راهنمای والدین برای استفاده نوجوان از اینستاگرام

  • دکتر آسیه اناری

    روانشناس بالینی کودک و نوجوان؛ مدیر مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۲/۱۱/۲۵

راهنمای والدین برای استفاده نوجوان از اینستاگرام

دکتر آسیه اناری، نائب رئیس انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان و مدیر مرکز مشاوره یاسان درباره این موضوع که "نوجوانان از چه سنی می‌توانند صفحه اینستاگرام مستقل داشته باشند؟" با خبرگزاری ایسنا گفت‌وگو کرد. آنچه در ادامه می‌خوانید پاسخ دکتر اناری به این سوال پرتکرار والدین است:

باید برای استفاده  از شبکه‌های اجتماعی سن خاصی را تعیین کرد. حداقل سن برای نصب "اینستاگرام" از سوی سازندگان این برنامه ۱۳ سال اعلام شده است اما سن استفاده از این برنامه از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت است؛ چون نوع مسائلی که کودکان و نوجوانان در جوامع مختلف با آن مواجه‌اند متفاوت است.

بر همین اساس با توجه به فرهنگ جامعه ایرانی بهتر است خانواده‌ها تا قبل از ۱۵ سالگی اجازه نصب این برنامه و داشتن صفحه اینستاگرام مستقل را به نوجوانشان ندهند. از ۱۳ تا ۱۵ سالگی نیز نوجوانان با نظارت والدین از صفحه اینستاگرام والدین استفاده کنند نه اینکه صفحه‌ای مستقل داشته باشد.

داشتن صفحه اینستاگرام برای نوجوانان زیر ۱۳ سال آسیب زاست و از این رو لازم است والدین قاطعانه مخالفت خود با نصب و استفاده کودک و نوجوان تا قبل از ۱۳ سالگی را اعلام کنند.

مطلب مرتبط: چگونه کودک و نوجوان را از گوشی دور کنیم؟ + تست اعتیاد به گوشی

 

چگونگه مانع استفاده فرزندم از اینستاگرام شوم؟

طبیعتاً نوجوان با هر قانونی که والدین در خانه وضع کرده و بر روی آن پافشاری دارند مخالفت می‌کند. از جمله توجیه‌های نوجوان برای نصب این برنامه این است که "والدین دوستانم به آنها اجازه نصب این برنامه را داده‌اند پس چرا من نمی توانم این برنامه را نصب کنم؟"

اغلب اوقات والدین توسط نوجوان در حال مقایسه شدن با والدین دوستان نوجوان هستند. با این حال والدین باید خطاب به نوجوان تاکید داشته باشند که "این قانون خانه و خانواده ما است و از آنجا که هر خانواده ای برای خود چارچوب دارد ما نیز باید از قوانین خانواده خود تبعیت کنیم"

والدین نباید در این باره با نوجوان بحث و "کل کل" کنند بلکه صراحتاً اعلام کنند این قانون خانواده ما است و گرچه با دیگر خانواده ها متفاوت است اما باید آن را رعایت کنیم.

والدین برای نوجوان توضیح دهند، همان‌طور که فضای منزل و چیدمان اثاث خانه و حتی نوع غذاها و فرهنگ خانواده ما با خانواده دوستانش متفاوت است، طبیعی است قوانین خانواده ما نیز با دوستانش متفاوت باشد و از این رو باید این قوانین خانوادگی را رعایت کنیم.

والدین تحت هیچ عنوان نباید به نوجوان پاسخی مبهم نظیر "صلاح نمی بینم اینستاگرام نصب کنی" بدهند. پاسخ والدین باید واضح و مشخص باشد.

مطلب مرتبط: قوانینی که نوجوانان در فضای مجازی باید رعایت کنند! + تست اعتیاد به فضای مجازی

 

والدین مراقب باج گیری عاطفی نوجوان باشند

گاهی نوجوان با "باج گیری عاطفی" از مادر و پدر تلاش می‌کند رضایت آنها را برای نصب "اینستاگرام" بدست آورد. در واقع نوجوان با بیان اینکه "تو را دوست ندارم!"، "چرا من را به دنیا آوردی؟"، "مادر یا پدر بدی هستی!" و... سعی می‌کند موافقت والدین برای نصب اینستاگرام را کسب  کند اما والدین نباید در دام این "تله‌ها" و باج گیری‌های عاطفی نوجوان بیافتند.

نوجوانان با بیان این حرف‌ها سعی دارند به خواسته خود برسند اما والدین باید محکم سر حرف خود بایستند و بگویند این  قانون خانواده ماست و قوانین هر خانواده با خانواده دیگر متفاوت است.

مطلب مرتبط: اینستاگرام چه اختلالاتی در نوجوانان ایجاد می کند؟

 

نحوه رفتار با نوجوان زیر ۱۳سال که در اینستاگرام فعالیت دارد

نباید اجازه نصب و استفاده از اینستاگرام را به کودکان و نوجوان کمتر از ۱۳ سال داد؛ چراکه این برنامه برای کمتر از ۱۳ سال آسیب‌زاست اما اگر والدین پیش از این به فرزند زیر ۱۳ سال خود اجازه نصب این برنامه را داده‌اند، الان باید قاطعانه با فرزند خود صحبت کنند.

به او بگوید اجازه ندارد از این پس از این برنامه استفاده کند یا اینکه صفحه خود در اینستاگرام را به گوشی والدین منتقل کرده و تحت نظارت آنها از این برنامه استفاده کند.

برای این نظارت نیز می‌توان از ابزارهای کنترلی استفاده کرد تا کودک و نوجوان بیشتر از ساعتی معین در طول روز نتواند در این برنامه حضور داشته باشند.

مطلب مرتبط: اگر گوشی دارید به احتمال زیاد فابینگ هم دارید! + خطرات و درمان 

 

اهمیت نقش والدین در الگوگیری فرزندان

اگر والدین معتاد اینستاگرام باشند، دائما در فضای مجازی بچرخند و دغدغه آنها دیدن زندگی دیگران و الگو گرفتن از آنها باشد، چطور از فرزندان خود انتظار دارند معتاد این برنامه نشوند؟

والدین ابتدا باید سبک زندگی خود و نگاه خود به زندگی را درست کنند و سپس به فکر تغییر در رفتار فرزندان باشند. نحوه و مدت زمانی که والدین از فضای مجازی استفاده می کنند بسیار مهم است.

اگر والدین می خواهند فرزندان از فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به درستی استفاده کنند در ابتدا باید رفتار خود را اصلاح کنند.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان نوجوان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

طبیعتاً نوجوان با هر قانونی که والدین در خانه وضع کرده و بر روی آن پافشاری دارند مخالفت می‌کند. از جمله توجیه‌های نوجوان برای نصب این برنامه این است که "والدین دوستانم به آنها اجازه نصب این برنامه را داده‌اند پس چرا من نمی توانم این برنامه را نصب کنم؟"

اغلب اوقات والدین توسط نوجوان در حال مقایسه شدن با والدین دوستان نوجوان هستند. با این حال والدین باید خطاب به نوجوان تاکید داشته باشند که "این قانون خانه و خانواده ما است و از آنجا که هر خانواده ای برای خود چارچوب دارد ما نیز باید از قوانین خانواده خود تبعیت کنیم".

ادامه مطلب را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

3 + 9 = ?

نظرات کاربران

۰۹ شهریور ۱۴۰۱
سامانی

عالی بود

۰۹ اسفند ۱۴۰۲
raha

خیلی چِرته من به فرزاندانم از 8 سالگی اجازه ی نصب این برنامه را میدهم

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

5 + 6 = ?

دریافت وقت مشاوره