نقش والدین در شکل گیری اعتماد به نفس کودکان بسیار راهبردی و تأثیرگذار است. پایههای اعتماد به نفس از ۲ تا ۳ سالگی در کودکان شکل میگیرد بر این اساس بسیاری از رفتارهای پدر و مادر میتواند موجب شکل گیری اعتماد به نفس و یا کاهش آن در کودک شود.
والدین باید انتظارات خود را متناسب با سن کودک در نظر بگیرند؛ چرا که گاهی اوقات انتظارات پدر و مادر فراتر از سن کودک است و در نهایت منجر به سرزنش، توهین و تحقیر کودک میشود.
زمانی که میخواهیم اشتباه کودک را زیر سوال ببریم باید شخصیت کودک را از آن عمل تفکیک کنیم و به جای آن که بگوییم «تو پسر بدی هستی»، بگوییم «کارت را دوست نداشتم».
والدین از بکارگیری واژههای دارای بار منفی خودداری کنند؛ چراکه برچسب زدنها موجب میشود تا کودک حس خوبی نسبت به خود نداشته باشد.
والدین نباید انتظار داشته باشند که اعمال کودک در همان مرحله اول به نتیجه برسد. باید به کودکان اجازه خطا کردن داده شود تا آنها بتوانند از خطای خود درس بگیرند.
توجه والدین به نحوه رفتار و مشارکت کودک در کارهای خانه و بازی ضروری است. وقتی والدین با کودک بازی میکنند و زمانی را برای او در نظر میگیرند، کودک احساس ارزشمند بودن میکند و این عمل موجب شکل گیری اعتماد به نفس در او میشود.
حق انتخاب برای کودک هم موجب افزایش اعتماد به نفس در او میشود. مثلاً درباره لباس پوشیدن، انتخاب خوراکی و موارد دیگر بهتر است به کودک حق انتخاب داده و باید به خواسته کودک احترام گذاشته شود.
به جای سرزنش کودک سعی کنید او را تشویق کنید و رفتارهای مثبتش را بیشتر ببینید. سعی نکنید طوری با کودک برخورد کنید که او نتواند متناسب با سنش پیش رود، انتظار والدین نباید از سطح رشدی کودک بالاتر باشد.
بهتر است در ابتدا جنبههای مثبت رفتار کودک را ببینید و بعد به جنبه منفی آن توجه کنید.
کودک را با دیگر کودکان مقایسه نکنید.
به کودک احساس استقلال و اجازه خطا کردن بدون سرزنش بدهید.
مسئولیت پذیری را در کودک تقویت کنید و از کارهای کوچک و هیجان انگیز شروع کنید و اجازه دهید که به سبک خودش آن را انجام دهد.
از سرزنش، تهدید، مقایسه، تحقیر و برجسب زدن به کودک خودداری کنید.
به کودک حق انتخاب و اجازه اشتباه کردن بدهید.
در شرایط نامناسب هیجانی (خستگی، غمگینی، عصبانیت) قوانین را به کودک آموزش ندهید.
15. از کودک انتظار نداشته باشید که باثبات و منطقی باشد. بی ثباتی و عدم منطق از ویژگی های کودک است.
16 با تمام وجود به حرف های کودک گوش دهید و کلام او را قطع نکنید. دست از کار بکشید و کاملا به حرف او توجه کنید.
17. به جای سرزنش شخصیت کودک، رفتار نادرست او را به وضوح بگویید.
18. در مورد علایق کودک با او همگامی کنید که این کار منجر به تقویت امنیت روانی او می شود.
19. قبل از ترک کردن کودک حتما با او خداحافظی کنید.
20. به اسباب بازی های مورد علاقه کودک احترام بگذارید. برای شما کهنه است اما اسباب بازی های کهنه به لحاظ عاطفی بیشتر اهمیت دارند.
21. دائما و بیش از حد به هنجارهای متناسب با سن کودک واکنش نشان ندهید. تفاوت هوشبهرها و تفاوت های فردی و خانوادگی را در نظر بگیرید. ممکن است کودکی هوشبهر حرکتی بهتری از هوشبهر کلامی داشته باشد.
22. در هنگام بازی، کودک را به دقت مشاهده کنید و به حرف هایش گوش دهید و از این طریق هم کودک احساس ارزشمندی می کند و هم می توانید دریابید که از شما و خودش تصویر مثبت یا منفی دارد.
23. در مشاجرات و دعواهای والدین به کودک احساس گناه یا ترس ندهید.
24. کودک خود را به پوشیدن لباس های کهنه فرزند اول مجبور نکنید.
25. به کابوس ها و رویا های آشفته کودک گوش دهید و انعکاس دهید.
26. تا جایی که می توانید با کودک خود تجربه های مشترک لذت بخش خلق کنید.
27. هرگز از گفتن عبارت دوستت دارم به کودک امتناع نکنید.
با وجود بهترین تلاش های والدین برای شناخت کودک و نوجوان خود، برخی اوقات به نظر می رسد مشکلات فرزندان برای آنها غافلگیر کننده است. در مواجهه با مشکلات رفتاری و هیجانی (مانند رفتارهای پرخطر غیر قابل کنترل) باید حتماً از روانشناس متخصص کودک و نوجوان کمک بگیرید. برای رزرو وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.
همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کودک و نـوجوان یا حضور در کـارگـاه های فرزندپروری ارتقا دهید.
شیوه دریافت وقت مشاوره
لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتساپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتساپ به شماره 09935968010 است.
نقش والدین در شکل گیری اعتماد به نفس کودکان بسیار راهبردی و تأثیرگذار است. پایههای اعتماد به نفس از ۲ تا ۳ سالگی در کودکان شکل میگیرد بر این اساس بسیاری از رفتارهای پدر و مادر میتواند موجب شکل گیری اعتماد به نفس و یا کاهش آن در کودک شود. 1. والدین باید انتظارات خود را متناسب با سن کودک در نظر بگیرند؛ چرا که گاهی اوقات انتظارات پدر و مادر فراتر از سن کودک است و در نهایت منجر به سرزنش، توهین و تحقیر کودک میشود. 2. زمانی که میخواهیم اشتباه کودک را زیر سوال ببریم باید شخصیت کودک را از آن عمل تفکیک کنیم و به جای آن که بگوییم «تو پسر بدی هستی»، بگوییم «کارت را دوست نداشتم». 25 راهکار دیگر را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.
نظرات کاربران
محمدجواد
سلام من پسر۵ساله دارم که خجالتی وترسوهستش واعتمادبه نفس پایینی داره وجدیدلخیلی ازکارهایی که میتونه انجام بده رومیگه بلدنیستم نمیتونم لطفاراهنمایی کنین چیکارکنم
پاسخ به نظر کاربر