تربیت جنسی کودک باید از خانه و توسط والدین شروع شود. بر این اساس والدین باید تمام خودداریها و محدودیتهای خود را رها کنند و هدفشان تربیت فرزندی باشد که نه تنها بدنی سالم بلکه ذهنی سالم هم دارد. شروع به موقع گفتگو در مورد مسائل جنسی و ادامه آن با بزرگ شدن کودک بهترین راهکار برای تربیت جنسی است؛ چراکه موجب میشود تا هنگام بلوغ فرزندتان و قبل از دریافت اطلاعات غلط از دوستان و فضای مجازی، گفتگو درباره مسائل جنسی، سنگین و ناراحت کننده نشود.
1. شناخت بدن و داشتن احساس خوب نسبت به خود: کنجکاوی درباره اندام جنسی یک گام طبیعی از یادگیری بدن است. آموزش مسائل جنسی به کودکان کمک میکند تا بدن خود را بشناسند و نسبت به آن احساس خوبی داشته باشند.
2. کسب اطلاعات صحیح و عدم بروز رفتارهای پرخطر جنسی: هنگامی که والدین با فرزندان خود درباره رابطه جنسی صحبت میکنند، میتوانند مطمئن باشند که اطلاعات درستی به آنها میدهند. والدین باید اولین منبع اطلاعات کودک در مورد مسائل جنسی باشند؛ چون درک و دریافت اطلاعات صحیح درباره رابطه جنسی توسط کودکان از آنها دربرابر رفتارهای پرخطر در دوران بلوغ و حتی بزرگسالی محافظت میکند.
3. ایجاد رابطه دوستان میان والدین و فرزندان: گفتوگو درباره رابطه جنسی بخشی از شروع ارتباط دوستانه والدین با فرزندان است. خصوصاً اگر فرزند شما به سن نوجوانی رسیده باشد، داشتن رابطه دوستانه و صادقانه با او بسیار اهمیت دارد. اگر با فرزند نوجوان خود ارتباط صمیمانه دارید، احتمال اینکه درباره موضوعاتی مانند اضطراب، افسردگی، استفاده از مواد مخدر و الکل و همچنین مسائل جنسی با شما صحبت کنند زیاد است.
4. انتقال ارزشهای خانوادگی به فرزندان: آموزش مسائل جنسی فرصت انتقال ارزشهای خانوادگی به فرزندان را فراهم میکند. به عنوان مثال اگر معتقدید رابطه جنسی باید بعد از ازدواج شکل بگیرد، این موضوع به شیوه صحیح باید از طریق آموزش به کودک منتقل شود. اگر چنین موضوعی مطرح نشود، این احتمال وجود دارد که فرزند نوجوان شما پذیرای آن نباشد.
کودک شما زودتر از آنچه فکرش را میکنید در معرض اطلاعات مربوط به مسائل جنسی قرار میگیرد. صحبت نکردن با کودکان درباره رابطه جنسی به این معنا است که شما کنترل کمی بر چگونگی آموزش مسائل جنسی فرزند خود دارید. فراموش نکنید، اگر والدین مسائل جنسی را به فرزندان آموزش ندهند، آنها از جای دیگر خواهند آموخت.
والدین نباید برای آموزش تربیت جنسی به سیستم مدرسه تکیه کنند. بسته به محل زندگی شما، آموزش مسائل جنسی ممکن است حتی در دسترس نباشد. اگر مسائل جنسی در مدرسه به فرزندتان آموزش داده میشود، آنها را با فرزند خود مرور کنید و بپرسید که چه چیزی آموختهاند.
آنچه کودک در حیاط مدرسه، از دوستان و رسانههای اجتماعی میآموزد، ناقص و نادرست است. همچنین ممکن است تحقیرآمیز یا حتی خطرناک باشد. رسانهها اغلب احساسیترین و سطحیترین جنبه از مسائل جنسی را به تصویر میکشند و معمولاً خطرات رابطه جنسی در رسانهها کم اهمیت تلقی میشود.
طبق مطالعات، هرچه کودکان بیشتر عکس و فیلم با موضوعات مسائل جنسی را در رسانهها ببینند، بیشتر احتمال دارد که در سنین پایینتر رفتارهای جنسی انجام دهند. اما اگر مسائل جنسی به درستی به کودکان آموزش داده شود احتمال فعالیتهای جنسی پرخطر از سوی آنها کاهش مییابد.
صحبتهای دوستانه و آزادانه با کودکان در مورد مسائل جنسی آسان نیست اما در طولانی مدت نتیجه مطلوبی در پی خواهد داشت؛ در واقع هر چه زودتر درباره رابطه جنسی با فرزندان خود صحبت کنید، احتمال اینکه آنها در صورت بروز مسائل دشوار یا خطرناک به شما اعتماد کنند بیشتر است.
از نوزادی تا 2 سالگی: از نوزادی نام صحیح اعضای بدن را بدون خنده وتمسخر به کودک بیاموزید. هیچوقت به جای نام صحیح قسمتهای خصوصی بدن، از معادلها استفاده نکنید. از 2 سالگی به بعد در مورد این قسمتها صحبت کنید تا در طول زمان با آنها آشنا شوند. به آنها بگویید که قسمتهای خصوصی بدن کدامند و چرا به آنها "خصوصی" گفته میشود. کودکان نوپا عاشق برهنه شدن هستند؛ اما شما باید توضیح دهید و به آنها بگویید که چرا نشان دادن یا لمس قسمتهای خصوصی در مکانهای عمومی درست نیست.
سن 3 تا 5 سالگی: در این سن کودک شروع به شناخت بدن خود میکند. هنگامی که فرزند شما وارد پیشدبستانی میشود، جنسیت را میشناسد و کنجکاو میشود که بداند تفاوت بین دختر و پسر چیست. او از روی کنجکاوی حتی ممکن است خودش را لمس کند یا به اندامهای خصوصی کودکان دیگر علاقه نشان دهد. میتوانید قسمتهای خصوصی بدن کودک را هنگام حمام کردن به او آموزش دهید.
با این حال، وقتی میبینید که کودک شما این کار را میکند نگران نشوید. با آرامش به او توضیح دهید که انجام این کار صحیح نیست و توجه او را به اسباببازیها یا فعالیتهای دیگر جلب کنید.
همچنین در این سن باید به کودک خود یاد دهید که اجازه دست زدن به اندامهای خصوصش را به هیچکس ندهد، به جز مادر و پدر، پزشک یا پرستار آن هم در حین معاینه فیزیکی و شناسایی درد.
بچهها در این سن بیشتر به بارداری و نوزادان علاقه دارند. بنابراین تجربه دیدن یک خانم باردار یا نوزاد میتواند به آموزش کودک شما کند. درباره بارداری به طور سطحی به کودک توضیح دهید اما هنگام پاسخگویی صادق باشید.
سن 6 تا 9 سالگی: در این سن، فرزند شما اطلاعات بیشتری از اعضای بدنش دارد. شما باید به فرزند خود بیاموزید که چگونه در برابر سوء استفاده جنسی از خودش محافظت کند. به او یاد دهید اگرچه مهم است که خود را در انظار عمومی بپوشاند اما هیچ چیز در بدنش نیست که از آن خجالت بکشد. همچنین لازم است شیوه درست حمام کردن به ویژه شستن بدن را به او توضیح دهید و بگویید این کار چقدر مهم است.
سن 10 تا 12 سال: در این مقطع سنی، کودک از صحبت کردن درباره مسائل و رابطه جنسی بسیار خجالتزده میشود یا برای اینکه در مورد آن بداند کنجکاوتر است. با این حال والدین باید فرزندان خود را برای تغییرات هورمونی، احساسی و جسمی دوران بلوغ آماده کنند.
به عنوان مثال، اگر دختر دارید میتوانید در مورد چرخه قاعدگی با او صحبت کنید تا وقتی او اولین قاعدگی خود را تجربه میکند، شوکه یا وحشتزده نشود. این کار همچنین او را برای دردهای شایع در دوران عادت ماهانه آماده میکند.
به کودک خود درباره تماشای پورن و عواقب آن هشدار دهید. به او بگویید که همیشه در جریان بحثهای مربوط به رابطه جنسی یا هر آنچه از طریق مجلات، کتابها، اینترنت یا حتی از طریق همسن و سالانش با آن مواجه میشود، هستید.
باور غلط: آموزش مسائل جنسی فقط درباره رابطه جنسی است.
واقعیت: سواد جنسی طیف وسیعی از مسائل مربوط به سلامت، جنسیت، هنجارهای جنسیتی و هویت را پوشش میدهد که فقط مربوط به رابطه جنسی نیست. در واقع با آموزش مسائل جنسی، فرزند شما درباره تنوع بدن انسان، نحوه عملکرد بدن و حقوق بدن آگاه میشود. آموزش مسائل جنسی چه با هدف حفظ سلامت و چه با هدف بررسی نگرشها و انتخابهای آگاهانه در زندگی، ارزشمند است.
باور غلط: آموزش جنسی مناسب کودکان به ویژه پسربچهها نیست
واقعیت: آموزش سلامت جنسی به کودکان با رویکردهای متناسب با سن آنها بسیار ضروری است؛ زیرا خردسال بودن به این معنا نیست که آنها مورد سوء استفاده قرار نمیگیرند. آنها باید یاد بگیرند چگونه به لمس ناخواسته و نامناسب "نه" بگویند. بنابراین آموزش مسائل جنسی کودک را با "حقوق بدن" آشنا میکند.
همچنین بسیار مهم است، در آموزش مسائل جنسی فرزندان پسر نادیده گرفته نشوند. متاسفانه در بسیاری جوامع این باور اشتباه رواج دارد که پسران (مردان) مورد آزار جنسی قرار نمیگیرند، بنابراین آنها برای یادگیری حقوق بدن خود نیازی به آموزش مسائل جنسی ندارند! این در حالیست که افزایش تجاوز جنسی و آزار و اذیت پسر بچهها واقعیتی انکارناپذیر است که نشان میدهد آموزش جنسی صحیح برای همه، بدون در نظر گرفتن جنسیت ضروری است.
مجموعه مرکز مشاوره یـــــــاســـــان با برگزاری کارگاه ها و آموزش تربیت جنسی فرزندان به شما کمک می کند به عنوانی والدینی موثر در کنار کودکان و نوجوانان خود باشید و آنها را در پیمودن مسیر رشد جنسی به عنوان منبعی امن همراهی کنید. برای حضور در کارگاه آنلاین اصول تربیت جنسی از صفر تا صد ( تولد تا بلوغ) کلیک کنید.
برای دریافت وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.