اگر فرزندتان نوجوان دارید، احتمالاً میدانید که ممکن است او گاهی خودارضایی کند. البته شاید هم از این موضوع بیخبر باشید! به هر صورت بهتر است بدانید خودارضایی در نوجوانی یک فعالیت عادی است.
شاید این موضوع که نوجوانتان ساعتها در اتاق در بسته میماند یا مدت زمان حمام کردنش طولانی میشود، شما را نگران کند که آیا او از لحاظ جسمی و عاطفی سالم است؟ یا از این بترسید که مبادا بیش از اندازه خودارضایی کند و به اندام تناسلی خودش آسیبی برساند!
بطور کلی، لازم نیست از این نظر نگران فرزند نوجوانتان باشید، اما در صورت مشاهده برخی نشانهها که در ادامه این مطلب اشاره می کنیم، نیاز است حتماً فرزندتان از یک روانشناس نوجوان کمک بگیرد.
نوجوانان در سن بلوغ، روز به روز بیشتر در مورد بدنشان کنجکاو میشوند و دائماً میخواهند بدانند که چه تغییراتی در بدنشان رخ میدهد. طبق مطالعهای که اخیراً انجام شده است روی افراد 14 تا 17 ساله انجام شده است، 80 درصد از پسران و 50 درصد از دختران گفتهاند که خودارضایی میکنند.
بیشتر نوجوانان این کار را وقتی تنها هستند، انجام میدهند و تعداد دفعات انجام آن از نوجوانی به نوجوان دیگر متفاوت است. برخی نوجوانان فقط چندبار در سال و برخی دیگر یک یا چندبار در روز اینکار را انجام میدهند.
متخصصان بر این باورند که وقتی نوجوانان بزرگ میشوند، از شدت کنجکاوی آنها کم شده و احساساتشان دگرگون میشود. بنابراین تعداد دفعات انجام این کار هم تغییر میکند.
مطلب مرتبط: 9 تغییر جسمی و روحی دوره نوجوانی + آسیبهای دوران بلوغ
توصیه میکنیم، هنگام صحبت از رابطه جنسی با نوجوانانتان، خجالت و رودربایستی را کنار گذاشته و از بحث کردن دربارهی آن، ابایی نداشته باشید. به عنوان والدین، شما باید با فرزندتان صریح و صادق باشید.
لازم نیست موضوع را بیش از حد باز کنید اما نکات مهمی هست که نوجوانتان باید از آنها آگاه باشد. برای مثال، او باید بداند شما برای حریم خصوصی او احترام قائل هستید، به او اهمیت میدهید و بزرگ شدن و رشد جنسی اصلاً موضوعی خجالتآور نیست.
بهتر است نوجوانتان بداند کنجکاوی درباره بدن خودش طبیعی است و هیچ اشکالی ندارد. همچنین ضروری است که بداند نباید در مکانهای عمومی خودارضایی کند.
احتمالاً نوجوانتان هیچ وقت به انجام خودارضایی اعتراف نمیکند. البته دلیلی هم وجود ندارد که از نوجوان خود بخواهید یا او را تحت فشار قرار دهید تا به شما بگوید خودارضایی میکند یا نه!
چند مسئله نگران کننده درباره خودارضایی نوجوانان وجود دارد که شما به عنوان والدین باید آنها را بدانید و در صورت مشاهده حتماً اقدام مناسب رو انجام دهید:
1. قلدری: اگر کسی از نوجوان شما در حین انجام این کار فیلم و عکسی تهیه و با قلدری او را به انجام کاری تهدید کرده است، این شما هستید که باید به عنوان والدین حامی فرزندانتان باشید تا هم او از کارش خجالت نکشد و هم تهدیدات کمرنگ شود.
ضمن حمایت از فرزندتان به او بیاموزید که هر نوع تجاوز به حریم شخصی جرم است و نباید به خاطر اینکه بیدلیل مورد زورگویی و آزار و اذیت قرار گرفته، خودش را مقصر بداند.
مطلب مرتبط: چکار کنیم تا نوجوان قربانی زورگیری در فضای مجازی نشود؟ + مصادیق قلدری اینترنتی
2. آسیب فیزیکی: شیئی که برای خودارضایی استفاده میشود ممکن است در حین خودارضایی در واژن یا مقعد گیر کند. این موارد نادر هستند، اما اگر گمان میکنید که ممکن است این اتفاق برای فرزند شما هم افتاده باشد، ببینید که ماجرا اورژانسی است یا خیر. بدون سوال و جواب، به او بگویید که اگر لازم است میتوانید برایش از پزشک وقت بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید.
3. خودارضایی در مکان عمومی: خودارضایی بیش از حد یا در مکان عمومی مشکلساز است و اغلب از علائم اختلالات رفتاری است. به عنوان مثال، نوجوانان مبتلا به FASD (سندروم الکل جنینی) گاهی اوقات خود را در مکان های عمومی لمس میکنند یا فعالیتهای نامناسب دیگری انجام میدهند.
نوجوانان مبتلا به اوتیسم هم ممکن است به شکل غیرارادی یا در ملاعام خودارضایی کنند. اگر نوجوان شما این رفتارها را دارد، باید با روانشناس نوجوان مشورت کنید. گاهی اوقات رفتار درمانی میتواند کمک کننده باشد البته گاهی هم دارو لازم است.
مطلب مرتبط: کدام رفتارهای جنسی بچهها هشداردهنده است؟ ( از کودکان نوپا تا نوجوانان)
4. خودارضایی بیش از حد یا فکر کردن دائم به انجام این کار: کودکانی که مورد آزار جنسی قرار گرفتهاند ممکن است بیش از حد خودارضایی کنند، به طرز غیرعادی مشغول رابطه جنسی یا خودارضایی شوند یا رفتارهای جنسی از خودشان نشان دهند.
اگر متوجه این گونه رفتارها شدید، حتماً به نوجوانتان اجازه دهید با شما راحت صحبت کند و بداند که در کنارش هستید. از یک روانشناس متخصص در حوزه نوجوانان کمک بگیرید تا با فرزندتان مشاوره حرفهای انجام دهد.
باتوجه به اینکه رفتارها و برخوردهای روزانه شما شخصیت و رفتار فرزندتان را شکل میدهد، وظیفه شما به عنوان پدر یا مادر چالش بر انگیز است. این وظیفه به عشق، از خود گذشتگی، اختصاص دادن وقت و توجه زیاد نیاز دارد و شما در این مورد استحقاق هر گونه کمک و تشویقی را دارید. طرح "کوچینگ والدین" نیز بر همین اساس توسط مرکز مشاوره یاسان اجرا می شود. برای اطلاع از طرح کوچینگ والدین کلیک کنید.
با وجود بهترین تلاش های والدین برای شناخت نوجوان خود، برخی اوقات به نظر می رسد مشکلات نوجوان شان برای آنها غافلگیر کننده است. در مواجهه با مشکلات جدی تر رفتاری و هیجانی (مانند رفتارهای پرخطر غیر قابل کنترل و یا افسردگی) باید حتماً از روانشناس متخصص نوجوان کمک بگیرید. برای رزرو وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.
همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کودک و نوجوان یا حضور در کارگاه های مرتبط ارتقا دهید.
شیوه دریافت وقت مشاوره
لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتساپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتساپ به شماره 09935968010 است.
اگر فرزندتان نوجوان دارید، احتمالاً میدانید که ممکن است او گاهی خودارضایی کند. البته شاید هم از این موضوع بیخبر باشید! به هر صورت بهتر است بدانید خودارضایی در نوجوانی یک فعالیت عادی است. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
نوجوانان در سن بلوغ، روز به روز بیشتر در مورد بدنشان کنجکاو میشوند و دائماً میخواهند بدانند که چه تغییراتی در بدنشان رخ میدهد. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
توصیه میکنیم، هنگام صحبت از رابطه جنسی با نوجوانانتان، خجالت و رودربایستی را کنار گذاشته و از بحث کردن دربارهی آن، ابایی نداشته باشید. به عنوان والدین، شما باید با فرزندتان صریح و صادق باشید. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
چند مسئله نگران کننده درباره خودارضایی نوجوانان وجود دارد که شما به عنوان والدین باید آنها را بدانید و در صورت مشاهده حتماً اقدام مناسب رو انجام دهید:
1. قلدری: اگر کسی از نوجوان شما در حین انجام این کار فیلم و عکسی تهیه و با قلدری او را به انجام کاری تهدید کرده است، این شما هستید که باید به عنوان والدین حامی فرزندانتان باشید تا هم او از کارش خجالت نکشد و هم تهدیدات کمرنگ شود. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
نظرات کاربران
عرض سلام و ادب ببخشید راجع به مشکل خودارضایی نوجوانان راهنمایی بفرمایید دانش آموز دختر پایه نهم که چندساله درگیر هست و از این موضوع رنج میکشه ممنون
پاسخ به نظر کاربر
مرکز مشاوره یاسان
سلام دوست عزیز! مشکل خودارضایی ممکن از از روی عادت یا استرس و اضطراب انجام شود. بر این اساس فرزند شما باید توسط یک روانشناس ارزیابی شود تا به صور دقیق علت خودارضایی مشخص شود. دریافت نوبت مشاور همچنین فصلی از کتاب راهنمای جامع فرزندپروری در دوران نوجوانی به موضوع آموزش مسائل جنسی به نوجوانان اختصاص دارد که می تواند به فرزند نوجوان شما در این زمینه کمک کند. برای تهیه کتاب راهنمای جامع فرزندپروری در دوران نوجوانی کلیک کنید.
پاسخ به نظر کاربر
من سیزده و نیم سال سن دارم. خیلی وقته دچار خودارضایی شدم. گاهی اوقات اون قدر شدید است که صورتم کبود و قرمز میشه. کل بدنم هم یه جوری میشه انگار که مواد مخدر مصرف کردم و در حال خودم نیستم. آیا این مشکل سازه یا نه؟
پاسخ به نظر کاربر
مرکز مشاوره یاسان
دوست عزیز! بله این موضوع مشکل ساز است و در این شرایط پیشنهاد ما به شما این است که حتما به یک روانشناس مراجعه کنید. دریافت نوبت مشاور
پاسخ به نظر کاربر
مهدی امانی
ببخشید در مورد خود ارضایی پسرم 14سالش به خدا عصابم خورده شده راهنمایی کنید
پاسخ به نظر کاربر
عالیه جامی
مشاوره میخواستم در مورد نوجوونم که خود ارضایی مکند؟! ممنونم
پاسخ به نظر کاربر
مرکز مشاوره یاسان
سلام دوست عزیز! بخشی از بسته راهنمای جامع تربیت جنسی به این موضوع پرداخته است. همچنین می توانید از مشاوران مرکز مشاوره یاسان کمک بگیرید.
پاسخ به نظر کاربر
سمیه خدادوست
چطوری با نوجوانم رفتار کنم ک خودارضایی نکنه
پاسخ به نظر کاربر
مرکز مشاوره یاسان
وقت شما بخیر. اگر این مساله زندگی روزمره شما و نوجوانتون رو با اختلال مواجه کرده؛ حتما به یک روانشناس مراجعه کنید تا بررسی دقیق تری انجام بدن
پاسخ به نظر کاربر
یوری
سلام من دوازده سالمه. متاسفانه از هشت سالگی کلا از مسائل جنسی باخبر شدم و از نه سالگی به طور تصادفی به خودارضایی معتاد شدم... گاها ممکنه پنج شش بار در هفته انجامش بدم... لطفا کمکم کنید.
پاسخ به نظر کاربر