مردانگی سمی چیست؟ + 7 راه مقابله با مردانگی سمی ( همراه تست سنجش)

  • تیم ترجمه و تولید محتوا

    مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۴/۲۴

مردانگی سمی چیست؟ + 7 راه مقابله با مردانگی سمی ( همراه تست سنجش)

مردانگی سمی شامل فشارهای فرهنگی بر روی مردان است تا آنها به شیوه‌ای خاص رفتار کنند؛ در واقع مردانگی سمی به این باور عمومی اشاره دارد که «مردانگی» چیزی جز سلطه، خشونت و پرخاشگری نیست؛ این باور که  مردان باید خشن و جدی رفتار کنند و احساساتشان را  بروز ندهند، می‌تواند برای سلامت روان آنها مضر باشد و  عواقب جدی برای جامعه داشته باشد. به همین دلیل چنین باوری به «مردانگی سمی» معروف شده است. تعاریف زیادی از "مردانگی سمی" وجود دارد اما به طور کلی مردانگی سمی دارای سه جزء اصلی است:

  1. سرسختی: مردان باید از نظر جسمی قوی، از نظر عاطفی سنگدل و از نظر رفتاری پرخاشگر باشند.

  2. ضد برابری زنان: این ایده می‌گوید مردان باید هر چیزی را که زنانه تلقی می‌شود مانند نشان دادن احساسات یا پذیرش کمک رد کنند.

  3. قدرت: مردان باید در جهت کسب قدرت و موقعیت اجتماعی و مالی تلاش کنند تا بتوانند احترام دیگران را به دست آورند.

ویژگی های مردانگی سمی

  • مردانگی سمی از عادات ناسالم و غلط استقبال می‌کند و این تصور را دارد که «مراقبت از خود تنها برای زنان است» و مردان باید با کار بیش از حد حتی زمانی که آسیب دیده‌اند از تمام توانشان مایه بگذارند و با بدن خود مانند ماشین رفتار کنند.

  • مردانگی سمی در مردان علاوه بر اینکه باعث می‌شود به شدت به خود فشار بیاورند، آن‌ها را از مراجعه به پزشک منصرف می‌کند؛ به طوری که دریافت مراقبت‌های بهداشتی پیشگیرانه در مردانی که قوی‌ترین باورها درباره مردانگی دارند، نصف مردانی است که باورهای متوسط‌تری درباره مردانگی دارند.

  • مردانگی سمی همچنین مردان را از درمان سلامت روان منصرف می کند. افسردگی، اضطراب، مسائل مربوط به سوء مصرف مواد و مشکلات سلامت روان به عنوان ضعف در نظر گرفته می شود. بر این اساس مردانی که مفاهیم سنتی مردانگی را پذیرفته اند، در مقایسه با افرادی که انعطاف بیشتری در نگرش‌های مربوط به جنسیت داشتند، دیدشان نسبت به مراجعه به مشاور و روانپزشک منفی‌تر بود.

  • مردانگی سمی همچنین تاکید می‌کند کار درستی نیست که مردها از احساساتشان حرف بزنند. به همین دلیل است که در صورت بروز مشکلات روانی، مردان تمایلی به کمک گرفتن از روانشناس ندارند. این در حالیست که اجتناب از گفتگو درباره مشکلات یا احساسات منجر به احساس انزوا و تنهایی بیشتر می شود.

برای اینکه بدانید  آیا به سندروم مردانگی سمی دچارید یا خیر توصیه می کنیم تست  آنلاین «سنجش مردانگی سمی» را انجام دهید و این تست را با دیگران نیز به اشتراک بگذارید.

 

عوارض مردانگی سمی

رفتارهایی که مردانگی سمی کنترل نشده می‌تواند ایجاد کند ممکن است به مسائل مختلفی منجر شود، مانند:

  • قلدری

  • بی‌نظمی و بی‌انظباتی در مدرسه

  • افت تحصیلی

  • زندان رفتن

  • خشونت خانگی

  • تجاوز جنسی

  • رفتارهای پرخطر

  • سوء مصرف مواد

  • خودکشی کردن

  • آسیب روانی

  • فقدان دوستی یا ارتباطات واقعی

مردان و پسرانی که به طور خواسته یا ناخواسته تحت تاثیر مردانگی سمی هستند اغلب با مشکلاتی زیر روبه‌رو می شوند:

چگونه به مردانگی سمی پایان دهیم؟

1. حرف بزنید: در مقابل دیگران سکوت نکنید. اگر در جمع های مردانه کسی به شما حرفی می‌زند یا تیکه و متلکی می‌پراند خودتان را به آن راه نزنید. اجازه ندهید مردانگی سمی بیشتر شود. باید از این طرز فکر فاصله گرفت. ما زن ستیز به دنیا نیامده‌ایم، همجنس‌گرا به دنیا نیامده‌ایم.

از بچگی مدام با باید‌ها و نبایدهای یک مرد بزرگ شده‌ایم و به ما آموزش داده شده که «هر چیز دیگری غیر از این» را رد کنیم. اکنون وظیفه ما این است باورهای غلط جامعه درباره مردان را زیر سوال ببریم.

شما باید به صراحت با افرادی که چنین طرز فکری دارند مخالفت کنید و با آن‌ها بر سر استدلال‌های اشتباهشان بحث کنید تا آن استدلال‌ها از بین بروند. در غیر این صورت، آن شخص فکر می‌کند شما با او موافق هستید و این سمیّت را بیشتر و بیشتر پخش می‌کند و بیشترین آسیب را به نسل کوچک‌تر از خودش مثل پسر، برادرزاده یا حتی شاگرد یا کارآموزش می‌رساند. مردان جوان، پس از آلوده شدن به این باورهای سمی به دور باطل رفتار‌های مردانه بی‌منطق ادامه خواهند داد. چنین افرادی صرفاً ویرانگر تمام چیزهای اطرافشان هستند.

چنین مردی بی شک سرانجام خودش را در زندان باورهای سمی حبس می‌کند و همان جا تنها، منزوی، دلگیر و تلخ می‌میرد. آنقدر شجاع باشید که خودتان را از نظر اجتماعی بپذیرید و به اندازه‌ای که برای نجات دیگران تلاش می‌کنید، خودتان را هم نجات دهید.

2. فرهنگِ "کار بیش از حد" را از بین ببرید: این فرهنگ شامل این باور است که یک مرد باید همیشه کار کند و برای خانواده یا خودش وقت صرف نکند. در غیر این صورت کارمند خوبی نیست. این باور در بالاترین رده‌های قدرت و در بسیاری از سازمان‌های تحت سلطه‌ مردان به حدی رسوخ کرده است که برای مبارزه با آن باید انقلاب کرد.

در چنین دنیایی، مرخصی برای پدر شدن اصلاً دلیل موجهی برای پاسخ ندادن به ایمیل‌ها یا سرکار نرفتن نیست، کار کردن تمام روز و شب و حتی آخر هفته‌ها کاملا عادی است و بدتر اینکه دائماً باید نگران این باشید که مبادا شغلتان را به این دلیل که کارمند مناسبی نیستید، از دست بدهید. به همین دلیل، دنیای مردانه تنها کار کردن و کار کردن است.

اما دقیقا اینجاست که می‌توانید تغییرات بزرگی ایجاد کنید. اگر رئیس هستید، می توانید طرز فکر گروهی از مردان را تغییر ‌دهید و به آنها بگویید لازم نیست آخر هفته کاری انجام دهند. شما باید کسی باشید که از تیمش حمایت عاطفی و حرفه‌ای می‌کند. مدیری باشید که اعضای تیم خود را در معرض فکرهای سمی درباره جنسیت قرار نمی‌دهد.

و اگر روسای سمی دارید، باید در مقابل آن‌ها بایستند و حتی در صورت لزوم از آنهت پیش مقام بالاتر شکایت کنید و اگر مشکل هنوز قابل حل نیست باید به فکر کم‌کاری در آن محیط باشید. اما اگر می‌توانید با آن مبارزه کنید این کار را انجام دهید؛ چراکه محل کار خط مقدم این انقلاب است.

3. پسرها را مجبور به سرکوب احساسات نکنید: وقتی پسر بچه ها ناراحت هستند، آنها را تحقیر نکنید. سعی نکنید آنها را "سرسخت بار بیاورید". تاب‌آوری و تحمل چیز دیگری است. تحمل یعنی توانایی شناخت و سربلند بیرون آمدن از مشکلات، استرس‌ها، تحریک‌ها، درگیر شدن مجدد و مقابله با ترس‌ها اما، سرسخت بودن به معنای انکار مستقیم ترس‌هایی است که وجود دارد.

آموزش تاب‌آوری به پسرها با آموزش پیروی از باورهای سمی درباره مردان یکسان نیست. تنها کاری که شما با آموزش سرسختی به آنها انجام می دهید این است که دید آنها را محدود کنید، آنها را به فضایی در یک سوله قدیمی فرستاده و روح آنها را خرد ‌کنید. در مقابل، تاب‌آوری یعنی اینکه آن احساسات را با تمام وجود بپذیریم، درکشان کرده و آن‌ها را مهار کنیم، نه اینکه انکارشان کنیم. تحمل عاطفی با انکار عاطفی زمین تا آسمان فرق می‌کند.

 4. از رواج تفکرات سمی مردانه در شبکه های مجازی انتقاد کنید: باورهای سمی در شبکه های اجتماعی دارای پایگاه های قدرتمندی هستند و اجازه تغییر روند را نمی دهند، حتی اگر مجبور باشند به طور غیراخلاقی مانع از روشنگری و تغییری می شوند.

5. به پسرها بچه ها توجه کنید: آن‌ها به همان شکل که شما آن‌ها را بزرگ کرده‌اید، عمل می‌کنند و یاد می‌گیرند. بنابراین به آن‌ها توجه کنید. وقتی در حضور آن‌ها هستید حواستان باشد کاری را انجام دهید که ایده‌آل است. برایشان درد و دل کنید و اجازه دهید آن‌ها هم اینکار را انجام دهند. لازم نیست همیشه قوی باشید. به زبان ساده، شما می‌توانید 100 برابر بیشتر از هر بازی ویدیویی روی اینکه قرار است آنها در آینده چگونه مردی شوند، تأثیر داشته باشید.

6. افشاگران سمی را بایکوت کنید: با تحریم هر برندی که پیامی جهت گسترش مردانگی سمی منتقل می‌کند، کلیشه ها را از بین ببرید. محصولاتی که به شما کمک کنند مغلوب ناپذیر، شکست ناپذیر، غیرقابل نفوذ شوید را نخرید. درآمد مالی تداوم دهندگان دروغ مردانه را قطع کنید.

7. با مردهای دیگر درد و دل کنید: جرئت کنید آسیب پذیر باشید. با گریه کردن قدرت خود را نشان دهید. این کار را با آگاهی از اینکه همه مردان از مشکلات عاطفی عبور می‌کنند انجام دهید. اگر یک مرد نشان دهد که کاری درست است بقیه هم دوست دارند از او پیروی کنند. پس خودتان را آزاد بگذارید و به آن فردی تبدیل شوید که دوستانتان نیز با او صحبت می کنند. فراموش نکنید، پایان مردانگی سمی باید توسط مردان آغاز شود تا از نظر اجتماعی قابل قبول باشد.

اگر احساس می‌کنید مردانگی سمی روی شما تاثیرات منفی گذاشته است، از شخصی درخواست کمک کنید. یک روان درمانگر یا روانشناس به شما کمک کند تا بفهمید، چگونه ویژگی های سمی مردانه زندگی شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد و چگونه می توانید الگوهای ناسالمی که ممکن است شما را درگیر کرده باشند را رها کنید. برای دریافت نوبت مشاوره کلیک کنید.

هرچه افراد بیشتری درباره مردانگی سمی بیاموزند و افراد بیشتری برای آن کمک دریافت کنند، احتمال بیشتری وجود دارد که شاهد تغییرات در سطح بزرگ‌تری از جامعه باشیم.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ به شماره 09935968010 است. 

 

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

مردانگی سمی شامل فشارهای فرهنگی بر روی مردان است تا آنها به شیوه‌ای خاص رفتار کنند؛ در واقع مردانگی سمی به این باور عمومی اشاره دارد که «مردانگی» چیزی جز سلطه، خشونت و پرخاشگری نیست؛ این باور که  مردان باید خشن و جدی رفتار کنند و احساساتشان را  بروز ندهند، می‌تواند برای سلامت روان آنها مضر باشد و  عواقب جدی برای جامعه داشته باشد. به همین دلیل چنین باوری به «مردانگی سمی» معروف شده است. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

1. مردانگی سمی از عادات ناسالم و غلط استقبال می‌کند و این تصور را دارد که «مراقبت از خود تنها برای زنان است» و مردان باید با کار بیش از حد حتی زمانی که آسیب دیده‌اند از تمام توانشان مایه بگذارند و با بدن خود مانند ماشین رفتار کنند. 2. مردانگی سمی در مردان علاوه بر اینکه باعث می‌شود به شدت به خود فشار بیاورند، آن‌ها را از مراجعه به پزشک منصرف می‌کند؛ به طوری که دریافت مراقبت‌های بهداشتی پیشگیرانه در مردانی که قوی‌ترین باورها درباره مردانگی دارند، نصف مردانی است که باورهای متوسط‌تری درباره مردانگی دارند. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

رفتارهایی که مردانگی سمی کنترل نشده می‌تواند ایجاد کند ممکن است به مسائل مختلفی منجر شود، مانند: قلدری، بی‌نظمی و بی‌انظباتی در مدرسه، افت تحصیلی، زندان رفتن، خشونت خانگی،  تجاوز جنسی و ... سایر عوارض مردانگی سمی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

1. حرف بزنید: در مقابل دیگران سکوت نکنید. اگر در جمع های مردانه کسی به شما حرفی می‌زند یا تیکه و متلکی می‌پراند خودتان را به آن راه نزنید. اجازه ندهید مردانگی سمی بیشتر شود. باید از این طرز فکر فاصله گرفت. ما زن ستیز به دنیا نیامده‌ایم، همجنس‌گرا به دنیا نیامده‌ایم. 2. فرهنگِ "کار بیش از حد" را از بین ببرید: این فرهنگ شامل این باور است که یک مرد باید همیشه کار کند و برای خانواده یا خودش وقت صرف نکند. در غیر این صورت کارمند خوبی نیست. این باور در بالاترین رده‌های قدرت و در بسیاری از سازمان‌های تحت سلطه‌ مردان به حدی رسوخ کرده است که برای مبارزه با آن باید انقلاب کرد. سایر راهکارها و توضیحات بیشتر را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

2 + 8 = ?

نظرات کاربران

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

5 + 7 = ?

دریافت وقت مشاوره