18 راهکار برای قوی شدن کودک در درس ریاضی

  • پریسا گنجه

    روانشناس و درمانگر

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۴/۲۴

18 راهکار برای قوی شدن کودک در درس ریاضی

امروزه شاید یکی از بیشترین مشکلات والدین با کودکان در سالهای دبستان، درک و حل درست مسائل درس ریاضی است. ریاضیات در واقع تنها انجام چهار عمل جمع، تفریق، ضرب و تقسیم نیست. شاید به جرئت بتوان گفت بیشترین هدف از آموزش ریاضی، تمرین استدلال غیرکلامی، استدلال قیاسی و بکارگیری روابط منطقی و دنباله‌ای در بسیاری از مسائل است؛ به طوری که فلسفه و منطق استدلال کلامی را در انسان تقویت می کنند.

 

چه کار کنیم تا کودک در درس ریاضی قوی شود؟

1. برای اینکه فرزندتان ریاضی را بهتر و سریعتر یاد بگیرد، از همان ابتدای کودکی و به ویژه در سنین پیش دبستانی مفاهیم کمتر، بیشتر، بلندتر، کوتاهتر، بزرگتر و کوچکتر را به شیوه‌های مختلف (از استفاده از اسباب بازی ها و لگوها، استفاده از حبوبات، میوه ها و وسایل اشپزخانه یا وسایلی که بصورت عینی فرزندتان درخانه می بیند) تمرین کنید. مهمترین نکته در آموزش مفاهیم ریاضی عینی بودن آنهاست؛ چراکه تا کودک مفاهیم پایه را درک نکند نمی تواند از آنها در حل مسائل استفاده کنند.

2. مفهوم شباهت و تفاوت را با استفاده از کتاب های موجود و هر نوع وسیله در دسترس به کودک آموزش دهید. نه تنها از آنها بخواهید دو شی شبیه یا متفاوت را نام ببرند، بلکه از آنها بخواهید که بگویند از چه جهاتی آن دو شی، انسان یا تصویر به هم شبیه یا متفاوت هستند.

3. مفهوم چپ و راست، بالا و پایین را از سن پیش دبستانی با فرزندتان کار کنید. بازی هایی مانند زدن دست راست به پای چپ و یا بالعکس را با آنها انجام دهید. در مراحل بعدی جلوی آینه بایستید و این مفاهیم را به کودک آموزش دهید. جهت یابی از نکات کلیدی در انجام مسائل هندسی و ریاضی است. برای آگاهی بیشتر مقاله 35 بازی برای افزایش تمرکز، اعتماد به نفس و خلاقیت کودک را بخوانید.

3. اشیا را رو به روی آینه گذاشته و از کودک بخواهید تصویرش را بکشد. مهم نیست که چقدر درست اینکار را انجام می دهد، مهم این است که تلاش کند و ذهنش برای یادگیری آماده شود.

4. الگویابی را با استفاده از نخ کردن مهره ها طبق تصویر و نمونه ای که در اختیارش می گذارید یا برایش بیان می کنید با فرزند خود کار کنید.

5. سعی کنید در سن پیش دبستانی علاوه بر یادگیری شمارش، بتواند اعداد را شناسایی کند. کارتهای اعداد را تهیه کنید و هر کارت را نشان دهید و بگویید به تعداد آن مثلا لگو قرمز بچین.

6. دسته بندی و چیدن اشیا از بزرگ به کوچک و بالعکس. با چند مداد کوچک و بزرگ می توانید این کار را انجام دهید.

7. تعدادی کارت به طور مساوی بین خود و فرزندتان تقسیم کنید، و سپس به او بگویید اگر من یک کارت به تو بدهم، کارت های چه کسی بیشتر است؟ چندتا؟ چه کسی کمتر کارت دارد و چندتا؟ این تمرین را با سه نفر و بیشتر هم انجام دهید.

8. مفهوم دور و نزدیک را با استفاده از دو تصویر که موقعیت یک ادم نسیت به یک شی مثلا درخت را نشان می‌دهد، تمرین کنید. این مفهوم را با استفاده از بازی عینی و قرارگیری خودتان و کودک نسبت به هم در فضای اتاق نیز می‌توانید انجام دهید. از اسباب‌بازی‌ها نیز کمک بگیرید. چندین بار نسبت به هم دور و نزدیک شوید و آن را تمرین کنید.

8. مفهوم جلو و عقب را با استفاده از قرار گیری اسباب بازی‌ها در موقعیت‌های جلو و عقب بکدیگر با هم بازی کنید. از فرزندتان راجع به موقعیت اشیا سوال بپرسید و به او اجازه دهید پاسخ دهد. این مفهوم را هنگام جلو و عقب کردن خودرو با فرزندتان تمرین کنید.

9. مفهوم عمق یا گودی را با کودک کار کنید. حفره های مختلف با گودی های مختلف را در باغچه ایجاد کنید و باهم بازی کنید.

10. تمرین‌های مختلف مهارت دست‌ورزی را حتما با کودک کار کنید.

11. با کودک کشیدن خطوط و اشکالی مانند منحنی، دایره، زیگزاگ را تمرین کنید.

12. لی لی کردن، طناب بازی، جفت پا پریدن، پریدن و ایستادن روی یک پا و حفظ تعادل روی یک سطح متحرک، همگی مهارت‌های حرکتی هستند که میزان توانمندی مغزی و یادگیری فرزندتان را بالا می‌برند. این بازی‌ها را با کودک تمرین کنید.

13. بازی پازل و جورچین را حتما در برنامه روزانه فرزندتان بگنجانید. برای آگاهی بیشتر مقاله چه اسباب‌بازی‌هایی مناسب کودک است؟ را بخوانید.

14. تمرین‌هایی جهت آموزش مفهوم وزن با فرزندتان انجام دهید. دو میوه یکی سیب، دیگری زردآلو را در هر دو دست فرزندتان قرار دهید و بگویید کدام سنگین‌تر است. این مفهوم را موقع خرید با فرزندتان تمرین کنید، تا در زمان خرید هم آموزش مفاهیم داشته باشید و هم فرزندتان سرگرم شود و مقداری از کشمکش‌های زمان خرید کاهش یابد.

15. مفهوم مساحت و سطح را با استفاده از کشیدن اشکال هندسی مختلف روی کاغذ، سطح قالی، با فرزندتان تمرین کنید.

16. از کودک بخواهید برایتان داستان بگوید. برای آگاهی بیشتر مقاله 15 فایده قصه گفتن برای کودکان را بخوانید.

17. جمع و تفریق اعداد را با استفاده از انگشت با فرزندتان تمرین کنید.

18. تمرین‌های حافظه دیداری و شنیداری را حتما روزانه با فرزندتان کار کنید.

نکته مهم این است که کودک را در سن پیش دبستانی با مفاهیم ریاضی آشنا کنیم. پس تمرین ها و بازی های را در محیطی شاد، به دور از استرس آموزش و پرسش و پاسخ های خیلی جدی انجام دهید.

اگر کودک به طور مداوم در این بازی ها شرکت کند، در سال های بعد که می خواهد از این مفاهیم استفاده کند با سرعت بیشتر آنها را یاد گرفته و ملکه ذهن خود می کند.

با وجود بهترین تلاش های والدین برای شناخت کودک و نوجوان خود، برخی اوقات به نظر می رسد مشکلات فرزندان برای آنها غافلگیر کننده است. در مواجهه با مشکلات رفتاری و هیجانی (مانند رفتارهای پرخطر غیر قابل کنترل) باید حتماً از روانشناس متخصص کودک و نوجوان کمک بگیرید. برای رزرو وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.

همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کودک و نـوجوان  یا حضور در کـارگـاه های فرزندپروری ارتقا دهید.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ به شماره 09935968010 است. 

 

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

1. برای اینکه فرزندتان ریاضی را بهتر و سریعتر یاد بگیرد، از همان ابتدای کودکی و به ویژه در سنین پیش دبستانی مفاهیم کمتر، بیشتر، بلندتر، کوتاهتر، بزرگتر و کوچکتر را به شیوه‌های مختلف (از استفاده از اسباب بازی ها و لگوها، استفاده از حبوبات، میوه ها و وسایل اشپزخانه یا وسایلی که بصورت عینی فرزندتان درخانه می بیند) تمرین کنید. مهمترین نکته در آموزش مفاهیم ریاضی عینی بودن آنهاست؛ چراکه تا کودک مفاهیم پایه را درک نکند نمی تواند از آنها در حل مسائل استفاده کنند.

2. مفهوم شباهت و تفاوت را با استفاده از کتاب های موجود و هر نوع وسیله در دسترس به کودک آموزش دهید. نه تنها از آنها بخواهید دو شی شبیه یا متفاوت را نام ببرند، بلکه از آنها بخواهید که بگویند از چه جهاتی آن دو شی، انسان یا تصویر به هم شبیه یا متفاوت هستند. 16 راهکار دیگر را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

3 + 6 = ?

نظرات کاربران

۱۳ تیر ۱۴۰۲
بهاره جوادي لاريجاني

عالي

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

2 + 7 = ?

دریافت وقت مشاوره