. دو مشکل اساسی که من با فرزندم دارم..خیلی وابسته منه و دومی شدیدتر وابسته گوشی.واقعا نمیدونم چیکار کنم..منو کلافه کرده . من خودم تقریبا برای حل مشکل موبایلش براش اسباب بازی مورد علاقشو خریدم..یک روز بازی کرد

۱۸ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! گاهی موقعیت ها یا شرایط لذت بخشِ متنوع و سرگرم کننده برای کودک وجود نداره، گاهی هم والدین برای سرگرم کردن یا آرام کردن کودک از موبایل استفاده می کنند که در این حالت بحث شرطی شدن و یا عادت کردن کودک به موبایل پیش می آید. سعی کنید وقت کیفی بیشتری را با فرزندتان بگذرانید. با او کارهای هیجان انگیز انجام دهید و زمان استفاده از موبایل رو محدود کنید. با توجه به سن کودک می توانید از طریق حواس پرتی و رفتار جایگزین دسترسی کودک به موبایل کم کنید.

۲۵ مرداد ۱۴۰۱
نجمه سلیمی

دختر نوجوانی دارم خیلی به گوشی وابسته تمایلی به درس خواندن نداره مرا که مادرش هستم مانعی برای کارهای خود میداند وهروز از من فاصله می گیردبسیار علاقه به پدر دارد نمیدانم چه کاری انجام بدهم

۰۹ شهریور ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز! شما باید برای ایجاد رابطه مثبتی بین خود و دخترتان تلاش کنید، توصیه می کنیم بسته هیولای نوجوانی هیولای نوجوانی را بشناسیم را برای دستیابی به رابطه ای خوب با فرزندتان و شناخت بهتر او تهیه کنید.

۱۵ شهریور ۱۴۰۲
کافیه میرزایی

سواللی دارم. دخترم ۱۳ سالش هست مدتی هست دچار استرس واضطراب از اجنماع شده مدرسه ‌ شدا. از همه کس عصبانی هست .رفتار های پرخاش گرانه ومنزوی پیدا کرده وابسته به گوشی هست. .پیش مشاور بردم ولی نتیجه ای ندیدم چیکارکنم؟

۱۸ شهریور ۱۴۰۲
مرکز مشاوره یاسان

سلام. وقت بخیر. مادر عزیز دوره نوجوانی دوره بسیار حساسی هست که نیاز به حمایت بیشتر والدین داره. جلسات مشاوره رو با یک روانشناس آشنا به مساله نوجوانی ادامه بدید. زمان میبره تا هر مساله ای که ایجاد شده برطرف بشه.

۱۱ آذر ۱۴۰۲
ابوالفضل قاسمی

سلام وقت بخیر ببخشید من یک بچه چهار ساله تقریباً دارم گوشی تقریباً کم برداره و فقط کارتونی می بیند ‌و شب دیر می خوابه دوست دارم کمتر گوشی نگاه کنه وشب زود بخوابد آیا روانشناسی کودکان لازم است یا می‌شود راهنمایی کنید لطفاً ممنون میشم کمکم کنم

۱۱ دی ۱۴۰۲
سلام سلام

من خودم احساس میکنم که معتاد به تلفن شدم و دلم نمیخواد جو خانواده رو بخاطر این مشکلم بهم بزنم و اعصاب پدرو مادرمو خورد کنم و همینطور در درس هام پسرفت کنم خیلی ناراحتم کلاس هفتم هستم به نظر خودم به شدت اجتماعی هستم طوری که حای مدرسه و مهمونی رو به تلفن همراه ترجیح میدم اما متاسفانه با فامیل ها قطع ارتباط کردیم

۲۰ اسفند ۱۴۰۲
گل همیشه بهار

سلام دخترم خیلی ب گوشی و بازی آنلاین وابسته شده تا اینکه یه روز دیدم گوشی خیلی مشغوله،۱۳سالشه نکنه با پسری دوست شده باشه،راستش ک نمیگه نمیدونم چ کار کنم،خیلی نگرانم

۲۰ فروردین ۱۴۰۳
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! مرکز مشاوره یاسان درباره مشکلات و چالشهای دوران نوجوانی کتاب و بسته های آموزشی متعددی دارد.

۰۷ فروردین ۱۴۰۳
ناشناس

سلام من یک پسر ۱۶ ساله دارم که مدام موبایل دستش هست و ان را هیچ موقع از خودش دو ر نمی کند و فیلم ها و داستان های انیمیشنی را دانلود می کند و می بیند به طوری که به درسش هم لطمه وارد کرده است و وقتی هم نزدیک او می شویم می گوید که فیلم های درسی می بینم و سریع چیزی،را که مبیند را عوض می کنم من،و پدرش خیلی نگران او هستیم باید چکار کنیم و تا به حال هم چند بار ساعت هم گذاشتم که تا این ساعت می تواند موبایل ببیند ولی اصلا به این حرفها توجه نمی کند،میشه راهنمایی کنید که من باید چکار کنم در ضمن گوشی خودش را از بس در شارژ زده خراب کرده و الان گوشی من دستش هست و به ترفند این که می خواهم فیلم های اموزشی ببینم گوشی من را می گیردو رشته ریاضی هم هست

۱۹ فروردین ۱۴۰۳
مرکز مشاوره یاسان

سلام. وقت بخیر. مشخصا به جز موبایل، ارتباط شما و پسر نوجوانتان هم نیاز به بررسی داره. چون در این میان رفتاری مثل دروغگویی و پنهانکاری هم دیده میشه. توصیه ما این هست که در اولین فرصت به به یک روانشناس متخصص نوجوان مراجعه کنید. ما هم در مرکز تخصصی کودک و نوجوان یاسان در خدمت شما هستیم.

۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
میرزاپور

سلام‌پسر۱۵‌ساله‌دارم‌کلاتوگوشی‌سراین‌توخونه‌دعواست‌چه‌کنیم

۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! علاوه بر این مقاله، مرکز مشاوره یاسان بسته ای آموزشی با عنوان «چطور استفاده نوجوان از گوشی را کنترل کنیم؟» نیز دارد که می توانید برای حل مشکل تان این بسته را تهیه کنید.

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
راضیه قنبری

سلام خسته نباشین تورو خدا راهنمای کنین پسرم ۱۴ سالشه صبح ظهر شب سرش تو گوشیه نه نهار ن شام ن صبحانه نمیخوره تشنج هم داره قرص مصرف میکنه هرچی میگم مامان خطرناکه گوشی میگه ولش کن چیکار کنم تو رو خدا راهنمای کنین ایا سیم کارت قطع کنم

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
مرکز مشاوره یاسان

سلام. نه سیم کارتش رو مسدود نکنید. به یک روانشناس نوجوان مراجعه کنید تا با توجه به شرایط خانوادگی شما بهتر راهنمایی تون کنن

۱۴ تیر ۱۴۰۳
راضیه مختاری

سلام ودورودپسر من ۸ ساله است واز صبح تا شب تو گوشی داره بازی میکنه انیمیشن میبینه خلاصه با این که یک روز درمیان کلاس زبان وبسکتبال میره اما فول تایم تو گوشی چیکارکنم ممنونم

۰۲ شهریور ۱۴۰۳
شیوا ایرانشاهی

سلام من یه خواهر ده ساله دارم همش از گوشی استفاده میکنه دلم براش میسوزه تو بچگی اینقدر به گوشی وایسته شده اصلا بچگی نمیکنه همه بچه های همسن و سالش همینجورن کسی نیست باهاش بازی کنه موقع ما ده بیست بچه تو کوچه بازی میکردیم نسل خواهرم اصلا نمیدونن بازی چیه هر چی میکنم از گوشی فاصله بگیره به یه کار علاقمندش کنم رقص، نقاشی، گلدوزی، بافتنی بهش میگم بیا با هم یاد بگیریم میگه علاقه ندارم من فکر میکنم دلیلش عدم علاقه نباشه به گوشی وابسته شده شما میگین چیکار کنم؟ چون خودم تو بچگی کسی باهام حرف نمیزد نظرم نمیخواست سعی میکنم باهاش حرف بزنم چیزی نمیدونه براش توضیح بدم خلاصه حپاسم بهش هست فکر نمیکنه من ازش ده سال بزرگترم مثل یه دختر بزرگ باهاش رفتار میکنم و حرف میزنم و گوشش میدم میخوام تو این موردم کمکش کنم لطفاً راهنماییم کنید..

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

3 + 7 = ?

دریافت وقت مشاوره