15 دلیل دزدی کردن نوجوانان + راههای برخورد مناسب

  • تیم ترجمه و تولید محتوا

    مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۴/۲۴

15 دلیل دزدی کردن نوجوانان + راههای برخورد مناسب

آیا نوجوان شما دزدی می‌کند؟ آیا دوست دارید یاد بگیرید که چگونه با این مسئله برخورد کنید که فرزندتان چیزهایی را که متعلق به او نیست، برندارد؟ روش های زیادی برای رسیدگی به این موضوع وجود دارد اما اولین گام این است که "واقعاً بفهمید پسر یا دختر نوجوان‌تان چرا دزدی می‌کند؟" در حقیقت بهترین راه بررسی و درک تفکر فرزندتان است.

15 دلیل دزدی کردن نوجوانان

نوجوانانی که دزدی می‌کنند، اغلب احساس می‌کنند نسبت به آنچه می‌دزدند حق دارند، حتی اگر خودشان یا والدینشان توانایی پرداخت آن را نداشته باشند.

این روزها میان نوجوانان احساس رقابت شدیدی در مورد داشتن چیزهای جالب، پوشیدن لباس‌های خاص، لوازم آرایشی یا تجهیزات جانبی الکترونیکی وجود دارد.بسیاری از نوجوانان در پاسخ به این پدیده به دزدی متوسل می‌شوند.

گاهی اوقات نیز نوجوان به خاطر حس هیجان، دزدی می کند یا این کار را تحت فشار همسالان انجام می‌دهد.

مطلب مرتبط: 15 راهکار برای زمانی که فرزندتان دوستان ناباب دارد

بخش بزرگی از مشکل این است که رسانه‌ها پیامی متناقض درباره برخی از امور اخلاقی به جامعه می‌دهند. به‌طور مثال در بیشتر فیلم‌ها آدم‌های بد کارهای خوب می‌کنند و آدم‌های خوب کارهای بد و همه شبیه هم هستند. بنابراین تعجب آور نیست که نوجوان احساسات دوگانه‌ای نسبت به کار درست و غلط داشته باشد و بر همین اساس دزدی کردن خود را توجیه کند.

البته دزدی کردن نوجوانان دلیل پیچیده دیگری هم دارد. گاهی علت دزد کردن نوجوان ناشی از عصبانیت یا نشان دهنده این است که او خواهان توجه است. بسیاری از نوجوانان دزدی می‌کنند؛ زیرا معتقدند مورد بی‌مهری قرار گرفته اند. نوجوانی که چنین احساسی دارد، فکر می‌کند حق دارد به دیگران صدمه بزند زیرا "کسی به او اهمیت نمی دهد" پس او تمام تلاش را می‌کند تا این بی‌توجهی را جبران کند. این همان چیزی است که به آن "چرخه انتقام" می‌گویند.

دزدی کردن نوجوان ممکن است منعکس کننده استرس در خانه، مدرسه یا با دوستان باشد.

مطلب مرتبط: چرا باید اضطراب در دوره نوجوانی کنترل شود؟

برخی نوجوانان نیز ممکن است به دلیل آزار عاطفی یا فیزیکی که متحمل می شوند، به عنوان فریادی برای کمک دزدی کنند.

یکی دیگر از علل دزدی کردن نوجوان حسادت است. اگر فرزند نوجوان احساس کند شما فرزند دیگرتان را به او ترجیح می‌دهید ممکن است با دزدی کردن اعتراض خود را به این موضوع نشان دهد.

گاهی نوجوانان برای اینکه در خانواده یا جمع دوستان احساس پذیرفته شدن کنند سعی می‌کنند با دزدی کردن برای افرادی هدیه تهیه ‌کنند.

یا ممکن است این کار را برای نشان دادن شجاعت در مقابل همسالان انجام دهند، یا شاید توسط همسالان تشویق به دزدی شده باشند، یا بخواهند وارد گروهی که دزدی در آن عادی است، شوند.

متاسفانه برخی نوجوانان با هدف تأمین مالی عادتی مانند قمار، بازی آنلاین یا خرید سیگار، مواد مخدر یا الکل دزدی می‌کنند.

مطلب مرتبط: نشانه های نوجوان سیگاری + 12 روش برای جلوگیری از سیگاری شدن نوجوانان

گاهی دزدی کردن نوجوان به دلیل ترس از وابستگی است؛ در حقیقت او آنچه را که نیاز دارد را می‌دزد تا به کسی احساس وابستگی یا تعهد نکند به ویژه اگر نسبت به والدین رنجش یا احساس بدی داشته باشند.

 

دزدی پرخاشگرانه در نوجوانان را جدی بگیرید!

برخی از نوجوانان به سطحی از دزدی رسیده‌اند که حاضرند به شخص دیگری حمله کنند تا آنچه را که می‌خواهند به دست آورند بگیرند. در واقع وقتی فردی با پرخاشگری دزدی می‌کند، به وضوح می‌گوید: «من آن چیز را می‌خواهم، اگر آن را به من ندهی، به تو صدمه می‌زنم» که این نوع دزدی بسیار متفاوت از دزدی با این تفکر است که می‌گوید: "دزدی من به کسی صدمه نمی‌زند چون صاحب فروشگاه پول زیادی دارد."

هنگام برخورد با دزدی پرخاشگرایانه  باید تمرکز بر جلوگیری از بروز این رفتار در آینده باشد. همچنین افکار نوجوان که زمینه ساز این نوع رفتار هستند باید دقیق بررسی شود.

اگر فرزند شما از تهدید خشونت و پرخاشگری برای دزدی استفاده می‌کند، باید با او بسیار سختگیرانه برخورد شود. مقابله با تاثیر رسانه بر جامعه که مدام از پرخاشگری و خشونت به عنوان ابزاری مشروع برای حل مشکلات دفاع می‌کنند، بسیار دشوار است؛ چراکه متاسفانه رسانه‌ها برای جذب مخاطب این موضوع را ترویج می‌کنند که اگر چیزی را می‌خواهید یا می‌توانید از پرخاشگری و خشونت برای رسیدن به هدف خود استفاده کنید!

مطلب مرتبط: هنگام پرخاشگری نوجوان چه کار کنیم؟ + تست

 

چطور با نوجوانی که دزدی می‌کند، رفتار کنیم؟

وقتی نوجوانی در حال دزدی دستگیر شد، واکنش والدین بستگی به این دارد که این رفتار اولین بار رخ داده است یا الگوی دزدی وجود دارد.

1. وقتی متوجه شدید چیزی گم شده است، اگر می‌توانید، مدارک مورد نیاز برای اثبات اینکه فرزندتان آن را برداشته است، جمع آوری کنید.

2. پس از آن موضوع را با فرزندتان درمیان بگذارید. اگر فرزندتان اصرار داشت که پول را از جای دیگری دریافت کرده است، به او بگویید که پرس و جو می‌کنید تا صحت موضوع را بررسی کنید. اینگونه به او فرصت می‌دهید تا درباره اشتباه خود فکر و به آن اعتراف کند.

3. به طور جدی با فرزندتان درباره علت دزدی کردن صحبت کنید از او بپرسید که چرا دزدی می کند؟

مطلب مرتبط: چطور جلوی اشتباه کردن نوجوانم را بگیریم؟

4. سپس درباره عواقب دزدی کردن با نوجوان خود صحبت کنید:

  • دزدی غیر قانونی و جرم است. انجام آن حتی به عنوان نوجوان می‌تواند ایجاد سابقه کیفری شود و شغل و شهرت او در آینده تأثیر منفی بگذارد.

  • به سختی می‌توان برچسب "دزد" را پس از دستگیری از بین برد. اگر دوستان و مدرسه متوجه آن شوند به اعتبار تو لطمه خواهد خورد.

  • ما نمی‌توانیم هر چیزی را که می‌خواهیم داشته باشیم. ما باید برای به دست آوردن آن تلاش کنیم.

  • به او بگویید اعتماد نکردن به فرزندتان چه احساسی دارد: احساس دوری بیشتر، بی‌اعتمادی در موضوعات دیگر، نگرانی برای آینده، تمایل به جستجوی اتاقشان در مواقع گم شدن وسایل، ... .

  • توضیح دهید که اعتماد اساس همه روابط است. ما باید به مردم اعتماد کنیم تا به آنها احساس نزدیکی کنیم. وقتی اعتماد شکسته شود، ایجاد دو باره آن سخت است.

  • به آنها بگویید دفعه بعد که چیز قیمتی یا پولی به سرقت برود، گزارش آن را به پلیس خواهید داد ( البته اگر به آن عمل نمی‌کنید هرگز به عنوان تهدید این موضوع را مطرح نکنید)

  • تاکید کنید که دزدی کردن برخلاف ارزش های خانوادگی و انتظارات جامعه است.

  • به آنها بگویید که چقدر از رفتار آنها ناامید شده‌اید.

  • به هیچ عنوان به فرزند نوجوان خود نگویید، آینده او را "زندان" می‌بینید.

  • توضیح دهید که چقدر مهم است که او دیگر دزدی نکند.

5. وقتی نوجوانان دزدی می کنند، توصیه می شود والدین، خیلی جدی عواقب دزدی را اعمال کنند. به عنوان مثال، هنگامی که نوجوانی در حال سرقت دستگیر می شود، والدین می‌توانند نوجوان را به فروشگاه برگردانند و با بخش امنیتی ملاقات کنند تا موضوع را توضیح دهند و از آنچه اتفاق افتاده است عذرخواهی کنند. خجالت مواجه شدن با کاری که نوجوان انجام داده است و مجبور به بازگرداندن اقلام دزدیده شده باعث می شود درسی خوب درباره این باشد که چرا دزدی اشتباه است.

6. نوجوان باید عواقب کار خود را بپذیرد ( عذرخواهی کردن، بازگرداندن پول یا شی، جبران ناراحتی ایجاد شده با انجام یک فعالیت برای شخصی که ضرر دیده و ...). نکته مهم این است که عواقب تعیین شده باید با جرم مطابقت داشته باشد.

7. بررسی کنید، فرزندتان اشتباه بودن کار خود را پذیرفته یا خیر. سپس از او بپرسید که از این اشتباه چه آموخته‌ است؟ آیا می‌توانند خود را ببخشد؟ سپس حادثه را پشت سر بگذارید و بدانید که از آن درس گرفته است.

8. اگر نوجوان نتواند آنچه را که دزدیده پس بدهد، معادل پولی را که دزدیده است از جیبش یا پس اندازش بردارید. اطمینان حاصل کنید که او به هیچ وجه از سرقت سود نمی‌برند. یا اینکه می‌توانید کارهایی را برای پرداخت پول از دست رفته انجام دهد

9. فرزندتان را مدتی از مهمانی رفتن و گرفتن، بیرون رفتن با دوستان، ارتباط با دوستان و محروم کنید.

10. عواقبی مانند ممنوعیت استفاده از تلویزیون، تلفن یا رایانه را برای او در نظر بگیرید.

11. اموال شخصی مانند موبایل، کامپیوتر، تلویزیون یا کنسول بازی نوجوان را برای مدت معینی از او بگیرید.

12. نوجوان باید بدانند که دزدی فقط به معنای برداشتن وسایل از فروشگاه نیست، بلکه برداشتن پول از افرادی است که کسب‌وکاری را اداره می‌کنند. همچنین نوجوان باید بداند که دزدی جرم است و در صورت ادامه دادن به آن، عواقبی بسیار بدتر مانند بازداشتگاه‌های نوجوانان و حتی زندان منتظر اوست.

13. تنبیه بیشتر، به‌ویژه تنبیه بدنی، ضروری نیست؛ چراکه ممکن است، نوجوان را عصبانی کند و احتمال بروز رفتارهای بدتر را در او تقویت کند.

مطلب مرتبط: کتک زدن کودک موجب 12 اختلال شخصیتی می‌شود! + راهکار

 

اگر نوجوان به دزدی ادامه داد باید چه کار کرد؟

  • نوجوان را تشویق کنید تا شغلی برای بازپرداخت پول پیدا کند. کارهایی مانند نگهداری از کودکان و ... .

  • اگر مقدار پول دزدیده شده زیاد بود، یک راهکار مناسب برای برخورد با آن این است که او را مجبور کنید همه وسایل اتاقش ( به جز تشک و تعدادی لباس) را بفروشد تا زمانی که پول کافی برای پس دادن آنچه دزدیده است را به دست آورد.

  • به او یادآوری کنید اگر روزی پای پليس به موضوع باز شود، باید منتظر عواقب كامل عملکرد خود باشد.

  • از فرزندتان بپرسید: چگونه می‌تواند دوباره اعتماد را به رابطه شما بازگرداند؟

  • فقط به افرادی درباره این موضوع بگویید که واقعاً باید بدانند. نباید اعتبار فرزندتان آسیب ببیند. با این حال، اگر اموال خویشاوندان شروع به مفقود شدن کند، چاره‌ای جز گفتن به آنها وجود ندارد.

  • حتما برای حل مشکل دزدی کردن نوجوان تان از روانشناس نوجوان کمک بگیرید.

هنگامی که فرزندتان عواقب دزدی را متحمل شد و اشتباه بودن کارش را پذیرفت دیگر به موضوع دزدی اشاره نکنید. به نوجوان‌تان برچسبی نزنید که به آن عمل کند! در عوض به گونه‌ای رفتار کنید که انگار چنین اتفاقی نیافتاده است. البته به او هشدار بدهید که انتظار ندارید دوباره دزدی کند و اعتماد دارید که او به ارزش‌های خانواده پای بند است. و اگر دوباره دزدی کرد، عواقب بدتری در انتظار خواهد بود.

 

چگونه از دزدی نوجوان پیشگیری کنیم؟

1. برای تقویب عزت نفس فرزندتان او را تشویق کنید فعالیت‌هایی داوطلبانه، ورزشی یا موسیقایی انجام دهد.

مطلب مرتبط: چگونه اعتماد به نفس نوجوان خود را تقویت کنیم؟

2. ارتباط نوجوان با دوستان مناسب تقویت کنید. به این دوستان اجازه دهید در خانه شما حضور داشته باشند.هر دوستی را که فرزندتان می‌خواهد به خانه بیاورد، پذیرا باشید، اما وقتی دوستانش دور هم جمع می‌شوند و کنارش باشید.

3. به فرزند نوجوان خود این اطمینان را بدهید که می‌تواند با شما درباره احساسات و افکارش به راحتی صحبت کنند.

4. برای فرزندتان الگوی مناسبی باشید. یعنی اگر کسی به اشتباه پولی به شما داد یا شی ارزشمندی را پیدا کردید آن را حتما به صاحبش برگردانید.

5. دسترسی نوجوان به پول یا اشیاء قیمتی را آسان نکنید.

6. به نوجوان پول توجیبی کافی برای خرید وسایل ضروری خود مانند لوازم بهداشتی، لباس و  ... بدهید.

مطلب مرتبط: 12 نکته مهم درباره دادن پول توجیبی به کودکان

7. داستان‌هایی را که از اخبار یا برنامه‌های تلویزیونی درباره دزدی شنیده‌اید مطرح کنید و درباره آن با فرزندتان صحبت کنید.

8. به همه فرزندان خود احساس دوست داشته شدن، مهم بودن و پذیرفته شدن بدهید.

9. مطمئن شوید که همه فرزندا‌ن‌تان قوانین احترام به دارایی‌هایی شخصی و عواقب زیر پا گذاشتن آن را می‌دانند.

10. به فرزندان خود این اطمینان را بدهید که صادق و قابل اعتماد هستند.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ به شماره 09935968010 است. 

 

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

1. نوجوانانی که دزدی می‌کنند، اغلب احساس می‌کنند نسبت به آنچه می‌دزدند حق دارند، حتی اگر خودشان یا والدینشان توانایی پرداخت آن را نداشته باشند.

2. این روزها میان نوجوانان احساس رقابت شدیدی در مورد داشتن چیزهای جالب، پوشیدن لباس‌های خاص، لوازم آرایشی یا تجهیزات جانبی الکترونیکی وجود دارد.بسیاری از نوجوانان در پاسخ به این پدیده به دزدی متوسل می‌شوند.

3. گاهی اوقات نیز نوجوان به خاطر حس هیجان، دزدی می کند یا این کار را تحت فشار همسالان انجام می‌دهد.

4. 13 علت دیگر را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

برخی از نوجوانان به سطحی از دزدی رسیده‌اند که حاضرند به شخص دیگری حمله کنند تا آنچه را که می‌خواهند به دست آورند بگیرند. در واقع وقتی فردی با پرخاشگری دزدی می‌کند، به وضوح می‌گوید: «من آن چیز را می‌خواهم، اگر آن را به من ندهی، به تو صدمه می‌زنم» که این نوع دزدی بسیار متفاوت از دزدی با این تفکر است که می‌گوید: "دزدی من به کسی صدمه نمی‌زند چون صاحب فروشگاه پول زیادی دارد." ادامه توضیحات را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

وقتی نوجوانی در حال دزدی دستگیر شد، واکنش والدین بستگی به این دارد که این رفتار اولین بار رخ داده است یا الگوی دزدی وجود دارد.

1. وقتی متوجه شدید چیزی گم شده است، اگر می‌توانید، مدارک مورد نیاز برای اثبات اینکه فرزندتان آن را برداشته است، جمع آوری کنید.

2. پس از آن موضوع را با فرزندتان درمیان بگذارید. اگر فرزندتان اصرار داشت که پول را از جای دیگری دریافت کرده است، به او بگویید که پرس و جو می‌کنید تا صحت موضوع را بررسی کنید. اینگونه به او فرصت می‌دهید تا درباره اشتباه خود فکر و به آن اعتراف کند.

3. 11 راهکار دیگر را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

  • نوجوان را تشویق کنید تا شغلی برای بازپرداخت پول پیدا کند. کارهایی مانند نگهداری از کودکان و ... .

  • اگر مقدار پول دزدیده شده زیاد بود، یک راهکار مناسب برای برخورد با آن این است که او را مجبور کنید همه وسایل اتاقش ( به جز تشک و تعدادی لباس) را بفروشد تا زمانی که پول کافی برای پس دادن آنچه دزدیده است را به دست آورد.

  • سایر راهکارها را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید

1. برای تقویب عزت نفس فرزندتان او را تشویق کنید فعالیت‌هایی داوطلبانه، ورزشی یا موسیقایی انجام دهد.

2. ارتباط نوجوان با دوستان مناسب تقویت کنید. به این دوستان اجازه دهید در خانه شما حضور داشته باشند.هر دوستی را که فرزندتان می‌خواهد به خانه بیاورد، پذیرا باشید، اما وقتی دوستانش دور هم جمع می‌شوند و کنارش باشید.

3. به فرزند نوجوان خود این اطمینان را بدهید که می‌تواند با شما درباره احساسات و افکارش به راحتی صحبت کنند.

4. هفت راهکار دیگر را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

7 - 4 = ?

نظرات کاربران

۲۵ بهمن ۱۴۰۲
م

پسرم دوازده سالش هست اتاقش نمیخوابه ودرسش ضیف هست چکارکنم وپول هم ورمیداره

۲۵ بهمن ۱۴۰۲
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز حتما از یک روانشناس کمک بگیرید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

4 + 9 = ?

دریافت وقت مشاوره