4 علت خود زشت پنداری در نوجوانان + روش صحیح برخورد والدین

  • دکتر آسیه اناری

    روانشناس بالینی کودک و نوجوان؛ مدیر مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۴/۲۴

4 علت خود زشت پنداری در نوجوانان + روش صحیح برخورد والدین

دکتر آسیه اناری، عضو هیئت رئیسه انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان درباره خودداری نوجوانان از حضور در جمع به علت زیبا نبودن ظاهرشان گفت‌وگویی با خبرگزاری ایسنا انجام داد است که متن آن در ادامه آمده است:

حوالی سنین ۱۱ تا ۱۴ سالگی نوجوانان خود را زشت می‌بینند و تصور می‌کنند بینی بزرگ، چهره زشت و یا دستان دراز و پاهای زشتی دارند. این درحالیست که به دلیل بروز بلوغ جسمی و روانی نوجوانان از نظر بدنی و جسمی دچار تغییراتی در ظاهر می‌شوند و تصور زشت بودن در آنها طبیعی است. این مسئله در رخ می‌دهد و بسیار طبیعی است.

 

 

چرا نوجوانان با ظاهرشان مشکل دارند؟

1. نوجوانان خود را مرکز عالم می‌دانند: علت این تصور به خود مرکز پنداری و خودمحوری افراد در دوران نوجوانی باز می‌گردد. در دوران نوجوانی، افراد بیش از پیش به خود توجه می کنند و گمان می کنند دیگران نیز همین قدر به آنها توجه دارند. به همین علت است که از رفت و آمد و ورود به مکان‌های شلوغ نظیر پارک، سینما و مراکز خرید دوری می‌کنند.

2. نوجوان دوست ندارد معمولی باشد: ملاک زیبایی از منظر نوجوان‌ها با ملاک‌های زیبایی بزرگ‌تر ها متفاوت است. نوجوانان زیبایی را با ملاک‌های بزرگسالان نمی‌بینند. لزوماً اندام و لباس زیبا مد نظر آنها نیست بلکه آنها دوست دارند متفاوت باشند؛ چراکه نوجوان با این تفاوت‌ها خود را برتر و بالاتر می‌بیند و فکر می کند اگر معمولی باشد کسی به او توجه نمی‌کند.

3. نداشتن اعتماد به نفس: این مسئله بسیار شایع است که نوجوان به دلیل نداشتن اعتماد به نفس تصور می‌کنند زیبا نیست و از حضور در جمع و محافل دوستانه خودداری می‌کنند.

4. تبلیغات جهانی بر روی زیبایی ظاهر باعث شده نوجوانان بیش از اندازه به ظاهر توجه کنند: از جمله اصلی ترین تبعات تاکید بر زیبایی ظاهر این است که نوجوانان ارزش‌های درونی و فضیلت‌ها را نادیده گرفته و معیارشان برای ارزشمندی در ظاهر خلاصه می‌شود. در ادامه این فرآیند، انسان‌هایی از درون تهی خواهیم داشت که فقط به ظاهر توجه می‌کنند و فضیلتهای انسانی را نادیده می گیرند. انسانهایی که تشکیل خانواده خواهند داد و نسل بعد را تربیت خواهند کرد.

راهکارهایی به والدین هنگام خود زشت پنداری نوجوان

  • والدین نباید تلاش کنند نوجوان را به زور در جمع‌های مختلف با خود همراه کنند. 

  • والدین نباید برای تغییر تصورات نوجوان دائما او را با هم‌سالان خود مقایسه کنند.

  • والدین توانایی تغییر این باور در نوجوانان را ندارند و تلاش برای مجاب کردن نوجوان مبنی بر اینکه او زیباست نیز نتیجه عکس خواهد داشت.

  • والدین باید همدلانه به نوجوان اجازه صحبت درباره احساسات منفی خود درباره ظاهرش را بدهند و در مقابل به آنها توضیح دهند که این تصورات در دوران نوجوانی طبیعی است و به مرور زمان از بین خواهد رفت.

  • در ابتدا می توان اجازه داد تا نوجوان با یکی از اعضای خانواده که رابطه خوبی با او دارد یا یکی از دوستانش در جمع‌ها و مکان‌های مورد علاقه‌اش حاضر شود تا به مرور بتواند در جمع‌های مختلف حضور یابد.

  • والدین باید از دوران کودکی فرزند خود را به قابلیت هایی توانمند کنند و به او مهارت خاصی یاد دهند تا او در سنین نوجوانی از درون احساس اعتماد به نفس داشته باشد. والدین باید از پیش، نوجوان را به مهارت‌هایی مجهز کنند تا آنها در سنین نوجوانی حرفی برای گفتن داشته باشند. این مسئله خیلی مهم است.

 

چه زمانی خود زشت انگاری نوجوان نیاز به درمان دارد؟

این تصورات به مرور زمان از بین می‌رود اما در صورتی که این تصورات پس ۱۴ سالگی ادامه یافت و در کارهای روزمره نوجوان مانند درس خواندن او اختلال ایجاد کرد و منجر به این شد که نوجوان نتواند در امور دیگر خود تمرکز کند، همواره تمام فکر و تمرکزش بر روی‌ زشتی یا زیبایی ظاهرش بود و در نهایت باعث خانه نشینی او شد، والدین باید از روانشناسان و مشاوران برای درمان این اختلال بهره ببرند، در غیر این صورت این تصورات وابسته به سن نوجوان و طبیعی است. برای دریافت وقت مشاوره از روانشناس نوجوان کلیک کنید.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ به شماره 09935968010 است. 

 

تماس با ما

تماس با ما

منبع: خبرگزاری ایسنا

برچسب ها:

1. نوجوانان خود را مرکز عالم می‌دانند: علت این تصور به خود مرکز پنداری و خودمحوری افراد در دوران نوجوانی باز می‌گردد. در دوران نوجوانی، افراد بیش از پیش به خود توجه می کنند و گمان می کنند دیگران نیز همین قدر به آنها توجه دارند. به همین علت است که از رفت و آمد و ورود به مکان‌های شلوغ نظیر پارک، سینما و مراکز خرید دوری می‌کنند. 2. نوجوان دوست ندارد معمولی باشد: ملاک زیبایی از منظر نوجوان‌ها با ملاک‌های زیبایی بزرگ‌تر ها متفاوت است. نوجوانان زیبایی را با ملاک‌های بزرگسالان نمی‌بینند. لزوماً اندام و لباس زیبا مد نظر آنها نیست بلکه آنها دوست دارند متفاوت باشند؛ چراکه نوجوان با این تفاوت‌ها خود را برتر و بالاتر می‌بیند و فکر می کند اگر معمولی باشد کسی به او توجه نمی‌کند. 3. سایر علت ها را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

1. والدین نباید تلاش کنند نوجوان را به زور در جمع‌های مختلف با خود همراه کنند. 2. والدین نباید برای تغییر تصورات نوجوان دائما او را با هم‌سالان خود مقایسه کنند. 3. والدین توانایی تغییر این باور در نوجوانان را ندارند و تلاش برای مجاب کردن نوجوان مبنی بر اینکه او زیباست نیز نتیجه عکس خواهد داشت. 4. سایر راهکارها در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

در صورتی که این تصورات پس ۱۴ سالگی ادامه یافت و در کارهای روزمره نوجوان مانند درس خواندن او اختلال ایجاد کرد و منجر به این شد که نوجوان نتواند در امور دیگر خود تمرکز کند، همواره تمام فکر و تمرکزش بر روی‌ زشتی یا زیبایی ظاهرش بود و در نهایت باعث خانه نشینی او شد، والدین باید از روانشناسان و مشاوران برای درمان این اختلال بهره ببرند، در غیر این صورت این تصورات وابسته به سن نوجوان و طبیعی است. برای دریافت وقت مشاوره از روانشناس نوجوان کلیک کنید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

3 + 9 = ?

نظرات کاربران

۲۴ اسفند ۱۴۰۰

سلام و عرض ادب. دختر ۷ ساله م به من میگه که از قیافه ش خوشش نمیاد.و دوست داره جای کس دیگه ای باشه.از نظر من و پدرش قیافه زیبا و خوبی داره.ولی تو محیطی بودیم که اطرافیان خیلی به ظاهر توجه داشتن. من فقط بهش گفتم درک میکنم که ناراحتی.ولی تو زیبایی و تازه زیبایی فقط به ظاهر نیست. من در جواب دخترم چی باید میگفتم. ممنون از شما

۱۸ فروردین ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! بچه زیر هفت سال قادر به درک مفاهیم انتزاعی نیستند. وقتی شما به فرزند خود می گویید " زیبایی به ظاهر نیست" برای کودک بسیار غریب است و برای او قابل درک نیست. بچه ها آنچه را که می بینند باور دارند. ضمن اینکه هرچقدر شما یا همسرتان تلاش کنید با گفتن " تو بسیار زیبا هستی" او را قانع کنید که زیباست، کودک کمتر این موضوع را باور می کند و می خواهد ثابت کند که این طور نیست. دیگر اینکه سعی کنید از محیط هایی که بیشتر گفتگوها درباره زیبایی افراد است فاصله بگیرید و صحبت های روزانه شما و همسرتان نیز به هیچ عنوان درباره ظاهر افراد نباشد. و در اخر اینکه به جای تعریف از ظاهر فرزند خود، از کارکرد او تعریف کنید. یعنی به جای اینکه بگویید " چه چشمان زیبایی داری" بگویید" چه چشمان تیزی داری".

۰۷ شهریور ۱۴۰۱
مهدی

باسلام من پسر15 ساله هستم و یک مشکل دارم که به خودم میگم زشت هستم با اینکه اطرافیانم به من بگین تو خوش قیافه ای و من فکر میکنم زشتم ترو خدا یک راه کار به من بگین

۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲
سونی

اتفاقاً شما چه دل پاک و مهربونی داری و چقدر اعتماد به نفس بالایی داری که خیلی راحت و واضح حرفت را بیان می کنی. این زیبایی درون شما ، زیبایی ظاهری شما را هم در پی دارد. فقط باید این موضوع را بدانیم که هیچ کس این اجازه را ندارد که راجع به ظاهر وچهره بقیه نظری بدهند. همیشه همینطور زیبا و مهربان باش. و مهم تر از همه چیز اینکه خودت را دوست داشته باش.

۲۴ خرداد ۱۴۰۲
مهدیسم:)

راسش من ۱۵ سالمع و قبل اع ی سال پیش همین حس رو داشم من اع ۹ سالگی دچار این بی اعتماد بع نفسی بودم اما الان خدم رو دوس درم راسش خب وقتی بلوغ اع بین میرع شکل ظاهری آدم ب شدت تغییر میکنع و منم وقتی شکل ظاهری ایدع آلمو پیدا کردم اعتماد بع نفسی ک ی مدتع پیدا کردم خود ب خود تشکیل شد و خب من اع بدنم اع اول راضی بودم و کسانی ک اع بدنشون راضی نیسن پیشنهاد میدم برن جلوی اینع و تمام نقاط بدن و هرچیزی ک فک میکنن بیش اع حد اذیتشون میکنع رو حل کنن مثلن همین چربی شکم ک خب با ورزش حل میشع اونم ت سنین کم بهتر این اتفاق میوفتع یا غبغب ک مشکل خیلی هاس ک با ورزش های خاص خودش اع بین میرعع در کل تیپ هم تاثیر خاصی ب ظاهر افراد درع (سلیقع ی خدع فرد مهمه ن والدین) عاممممم تامام شد دیع:/

۳۰ مرداد ۱۴۰۲
یاسین

سلام من ۱۴ سالمه و حس میکنم من زشت هستم میشه یه راه حل بدین

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

8 - 5 = ?

دریافت وقت مشاوره