مشاوره روابط فرازناشویی و طلاق

  • تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۲/۱۷

مشاوره روابط فرازناشویی و طلاق

ازدواج و طلاق از به یاد ماندنی‌ترین تجربیات زندگی هستند. تفاوت اصلی بین آنها این است که طلاق برای همه افراد درگیر آن مثل کودکان، خانواده و حتی دوستان بسیار دردناک است. طبق آمار، تقریباً 50 درصد ازدواج‌ها به طلاق ختم می‌شود و یک سوم جدایی‌ها در پنج سال اول ازدواج رخ می‌دهد. هر چقدر هم که طلاق با توافق زوجین باشد، اتفاقی استرس‌زا است که زندگی را دستخوش تلاطم می‌کند.

حجم انبوه مسائل حقوقی، عاطفی و مالی فرآیند طلاق شما را تحت فشار قرار می‌دهد؛ به‌طوری که احساس می‌کنید توانایی تشکیل یک زندگی دیگر را ندارید. اما خبر خوب این که با حمایت یک مشاور طلاق مجرب گذر از این مرحله می‌تواند با تصمیم‌های درست و منطقی و راحت‌تر انجام شود.

 

مشاوره‌ طلاق چگونه می‌تواند به ما کمک کند؟

مشاور طلاق علاوه بر اینکه شما را در این دوران سخت و متزلزل راهنمایی می‌کند به شما می‌آموزد که چگونه پس از طلاق، زندگی‌ خود را از نو شروع کنید و تأثیرات منفی طلاق را بر فرزندانتان به حداقل برسانید. او همچنین به شما کمک می‌کند تا بفهمید، چرا رابطه شما شکست خورد تا دوباره اشتباهات خود را تکرار نکنید.

 

 

مشاوره‌ "قبل" از طلاق چیست؟

  • مشاوره‌ قبل از طلاق به شما و همسرتان می‌آموزد، چطور هنگامی که در شرف طلاق هستید با هم به طور محترمانه ارتباط داشته باشید.

  • مشاور همچنین به شما و همسرتان کمک می‌کند تا تصمیم بگیرید که آیا واقعاً لازم است از هم جدا شوید یا خیر. به عبارت دیگر، مشاوره طلاق، شما را یاری می دهد تا در صورت امکان زندگی مشترکتان را نجات دهید.

  • به خاطر داشته باشید که اگر پای فرزندان در میان است باید بسیار مراقب باشید تا آنها صدمه نبینند. به عبارت دیگر، مهم است که فرزندان شما طلاقی با احترام و سالم را تجربه کنند؛ طلاقی بدون سرزنش، توهین و بی‌احترامی. بهترین راه برای به حداقل رساندن آسیب‌های روانی فرزندان و محافظت از آنها، این است که با همسر سابق خود با احترام رفتار کنید و او هم چنین رفتاری با شما داشته باشد.

  • بر همین اساس مشاوره قبل از طلاق به شما درباره مسائل مربوط به فرزندپروری بعد از طلاق کمک می کند و  نکاتی را در زمینه نحوه اطلاع دادن به فرزندان درباره طلاق به شما گوشزد می‌کنند تا کمترین آسیب و درد عاطفی به آنها وارد شود.

  • مشاوره‌ قبل از طلاق همچنین می‌تواند به شما در شناسایی و رفع هر گونه احساسات ضد و نقیض یا گیج‌کننده مربوط به طلاق کمک کند.

  • در نهایت، این نوع از مشاوره می‌تواند راهبردهای مقابله‌ای سالمی را به شما آموزش دهد تا در طول فرایند چالش برانگیز و استرس زا طلاق از آنها استفاده کنید.

 

مشاوره‌ "پس" از طلاق چیست؟

صرف نظر از علت طلاق، از هم پاشیده شدن یک رابطه طولانی مدت و متعهدانه زندگی شما را مختل می‌کند و  باعث بروز احساسات شدیدی مانند غم و اندوه، استرس و ناراحتی می‌شود. حقیقت این است که "زندگی پس از طلاق" می‌تواند برای خیلی از انسان‌ها سنگین تمام شود. در واقع، یک آینده‌ نامشخص اغلب دلهره آورتر از قرار گرفتن در میان یک رابطه ناخوشایند است.

حُسن مشاوره‌ بعد از طلاق این است که می‌تواند شما را در اتفاقات بعد از طلاق راهنمایی کند. به طور خاص، مشاوران طلاق از تکنیک‌های مختلفی برای بهبود عزت نفس و اعتماد به نفس شما استفاده می‌کنند.

آنها به شما کمک می‌کنند واقعیت را بپذیرید، با هرگونه احساسی که از همسر سابقتان به جای مانده، به روشی سالم و سازنده کنار بیایید و زندگی خود را از نو شروع کنید. بنابراین صحبت با مشاور بعد از طلاق باعث رهایی از این احساسات و تخلیه درونی می‌شود.

حقیقت این است که برای زوج‌هایی که سال‌ها زندگی مشترک را کنار هم تجربه کردند و حالا یکدفعه از هم جدا می‌شوند، خیلی سخت و دردناک است که این جدایی را بپذیرند. اینجاست که مشاوران پس از طلاق وارد عمل می‌شوند. این متخصصان می‌توانند به شما کمک کنند تا هویت خود را دوباره کشف کنید، بنابراین می‌توانید در نهایت به زندگی جدید خود ادامه دهید و با آغوش باز آن را بپذیرید.

 

 

آیا به مشاوره طلاق نیاز دارم؟

حقیقت این است که اکثر مردم علی‌رغم درد و اندوه می‌توانند به تنهایی طلاق را با موفقیت پشت سر بگذارند. با این حال، طلاق برای برخی افراد فلج‌کننده است و غلبه بر غم و اندوه از دست دادن همسر می‌تواند غیرممکن به نظر برسد. مانند هر تغییر بزرگی در زندگی، طلاق نیز بر تمام جنبه‌های زندگی شما، از رفاه عاطفی گرفته تا سلامت جسمانی تأثیر می‌گذارد.

کمک گرفتن از مشاور طلاق در صورتی که به تنهایی توانایی مقابله با آن حجم درد و اندوه را ندارید یا صاحب فرزند هستید، گام مهمی است که باید در جهت مراقبت از خودتان بردارید.

به یاد داشته باشید، اگر می‌خواهید در این مدت به‌طور کامل از فرزندان خود حمایت کنید، باید از لحاظ عاطفی سالم باشید. بنابراین، مراقب خودتان باشید، تا بتوانید برای مراقبت از فرزندان‌تان مجهزتر عمل کنید.

اگر مطمئن نیستید که آیا مشاوره طلاق برای شما مناسب است، نشانه‌هایی وجود دارد که می‌تواند شما را در مسیر درست راهنمایی کند. به طور خاص، علائم هشداردهنده‌ای وجود دارد که ممکن است نشان دهد شما به کمک حرفه‌ای نیاز دارید. این علائم از خفیف تا شدید متغیر است. اگرچه همه افراد منحصر به فرد هستند، اما در ادامه به علائمی اشاره می‌شود که نشان می‌دهد شما حتماً باید با یک مشاور طلاق صحبت کنید:

1.    مشکلات بی‌خوابی یا از خواب پریدن در طول شب

2.    بیزاری از خود یا احساس ناامیدی

3.    احساس می‌کنید که سزاوار عشق و شادی نیستید

4.    کاهش یا افزایش وزن ناگهانی و چشمگیر

5.    کناره گیری و انزوای اجتماعی

6.    از دست دادن علاقه به فعالیت‌هایی که قبلاً از آنها لذت می‌بردید

7.    خشم و عصبانیت غیر قابل کنترل

8.    افسردگی مزمن

9.    فکر کردن یا اقدام به خودکشی

10. اضطراب یا نگرانی بیش از حد که در توانایی شما برای انجام فعالیت‌های روزمره اختلال ایجاد می‌کند

 

مراحل عاطفی طلاق چیست؟

طلاق بسیار شبیه مرگ یک عزیز است. هنگامی که شما فردی را از دست می‌دهید، چندین مرحله را به عنوان بخشی از فرآیند سوگواری طی می کنید. طلاق نیز از الگوی مشابهی پیروی می‌کند، اگرچه مراحل منحصر به فرد خود را دارد.

هدف مشاور طلاق این است که به شما کمک کند تا مراحل عاطفی طلاق را طی کنید. او همچنین به شما کمک می‌کند تا بفهمید آنچه احساس می‌کنید طبیعی و عادی است. در ادامه فرآیند عاطفی طلاق آمده است:

انکار: در طول مرحله انکار، به احتمال زیاد سعی خواهید کرد تا به زندگی خود، طبق معمول، «ادامه دهید». همچنین ممکن است "سعی کنید" این واقعیت را نادیده بگیرید که در حال طلاق هستید. افراد در حال انکار معمولاً از تصدیق آنچه اتفاق می افتد امتناع می‌ورزند. آنها «تلاش» می‌کنند تا به عنوان راهی برای مقابله با شوک و یا بی‌حسی عاطفی، موقعیت را نادیده بگیرند.

ناراحتی و سرگشتگی: با پایان یافتن انکار و ظهور واقعیت، احتمالاً درد و اندوه را تجربه خواهید کرد. در این مرحله شما برای از دست دادن زندگی مشترک خود سوگواری می‌کنید؛ به ویژه اگر شما درخواست طلاق نداده‌اید. اگر اینطور باشد، به احتمال زیاد احساس آسیب و طرد شدن خواهید کرد. علاوه بر این، معلوم نبودن آینده، می‌تواند باعث اضطراب و افسردگی شما شود.

عصبانیت: در این مرحله، شما می‌خواهید کسی را مقصر بدانید. حقیقت این است که برای بسیاری افراد، انتقال احساسات منفی خود به شخص دیگری مانند همسر سابق یا شریک جدیدشان احساس خوبی دارد. عصبانیتی که احساس می‌کنید ممکن است نه فقط نسبت به همسر سابقتان بلکه در قبال خودتان، سایر اعضای خانواده، دوستان، همکاران، غریبه‌ها و حتی فرزندانتان باشد.

طبیعی است که احساس کنید باید کسی که شما را رها کرده سرزنش کنید. حقیقت این است که «سرزنش کردن» بخشی طبیعی از فرآیند طلاق است. خشم تنها زمانی مشکل ساز می‌شود که نتوانید آن را کنترل کنید؛ یعنی به اطرافیان به ویژه بچه هایتان ضربه بزنید.

برای کنترل خشم و رهایی از عصبانیت به یک مشاور طلاق خوب نیاز دارید تا به شما کمک کند با خشم نسبت به همسر سابق‌تان به روشی سالم‌تر کنار بیایید.

صحبت کردن برای آشتی: در طول فرآیند مذاکره برای طلاق، احتمالاً می‌خواهید اشتباهات گذشته را «اصلاح کنید». در واقع تلاش می‌کنید چیزی را که داشته‌اید برگردانید. این مرحله شامل پشیمانی و تمایل به تغییر نحوه «رفتار» شماست. مذاکره راه دیگری برای مقابله با درد عاطفی طلاق است.

احساس گناه: مرحله‌ احساس گناه زمانی اتفاق می‌افتد که شما خود را برای طلاق سرزنش می‌کنید. در این مرحله، به احتمال زیاد تمام اشتباهاتی را که در طول زندگی مشترک خود مرتکب شده‌اید، به یاد خواهید آورد و به خودتان می‌گویید: "ای کاش کارها را طور دیگری انجام می‌دادم". علاوه بر این، ممکن است باور داشته باشید که برای حفظ زندگی مشترکتان به اندازه‌ کافی تلاش نکرده‌اید و اگر این کار را می‌کردید، هنوز کنار همسرتان بودید.

افسردگی: مرحله بعدی افسردگی است. حقیقت این است که وقتی مراحل طلاق را طی می‌کنید، افسردگی یک پیشرفت طبیعی است. در این مرحله، ممکن است احساس تنبلی کنید، به سختی از رختخواب خارج شوید، کم اشتها شده یا شروع به پرخوری کنید و انگیزه خود را از دست بدهید. حتی اگر بیش از حد خوابیده باشید، ممکن است احساس خستگی کنید. در نتیجه ممکن است سریع از دیگران رنجیده‌خاطر شده یا با آن‌ها بدخلقی کنید.

علائم افسردگی در طول فرآیند طلاق طبیعی است اما در صورت طولانی شدن مدت زمان آن قطعاً دچار مشکل بزرگی خواهید شد. بنابراین، اگر در مرحله افسردگی "گیر" کرده‌اید، با یک مشاور طلاق قرار صحبت کنید.

پذیرش: در این مرحله یاد می‌گیرید که آنچه را که اتفاق افتاده است بپذیرید و با این واقعیت کنار بیایید که زندگی مشترک شما به پایان رسیده است. ممکن است همچنان غمگین و عزادار باشید، اما در این مرحله، با آنچه اتفاق افتاده است، آرامش بیشتری خواهید داشت. در نهایت، شما آماده خواهید بود که زندگی خود را ادامه دهید. شروع یک زندگی جدید می‌تواند ترسناک و طاقت‌فرسا باشد، اما زمانی که به این مرحله رسیدید، ابزار، قدرت و انعطاف‌پذیری برای بازپس‌گیری زندگی خود را دارید.

 

 

هنگام فرآیند طلاق چگونه به خودم کمک کنم؟

علاوه بر جلسات مشاوره‌ طلاق، کارهایی وجود دارد که می‌توانید برای کمک به خود و محافظت از  سلامتی خود انجام دهید. اگرچه ممکن است نادیده گرفتن برخی از این پیشنهادات وسوسه انگیز باشد اما، این کار را نکنید! این فعالیت‌ها ناامیدی و اضطراب شما را کاهش می‌دهند و به شما کمک می‌کنند تا بتوانید فرآیند غم و اندوه را به‌طور کامل سپری کنید. راه‌هایی که می‌توانید به کمک آن‌ها قبل، حین و بعد از طلاق به خودتان کمک کنید عبارتند از:

  • ورزش کردن منظم( مثل پیاده روی سریع)

  • داشتن رژیم غذایی سالم

  • هشت ساعت خواب در شبانه روز

  • وقت گذراندن با دوستان و خانواده که حامی شما هستند و به شما انرژی مثبت می‌دهند

  • انجام فعالیت‌های آرامش‌بخش و لذت‌بخش که حال شما را بهتر می‌کنند. مانند کتاب خواندن، بافتنی کردن، نقاشی یا آشپزی

  • ابراز قدردانی از دیگران و بودن کنار کسانی که انرژی مثبت دارند

توجه: اگر پدر و مادر هستید، به یاد داشته باشید که با مراقبت از خود، برای حمایت از فرزندان خود مجهزتر می‌شوید. اگر به نظر می‌رسد که فرزندان شما در فرآینده طلاق دچار افسردگی شده‌اند یا رفتارهای غیر معمول از خود بروز می‌دهند حتماً با یک مشاور کودک مشورت کنید. 

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان نوجوان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

دریافت وقت مشاوره