چگونه از کابوس‌های کودکان پیشگیری کنیم؟ + علت بدخوابی کودکان

  • دکتر آسیه اناری

    روانشناس بالینی کودک و نوجوان؛ مدیر مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۴/۲۴

چگونه از کابوس‌های کودکان پیشگیری کنیم؟  + علت بدخوابی کودکان

کابوس‌های شبانه کودکان یکی از مشکلات بسیار رایج است. این مشکل بیشتر در کودکان پیش دبستانی دیده می‌شود؛ چرا که در این سن است که ترس‌های طبیعی ایجاد می‌شوند و تخیل کودکان بسیار فعال است. برخی مطالعات نشان می‌دهد که نیمی از بچه‌ها در این سن کابوس‌هایی می‌بینند که شامل رویا‌های ترسناک و ناخوشایندی است که باعث ناراحتی یا مشکلاتی در زندگی روزمره می‌شود.

دکتر آسیه اناری، مدیر مرکز مشاوره یــــــاســـــان و عضو انجمن روانشناس بالینی کودک و نوجوان با خبرگزاری باشگاه خبرنگاران درباره کابوس و وحشت شبانه در کودکان گفت‌وگو کرده است که در ادامه متن این مصاحبه آمده است:

شایع‌ترین اختلالات خواب در کودکان دو نوع است. اختلال کابوس‌های شبانه و دیگری اختلال از خواب بیدار شدن و رفتن به اتاق والدین.

چه کودکانی بیشتر دچار کابوس شبانه می شوند؟

بچه‌ها در تمام سنین از کابوس شبانه می‌ترسند اما رایج‌ترین سن کابوس شبانه کودکان تقریباً بین ۳ تا ۶ سالگی است. اختلال کابوس‌های شبانه در دختران بیش از پسران رایج است که معمولاً قبل از ۱۰ سالگی شروع می‌شود.

 

علائم کابوس شبانه کودکان

کودکان هنگام دیدن کابوس ممکن است دندان قوروچه داشته باشند، با گریه از خواب بیدار شوند و از پدر و مادرشان بخواهند پیش او بخوابد یا خود پیش آن‌ها برود.

 

واکنش والدین به کابوسهای شبانه کودک

اگر متوجه شدید کودک کابوس دیده است هول نکنید، با آرامش به سمت کودک بروید، نباید کودک را به علت بیدار شدن از خواب یا گریه کردن دعوا کنید، کودک را در آغوش بگیرید و او را آرام کنید. کودک در این حالت ممکن است وحشت زده باشد و دیر آرام بگیرد. وظیفه والدین این است که سعی کنند فرزندشان را سرجایش بخوابانند.

توصیه می‌شود، حتی اگر کودک ناآرامی می کرد، به هیچ وجه کودک در اتاق پدر و مادر نخوابد؛ زیرا این کار سبب تقویت رفتار در کودک می‌شود. به خاطر داشته باشید که کابوس‌های شبانه کودکان با افزایش سن ( در ۶-۷ سالگی) به مرور از بین می‌رود.

 

دلیل کابوس شبانه کودکان

1. کودکانی که به دلیل استفاده مدام از موبایل یا تماشای تلویزیون فعالیت فیزیکی چندانی ندارند بیشتر در معرض اختلالات خواب قرار می‌گیرند؛ زیرا انرژی فیزیکی آنها در طول روز به طور کامل تخلیه نمی‌شود.

2. در خانواده‌هایی که مدام مشاجره‌های لفظی و فیزیکی اتفاق میفتد و فضای خانه متشنج است، کودکان خانواده بیشتر دچار اختلالات خواب و کابوس می‌شوند.

3. کودکان حین خواب حوادث ناراحت کننده‌ای که در طول روز برایشان اتفاق افتاده است را در ذهن خود مرور می‌کنند. از این رو بیش‌تر کابوس‌های شبانه مربوط به استرسهای روزانه است.

4. دیدن فیلم هایی که خشونت زیادی دارند و مناسب سن کودک نیست باعث کابوس های شبانه می شود.

درمان کابوسهای شبانه کودکان

والدین بهتر است برای پیش گیری از دیدن خواب های ترسناک در کودکان این توصیه های را به کار بگیرند:

1. به طور کلی راهکار کلیدی کاهش مشکلات خواب در کودکان، این است که کودکان فعالیت فیزیکی بیشتری در روز داشته باشند.

2. ترس های کودک را شناسایی کنید و به کودک این حس امنیت را بدهید که هیچ چیز نمی تواند او را اذیت کند. هنگامی که کودک شما را صدا زد، پاسخ او را بدهید. با روشن کردن یک چراغ در اتاق وحشت کودک از تاریکی را کاهش دهید.

3. پدران و مادران به یاد داشته باشند که کودک را نترسانند و مدام تهدید به رفتن وجدایی به خاطر کار‌های بدشان نکنند. همچنین با کودک خود بیشتر وقت بگذراند.

4. زمانی که والدین متوجه شدند که کابوس‌های کودک به علت مشغولیت ذهنی او است باید دقت کنند چه مسأله‌ای در زندگی کودک تغییر پیدا کرده است. برای یافتن این سوال باید از خود کودک کمک گرفت و اجازه داد خود او برای شما تعریف کند.

اگر تعداد کابوس‌ها زیاد باشد و وحشت زدگی در بیدار شدن طوری باشد که کودک بعد از این اتفاق نتواند بخوابد حتماً برای ارزیابی اضطراب و مشکلات دیگر کودک به روانشناس کودک مراجعه کنید.

برای دریافت وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ به شماره 09935968010 است. 

 

تماس با ما

تماس با ما

منبع: باشگاه خبرنگاران 

برچسب ها:

بچه‌ها در تمام سنین از کابوس شبانه می‌ترسند اما رایج‌ترین سن کابوس شبانه کودکان تقریباً بین ۳ تا ۶ سالگی است. اختلال کابوس‌های شبانه در دختران بیش از پسران رایج است که معمولاً قبل از ۱۰ سالگی شروع می‌شود.

کودکان هنگام دیدن کابوس ممکن است دندان قوروچه داشته باشند، با گریه از خواب بیدار شوند و از پدر و مادرشان بخواهند پیش او بخوابد یا خود پیش آن‌ها برود.

 

نداشتن فعالیت فیزیکی

مشاجره‌های لفظی و فیزیکی در خانواده

استرس های روزانه

دیدن فیلم های خشن

برای پاسخ این سوال لطفا مقاله  چگونه از کابوس‌های کودکان پیشگیری کنیم؟ را در سایت مرکز مشاوره یاسان مطالعه کنید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

7 - 5 = ?

نظرات کاربران

۱۵ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام وقتتون بخیر. من یک پسر دو ساله دارم که طی یک ماه اخیر تا حالا سه بار نصفه شب ها بیدار شده و مدام. جیغ زد. میشه راهنمایی م کنید که چه دلایلی داره؟ واقعا من رو بهم ریخته

۱۸ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! در بچه‌های یک و نیم تا دو ساله این رفتار طبیعی است. در چنین مواقعی او را با آرامش بغل کنید. از او نپرسید: "چی شده یا چی خواب دیدی؟"، به او بگویید: "مامان یا بابا الان اینجاست، تو توی بغل منی" و بعد کنارش بمانید تا بخوابد. صبح روز بعد از پرسیدن سوالات مکرر از او درباره شب قبل خودداری کنید. با کودک خود آب بازی و رنگ بازی کنید و اگر بعد از حدود یک ماه این رفتار با همین شدت تکرار شد حتما به روانشناس کودک مراجعه کنید.

۰۳ دی ۱۴۰۱
ناشناس

دختر ده ساله ای دارم که هر شب با جیغ زدن بیدار میشه میتونید مشاوره تلفنی بهم بدین من شهرستان هستم

۰۳ دی ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز لطفا با یکی از این دو شماره برای دریافت وقت مشاوره تماس بگیرید: 021۲۶۷۲۲۴۱۷ - 021۲۶۷۲۲۴۲۰

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

9 - 4 = ?

دریافت وقت مشاوره