نوجوانی دوره سختی است؛ هم برای والدین و هم برای نوجوان. کودک دیروز دیگر نوجوان شده و دلش میخواهد مستقل باشد، فضاهای جدید را تجربه کند، با دوستانش باشد، هویت خودش را بسازد و کارهایی را انجام دهد که خودش دوست دارد. اما این همه ماجرا نیست. نوجوان امروز تغییرات زیادی را تجربه میکند: بالغ میشود، بزرگ میشود و به بزرگسالی نزدیکتر میشود. نوجوانی که با این تغییرات مواجه شده، حالا میخواهد تجربههای اجتماعی بیشتری هم داشته باشد.
اما کودک دیروز ما هنوز آنقدر مهارت کسب نکرده که بتواند این مراحل را به خوبی پشت سر بگذارد. او باید مهارتهایش را بیشتر و بیشتر تمرین کند تا به سلامت وارد دوره بزرگسالی شود. کتاب توانمندسازی نوجوان با تقویت مهارتهای ارتباطی نوجوانان در 10 فصل تدوین شده. و هر فصل یک مهارت را بررسی و تقویت میکند.
این کتاب در واقع یک مجموعه دو جلدی برای پدر و مادرها و نوجوان است. نسخه نوجوان به زبان نوجوانها نوشته شده، تستها و تمرینهای خاصی برای نوجوان دارد. نسخه والد هم برای والدین نوشته شده است. این نسخه هم تمرینات خاصی برای پدر و مادرها دارد که در نهایت باعث توانمند شدن نوجوان میشود. هر فصل از کتابهای نسخه والد و نوجوان با یک پرسشنامه شروع میشود تا والد و نوجوان شناخت بیشتری نسبت به خود در رابطه با موضوعی که در فصل مطرح میشود، پیدا کنند.
کتاب توانمندسازی نوجوان برای اولین بار در ایران و به همت انتشارات یاسما وبسته به مرکز مشاوره یاسان به چاپ میرسد. تا به حال کتابی با تمرینات عملی هم برای والدین و هم برای نوجوان منتشر نشده است. گرچه تا به حال کتابهایی در زمینه نوجوانی و چالشهای مربوط به این دوره حساس تالیف شده است، این کتاب به لحاظ تستها، تکالیف و تمرینات عملی متمایز است. دکتر آسیه اناری، روانشناس بالینی کودک و نوجوان با تکیه بر سالها تجربه عملی و بالینی خود کتاب توانمندسازی نوجوان را نوشته است. به این جهت میتوان "توانمندسازی نوجوان" را نقطه عطفی در کتابهای روانشناسی نوجوان در ایران دانست.
انتشارات یاسما و دکتر آسیه اناری کتاب "راهنمای جامع فرزندپروری در دوران نوجوانی" را هم منتشر کردهاند که جامعترین کتاب تربیتی در ایران محسوب میشود. این کتاب را هم میتوانید از اینجا تهیه کنید: راهنمای جامع فرزرندپروری در دوران نوجوانی
فصل اول: اعتمادبهنفس
فصل دوم: مهارتهای تحصیلی: مهارتهای مطالعه و مدیریت زمان
فصل سوم: ارزشهای بین فردی: تعهد و مسئولیتپذیری
فصل چهارم: ارزشهای فردی: امید، انگیزه و معنا در زندگی
فصل پنجم: مراقبت از خود: پیشگیری از مصرف مواد و دخانیات
فصل ششم: توانایی سازگاری با شرایط: مدیریت استرس
فصل هفتم: مهارتهای بین فردی: حل مساله و همدلی
فصل هشتم: کنترل خشم
فصل نهم: ارتباط با دوستان
فصل دهم: مدیریت اینترنت، تلویزیون، موبایل، بازیهای کامپیوتری و شبکههای اجتماعی
بازتاب انتشار کتاب توانمندسازی نوجوان در رسانه ها
برای دیدن متن کامل خبر در خبرگزاری ایسنا روی عکس کلیک کنید.
تجربه خود از نوجوانی را به خاطر دارید؟ از آن نوجوانانی بودید که هر روز عاشق میشدید، به هر بهانهای می خواستید از خانه بیرون بروید؟ پرخاشگر و طلبکار و عصبانی بودید، حرف هیچ کس به جز خودتان را قبول نداشتید یا برعکس، آرام و سر به زیر بودید و به حرف والدینتان گوش میدادید؟ اول از همه از شما میخواهم آنچه از نوجوانی خود به خاطر دارید، کاملا فراموش کنید و به این موجودات فرازمینی که به اسم نوجوان در منزلتان زندگی میکنند با دیدی دیگر نگاه کنید.
پیشرفت تکنولوژی، فضای مجازی، کوچکتر شدن خانوادهها و تغییر در سبک زندگی از جمله مواردی هستند که نوجوانان امروزی را با نوجوانان گذشته که همان والدین امروزی هستند، متفاوت میکنند. در حال حاضر نوجوانان و والدین آنها به مهارتها و توانمندیهایی نیاز دارند تا با هم و در کنار هم گذار مسالمتآمیز و موفقیتآمیزی از این دوره پرخطر داشته باشند. تنها با روشهای سنتی پیشین نمیتوان نوجوان امروزی را تربیت، کنترل و حتی راهنمایی کرد؛ بلکه به دیدگاه و روشهایی متفاوت نیاز داریم.
این کتاب به عنوان نسخه والد کتاب توانمندسازی نوجوان تلاش میکند همچنان که 10 مهارت و توانمندی اصلی مورد نیاز نوجوان را در کتاب نسخه نوجوان به آنها میآموزد به والدین نیز راهحلها و پیشنهادهایی جهت ایجاد و تقویت این توانمندیها در خود و فرزندانشان ارائه دهند.
مطالعه و تمرین این کتاب را از آن رو به تمامی والدینی که فرزند نوجوان یا در شرف نوجوانی دارند توصیه میکنم که آرامش خانواده و سلامت جسمانی و روانشناختی فرزندان در هر سنی، مستقیما به دانش و مهارت والدین مرتبط است و با توجه به خطرات روزافزون دوران نوجوانی هموچون اعتیاد، ترک تحصیل، روابط پرخطر، استفاده نامناسب از شبکههای اجتماعی و... نقش والدین در این مرحله پررنگتر و بااهمیتتر میشود.
با مطالعه این کتاب، شما و نوجوانتان دست در دست هم در مسیر توانمندسازی خود و فرزندتان قدم برداشته و آنها را از دریای پرتلاطم نوجوانی به دنیای امن بزرگسالی خواهید رساند.
نوجوانی شیرینترین، سختترین و پرخاطرهترین دوران زندگی است که میتواند شما را به زندگی امن، آسوده و با آرامش مالی، روانی و جسمانی در بزرگسالی برساند. همچنین در دوره نوجوانی با رفتارها و افکار غلط میتوانید زندگی بزرگسالی خود را با مشکلات بغرنج و پیچیدهای همراه سازید.
نوجوانان امروز در معرض فضای مجازی، اختلافات با والدین، شناخت نادرست از خود، روابط نامتناسب با همسالان و تجاربی قرار دارند که نوجوانان نسلهای پیشین درک و تجربهای در این زمینه ندارند. نکته اینجاست که گذار موفقیتآمیز به بزرگسالی میتواند بسیار سخت و پرتنش بوده و در عین حال با همراه داشتن کوله باری از توانمندیها و مهارتها آسان و شیرین شود.
شما نوجوانان به دلیل قرار گرفتن در دو راهی کودکی و بزرگسالی در بلاتکلیفی و پادرهوایی به سر میبرید که تنها مهارتآموزس و مجهز شدن به ابزارهای مناسب، قدرت گذار صحیح و موفقیتآمیز را به شما خواهد داد. مانند کوهنوردی که اگر بدون آموزش و تجهیزات لازم سر به کوه بگذارد، موفقیت او چندان قابل انتظار نیست و حتی اگر به قله برسد، لذت و شادی در این صعود تجربه نخواهد کرد؛ بلکه سختی و ناآرامی و فشار مضاعفی بر خود تحمیل کرده است.
افزایش اعتماد به نفس و شناخت خود، مهارتهای درس خواندن صحیح، مسئولیتپذیری، سبک زندگی، مراقبت از خود در مقابل هرگونه دخانیات و مواد، مدیریت استرس، مهارتهای بین فردی، کنترل خشم، ارتباط با همسالان و مدیریت فضای مجازی 10 ابزار اصلی هستند که در کوله بار روان و جسم شما برای رسیده به فرداهای روشن لازم و ضروری است.
این کتاب با تکیه بر سالها تجربه مولف در ایجاد گروههای توانمندسازی نوجوان، برای افزایش معنا، هدف، لذت بردن از زندگی و در عین حال مقابله با مسائل و خطرات نوجوانی تالیف شده است. ایمان قلبی و اعتماد عملیام بر این است که شما نوجوانان با تکیه بر آموختههای این کتاب، هم از زندگی در نوجوانی خود لذت میبرید و هم به آیندهای که شایسته آن هستید، خواهید رسید.
و اینک مسیر توانمندسازی برای عبور از نوجوانی را دست در دست هم آغاز میکنیم... مسیر سبز روشنایی، شناخت، تلاش و آرامش!
چطور نوجوان هدفمندی داشته باشم؟
راجع به معنای زندگی و اهمیت هدفمندی در زندگی با فرزندتان صحبت کنید. گفتوگوهای باز ترتیب دهید و ببینید فرزندتان چه فکر میکند، ایدههایش راجع به زندگی چیست و چه اهدافی را دنبال میکند. گفتوگوی باز یعنی بیشتر شنونده باشید و با سوالات هدفمند و جهتدار، مکالمه با فرزندتان را وارد فاز دلخواهتان کنید. از او بپرسید نظرش راجع به زندگی چیست؟ سبک زندگیاش را دوست دارد؟ اهدافش چیست؟ برای رسیدن به این اهداف باید کدام یک از بخشهای زندگیاش را تغییر دهد. سعی کنید در این زمان بیشتر شنونده باشید، نوجوان را قضاوت نکنید، به خاطر حرفی که میزند دعوایش نکنید و اجازه دهید در کمال آرامش با شما صحبت کند.
معنای زندگی و هدفمندی به معنای ساده یعنی از روزمرگی درآمدن و به آینده دورتر نگاه کردن. کسانی که هدفهای بلند مدت دارند تنها به لباس و موبایل و تفریحات روزمره فکر نمیکنند؛ بلکه چند سال بعد خود را هم میبینند. بنابراین بسیار بیشتر از افراد بی هدف و کسانی که در روزمرگی زندگی میکنند در آینده به موفقیت و خوشحالی و ثروت و تحصیل دست مییابند.
وقت عمل: چند دقیقه فکر کنید و بنویسید دلتان میخواهد پنج سال بعد کجا باشید؟ (یا به طور دقیقتر در هر یک از حوزههای زندگی فردی، خانوادگی، شغل و تحصیلات، روابط اجتماعی و صمیمانه در چه شرایطی باشید.)
حالا که میدانید پنج سال بعد میخواهید کجا زندگی کنید، چه درسی بخوانید و چه شغلی داشته باشید، پنج کاری که باید برای رسیدن به این اهداف انجام دهید یا پنج تغییری که لازم اکنون در زندگیتان ایجاد کنید تا به این اهداف برسید را بنویسید.
دکتر آسیه اناری
موسس و مدیر مرکز مشاوره یاسان با مدرک دکترای تخصصی روانشناسي باليني از دانشگاه شهید بهشتی، یکی از نخبگان جوان عرصه روانشناسی و شاگرد مرحوم دکتر پریرخ دادستان، مادر روانشناسی ایران ( و شاگرد ژان پیاژه، روانشناس معروف فرانسوی) است.
دکتر اناری علاوه بر تدریس در دانشگاه و مشاور راهنمای دانشجویان دکتر، مدتی نیز به عنوان هیئت علمی در دانشگاه شهید بهشتی فعالیت داشته است.
علاوه بر عضویت در کمیته تخصصی "روانشناسی بالینی کودک و نوجوان" نظام روانشناسی از سال 98 تا کنون، چندین جلد کتاب، پژوهش و مقاله از دکتر اناری در زمینه روانشناسی کودک و نوجوان منتشر شده است.
وی همچنین به عنوان روانشناس در برنامه های تلویزیونی از جمله برنامه هزار راه نرفته حضور داشته است.
سوابق تحصیلی:
دکتری تخصصی روانشناسي باليني از دانشگاه شهید بهشتی (مهر 90 تا اسفند 94)
كارشناسي ارشد روانشناسي باليني کودک و نوجوان از دانشگاه شهید بهشتی (مهر 83 تا بهمن 86)
کارشناسي روانشناسي باليني از دانشگاه تهران (مهر 79 تا تیر 83)
مسئولیتهای علمی و اجرایی:
عضو هیئت رئیسه انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان از 1400 تا کنون
عضو کمیته تخصصی کودک و نوجوان انجمن ازدواج و خانواده بهزیستی کل کشور از 1399 تا کنون
عضو کمیته تخصصی "روانشناسی بالینی کودک و نوجوان" نظام روانشناسی جهت بررسی و اعطای پروانه به داوطلبان 1398 تا کنون
صاحب امتیاز و مدیر انتشارات تخصصی یاسما (وابسته به مرکز مشاوره یاسان) 1398 تا کنون
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی 1395 تا 1396
مدیر، موسس و درمانگر مرکز مشاوره تخصصی کودک و نوجوان یاسان 1394 تا کنون
مسئول طرح بلوغ و نوجوانی بهزیستی کل کشور 1394 تا کنون
استاد مدعو جهت تدریس دروس تخصصی دوره دکتری و کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی و بالینی کودک و نوجوان دانشگاههای شهید بهشتی و تهران 1392 تا کنون
عضو نظام روانشناسی و مشاوره 1388 تا کنون
عضو پیوسته انجمن روانشناسی ایران 1388 تا کنون
تالیفات:
مدیریت رفتاری در سنین 10 تا 14 سالگی؛ راهنمای والدین در نوجوانی؛ 1396، انتشارات یاسما (وابسته به مرکز مشاوره یاسان).
آموزش والدین و توانمندسازی خانواده در بلوغ و نوجوانی (راهنمای مدرسین)؛ 1398، انتشارات سازمان بهزیستی.
توانمندسازی نوجوان (کتاب کار نوجوان و کتاب کار والدین)؛ 1399، انتشارات یاسما (وابسته به مرکز مشاوره یاسان).
راهنمای جامع والدین در بلوغ و نوجوانی؛ 1400، انتشارات یاسما (وابسته به مرکز مشاوره یاسان).
برای دیدن رزومه کامل فعالیتهای علمی و پژوهشی دکتر آسیه اناری کلیک کنید.
رضوان اناری
در رشته علوم ارتباط اجتماعی دانشگاه تهران تحصیل کرده و مدرک کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه علامه طباطبایی اخذ کرده است. وی فعالیت حرفهای خود را با خبرنگاری در رسانههای مطرح کشور از جمله خبرگزاری ایسنا شروع کرد. او از سال 1396 ترجمه و تالیف کتب روانشناسی را آغاز کرده و به طور تخصصی روانشناسی دوره نوجوانی را ادامه داده است.
تالیفات:
مدیریت رفتاری در سنین 10 تا 14 سالگی؛ راهنمای والدین در نوجوانی؛ 1396، انتشارات یاسما (وابسته به مرکز مشاوره یاسان).
توانمندسازی نوجوان (کتاب کار والدین)؛ 1399، انتشارات یاسما (وابسته به مرکز مشاوره یاسان).
راهنمای جامع والدین در بلوغ و نوجوانی؛ 1400، انتشارات یاسما (وابسته به مرکز مشاوره یاسان).
برای دیدن رزومه کامل فعالیتهای علمی و پژوهشی رضوان اناری کلیک کنید.
ملاحظه ویژه
یادتان باشد، اگر چالشهای نوجوانی فرزندتان زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار داده است توصیه میکنیم از یک روانشناس متخصص دوره نوجوانی وقت بگیرید تا همه شرایط شما و نوجوانتان را بررسی کند و بر اساس شرایط خاص خانواده شما، راهنماییتان کنند. از اینجا میتوانید وقت مشاوره بگیرید: رزرو نوبت مشاوره
کاربر گرامی!
شما می توانید نسخه الکترونیک کتاب "توانمندسازی نوجوان" را از طریق فیدیبو با قیمت استثنایی تهیه کنید و در حالت آنلاین و آفلاین به آن دسترسی داشته باشید.
نسخه والدین
نسخه نوجوان
ارسال کتاب روزهای سه شنبه انجام می شود
نظرات کاربران
کتاب خوبیه من و شوهرم در حال خوندنش هستیم
پاسخ به نظر کاربر
اول فکر نمی کردم وقت کنم دو جلد کتاب بخونم اما نکات خوبی رو اشاره کرده
پاسخ به نظر کاربر
حیدری
من بوشهرم چقدر طول می کشه به دستم برسه
پاسخ به نظر کاربر
سلام از طریق پست برای شما ارسال میشه. کمتر از یک هفته به دست تون می رسه.
پاسخ به نظر کاربر
مدیر سایت
خیلی کتاب کاربردی و خوبیه. متنش هم روان و همه فهمه. همش می گم کاش زودتر میفهمیدم این مطالب رو تا این قدر اذیت نمی شدم برای بزرگ کردن بچه ها. باز هم شکر. ماهی رو هر وقت از آب بگیری تازه است.
پاسخ به نظر کاربر