23 نکته‌ درباره آموزش دستشویی رفتن به کودک + تست آمادگی کودک

  • تیم ترجمه و تولید محتوا

    مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۲/۱۲/۱۹

23 نکته‌ درباره آموزش دستشویی رفتن به کودک + تست آمادگی کودک

بسیاری از والدین نمی‌دانند که چه زمانی باید دستشویی رفتن را به کودکشان بیاموزند. همه بچه‌ها در یک سن آمادگی انجام این کار را پیدا نمی‌کنند. بنابراین باید حواستان به نشانه‌های آمادگی در کودک برای آموزش باشد.

 

نشانه ‌های از پوشک گرفتن کودک

به جای توجه به سن و سال کودک به دنبال نشانه‌هایی باشید که آمادگی او برای دستشویی رفتن را به شما نشان می‌دهد. این نشانه‌ها عبارتند از:

1. فرزند شما به یادگیری استفاده از لگن یا قصری آموزشی علاقه نشان می دهد و می خواهد مستقل باشد. برای مثال، اگر یکی از اعضای خانواده را ببیند که به دستشویی می‌رود، ممکن است با پرسیدن سؤال، به انجام این کار علاقه نشان دهد.

2. کودک شما می تواند کلمات مربوط به دستشویی رفتن را بفهمد و به زبان بیاورد. به عنوان مثال ممکن است بگوید "پوشکم کثیفه " یا "جیش دارم".

3. کودک شما فرق بین دستشویی بزرگ و کوچک را می‌داند و می‌تواند با لگن آموزشی ارتباط برقرار کند.

4. فرزند شما می تواند دستورالعمل‌های ساده را دنبال کند و دوست دارد از رفتار شما، از جمله عادات دستشویی، تقلید کند.

5. کودک شما می تواند حداقل دو ساعت پوشک خود را خشک نگه دارد.

6. کودک شما می‌تواندآنقدر روی قصری بنشیند تا ادرار یا مدفوع کند.

7. فرزند شما می تواند پوشک، شلوار آموزشی یا لباس زیر خود را پایین بیاورد.

8. به دستشویی رفتن و لباس‌زیر پوشیدن علاقه نشان می‌دهد.

 

چه زمانی کودکم را از پوشک بگیریم؟

از طریق تست آیا کودک شما برای گرفتن از پوشک آماده است؟ می توانید آمادگی کودک خود را بسنجید.

 

سمیرا افشارنژاد، مدیر طرح کوچینگ والدین مرکز مشاوره یاسان در این قسمت درباره اهمیت آموزش مهارت توالت رفتن به کودکان صحبت کرده است:

 

در چه سنی باید بچه را از پوشک گرفت؟

 اغلب کودکان از سن 18 تا 24 ماهگی این علائم را از خودشان نشان می‌دهند؛ اگرچه برخی ممکن است حتی دیرتر از این زمان هم آمادگی نداشته نباشند؛ پسرها اغلب دیرتر شروع می‌کنند و نسبت به دخترها بیشتر طول می‌کشد که دستشویی رفتن را یاد بگیرند.

به خاطر داشته باشید بهترین سن از پوشک گرفتن کودک وجود ندارد. در واقع، به جای تمرکز بر روی سن، بهتر است به علامت‌هایی که نشان می‌دهد کودک شما آماده یادگرفتن مهارت دستشویی رفتن است، توجه کنید.

چه زمانی باید از پوشک گرفتن کودک را به تعویق انداخت؟

آموزش توالت رفتن یک فرآیند رشدی است. یعنی حتی اگر شما آموزش به کودک را شروع کنید تا زمانی که بدن و مغز کودکان به رشد کافی نرسیده باشد، هیچ دستاوردی در این زمینه نخواهید داشت.

حتی زمانی که فرزندتان با تغییرات زیادی دست و پنجه نرم می‌کند، سعی نکنید تمرینات آموزشی را انجام دهید. به غریزه خود درباره اینکه آیا زمان مناسبی برای شروع تمرینات است یا خیر اعتماد کنید. حتی اگر کودک نوپای شما نشانه‌هایی از آمادگی برای تمرینات دستشویی رفتن را نشان می‌دهد، باید یادگیری این مهارت را در شرایط زیر به تعویق بیندازید:

1. هنگام مسافرت

2. تولد فرزند جدید

3. انتقال محل خواب کودک از گهواره به تخت‌ بزرگتر

4. هنگام گرفتن از شیر مادر

5. هنگام ترک استفاده از شیشه شیر در شب

6. هنگام ترک کردن پستانک

7. شروع رفتن مهدکودک یا تغییر مهد

8. نقل مکان به یک خانه جدید یا سایر تغییرات عمده خانوادگی

9. هنگامی که کودک شما بیمار است (به خصوص اگر بیماری‌اش اسهال باشد)

10.  هنگام تعطیلات که کودک شما هیجان زده است و به خوردنی های زیادی دسترسی دارد

11. اجبار خارجی؛ مثلاً هنگامی که مسئولان مهدکودک از شما می‌خواهند که کودک‌تان را از پوشک بگیرید اما کودک شما آماده نیست.

 

آموزش دستشویی رفتن کودک چقدر طول می‌کشد؟

آموزش دستشویی رفتن به کودک نوپا کاری شبه نیست. اغلب بین 3 تا 6 ماه طول می‌کشد، اما ممکن است برای برخی از کودکان کمتر از این زمان و یا بیش‌تر طول بکشد. اگر خیلی زودتر از زمانی که کودک آمادگی دارد، شروع کنید، قطعاً روند طولانی خواهد شد؛ به‌طوری که شاید ماه‌ها یا حتی سال‌ها طول بکشد که کودک در طول شب خشک بماند.

 

انواع لگن دستشویی ( قصری) برای کودکان

دو نوع اساسی لگنچه عبارتند از:

  • قصری یا همان توالت فرنگی مستقل و مخصوص کودک که  کاسه‌آن را می‌توان در توالت تخلیه کرد.

  • یک روکش به سایز کودک نوپا که روی توالت فرنگی قرار می‌گیرد تا مانع افتادن کودک شود و به او احساس امنیت بیشتری دهد. اگر این گزینه را انتخاب کردید، یک صندلی برای قرار دادن پای کودک تهیه کنید تا او بتواند راحت روی آن بنشنید و هنگام دستشویی کردن راحت باشد

23 نکته‌ درباره آموزش دستشویی رفتن به کودکان پسر و دختر

همانطور که کودک شما از نوزادی به نوپایی رسیده و بزرگتر می‌شود، در برخی از زمینه‌ها احساس استقلال می‌کند. شما تمامی این مراحل مهم و هیجان‌انگیز زندگی فرزندتان را دوست خواهید داشت اما، یکی  از این مراحل به توجه ویژه‌ شما نیاز دارد و آن مرحله،‌ از پوشک گرفتن و آموزش دستشویی رفتن به کودک است.

آموزش دستشویی رفتن فرآیند پیچیده‌ای است و یافتن بهترین روش ممکن است دشوار باشد؛ زیرا روند یادگیری هر کودک با کودک دیگر متفاوت است، ضمن اینکه پسرها ممکن است متفاوت از دختران بیاموزند. پس چیزی تحت عنوان بهترین راه برای آموزش این مهارت وجود ندارد. برای کمک به شما در چالش جدید کودک‌تان، مرکز مشاوره یاسان نکاتی را درباره از پوشک گرفتن و آموزش دستشویی رفتن به کودک ارائه می‌کند:

1. مطمئن شوید که کودک آمادگی آموزش را دارد: سعی کنید در فرآیند آموزش عجله نکنید و قبل از اینکه فرزندتان واقعاً بتواند به موفقیت برسد، آموزش دستشویی رفتن را خیلی زود شروع نکنید. قبل از شروع این آموزش به دنبال نشانه‌های آمادگی در کودک خود بگردید.

2. فرزندتان را در انتخاب لگن دستشویی مشارکت دهید: در صورت امکان به همراه بچه برای خرید لگنچه یا صندلی لگنی بروید. این کار باعث می‌شود که آنها احساس مشارکت و هیجان بیشتری درباره استفاده از لگن جدید داشته باشند.

3. با خریدن لباس زیر برای کودک او را ترغیب کنید: لباس‌های زیر فانتزی مانند لباس‌‌زیری که شخصیت کارتونی مورد علاقه‌ کودک روی آن کار شده، بخرید. به کودک توضیح دهید که وقتی یاد گرفت چگونه از لگن استفاده کند، می‌تواند این لباس زیر را بپوشد. همچنین می‌توانید به او اجازه دهید این لباس‌های زیر را به عنوان تشویقی در حین آموزش دستشویی رفتن بپوشد.

4. لگن آموزشی را در یک نقطه مناسب قرار دهید: حمام یا دستشویی مکان مناسبی برای قرار دادن قصری است تا کودک شما متوجه شود، باید اینکار را در دستشویی انجام دهد. اما گاهی نیاز است لگن در اتاق خواب یا اتاق بازی او باشد تا به محض بیدار شدن از خواب یا به هنگام بازی سریع بتواند خودش را به آن برساند.

5. برنامه‌ داشته باشید: هنگامی که آموزش دستشویی رفتن به کودک را شروع کردید، یک برنامه ساده اجرا کنید. به عنوان مثال، می‌توانید او  را تشویق کنید بعد از غذا خوردن یا بعد از چرت زدن دستشویی برود. این‌کار کمک می‌کند تا کودک‌تان بداند که دستشویی رفتن کاری عادی است.

6. از نمودار و برچسب برای نشان دادن روند پیشرفت استفاده کنید: می‌توانید آن را نزدیک دستشویی یا حمام نصب کنید. هر بار که کودک کار خوبی انجام داد، اجازه دهید یک برچسب روی نمودار بگذارد. آنها هر بار که یک برچسب جدید دریافت کنند، احساس خوبی خواهند داشت و اینگونه تشویق می‌شوند که بیشتر و بیشتر پیشرفت کنند.

7. شعر یا آهنگی برای آموزش دستشویی رفتن داشته باشید: اگر کودک شما برای استفاده از لگن عصبی به نظر می‌رسد، برخی از تشویق‌های ریتمیک می‌تواند به او کمک کند تا احساس آرامش بیشتری داشته باشد. می‌توانید آهنگ را همانطور که دو نفر به سمت دستشویی می‌روید بخوانید یا می‌توانید آن را در حالی که او در حال انجام اینکار است با هم بخوانید. ویدیوهای زیادی از ایده‌های آهنگ و شعر برای اینکار وجود دارد. راه دیگر این است که خودتان شعر کوچکی بسازید و با ریتم برایش بخوانید.

8. هنگام شستن کودک از او تعریف و تمجید کنید:  وقتی کوچولوی شما روی لگن خوب کارش را انجام داد، او را تحسین کنید. مثلاً به او بگویید:"ایول، بزن قدش." یا او را در آغوش بگیرید و یا هر کاری را انجام دهید که انگیزه‌اش زیاد شود.

9. به فرزندتان کتاب بدهید: برای کودک کتابی درباره دستشویی رفتن در حالی که واقعاً روی لگن دستشویی نشسته است بخوانید یا بگذارید به یکی از کتاب‌های مصور مورد علاقه‌اش نگاه کند تا وقت خود را بگذراند و به او کمک کند احساس آرامش بیشتری داشته باشد.

10. اجازه دهید کودک مدت زمانی را در خانه برهنه باشد: برخی والدین به این تکنیک برای آموزش دستشویی رفتن قسم می‌خورند! ایده اصلی این است که وقتی به کودک اجازه می‌دهید در خانه برهنه باشد، او تشویق می‌شود که از دستشویی استفاده کند؛ چرا که دیگر پوشک ندارد. چنین روشی علی‌الخصوص برای آن دسته از کودکانی که به هنگام دستشویی رفتن با پایین کشیدن شلوارشان مشکل دارند، مفید است. بهترین کار این است که این راهکار را در ماه‌های گرم سال امتحان کنید. اما، مانند تمام نکات این مقاله، ممکن است برای هر کودکی کارایی نداشته باشد.

11. دستشویی رفتن قبل از بیدار شدن و بعد از بیدار شدن از خواب: ایده خوبی است که فرزندتان را قبل از خواب و صبح به محض بیدار شدن، دستشویی ببرید. ممکن است لازم باشد در نیمه‌های شب بیدار هم این کار را انجام دهید. نشان دادن روال دستشویی رفتن در زمان‌های منظم به کودک کمک می‌کند تا عادت‌های خوب در او نهادینه شود و حتی از برخی اتفاقات شبانه و خیس کردن جا نیز جلوگیری کند.

12. با مثال آموزش دهید: دفعه‌ بعد که نیاز به استفاده از توالت داشتید فرزندتان را با خود ببرید و به او نشان دهید که ادرار کردن و مدفوع کردن چقدر آسان است. ممکن است برای پدرها آموزش به پسرهای کوچک آسانتر باشد و احتمالاً مادران این کار را به دخترانشان نشان می‌دهند. با این حال، هیچ قانون واحدی وجود ندارد و شما باید با آنچه برای خانواده‌تان مفید است پیش بروید.

13. شعبده بازی کنید: مقداری رنگ آبی (یا فقط مقداری پاک کننده کاسه توالت آبی) به کاسه توالت خود اضافه کنید. وقتی کوچولوی شما ادرار می کند، رنگ آب توالت از آبی به سبز تغییر می‌کند.جایگزین اینکار این است که صابون ظرفشویی را به توالت اضافه کنید. وقتی کودک شما ادرار می‌کند، از تماشای کف کردن و بالا آمدن حباب‌ها لذت می‌برد.

14. کودک را تشویق کنید که به جای لگن از دستشویی استفاده کنند: اگر ترجیح می‌دهید به جای استفاده از یک لگن مستقل، آموزش را در توالت شروع کنید، این فکر را در سرشان بیندازید که توالت جایی است که بزرگ‌ترها می‌روند و این فرصتی عالی برای انجام کارهای «بزرگسالانه» است.

15. به پسرها زمان بیشتری بدهید: گاهی اوقات آموزش دستشویی رفتن به کودک پسر به زمان بیشتری نسبت به کودک دختر نیاز دارد. کمی زمان می‌برد تا پسرها تفاوت بین دستشویی کوچک و بزرگ را بیاموزند.

16. از تمرین هدف‌گیری برای تشویق پسرتان استفاده کنید: هنگامی که پسرتان آماده شد که ایستاده ادرار کند، می توانید به او یاد دهید که چگونه هدف‌گیری انجام دهد. یکی از راه های انجام این کار این است که یک تکه غلات O شکل را در کاسه توالت یا لگن دستشویی‌اش بریزید. سپس پسرتان را تشویق کنید که هدف بگیرد. رضایت و خوشحالی از به هدف خوردن شلیک، انگیزه را بالا می‌برد.

17. کاری کنید که آن‌ها کم‌تر از مدفوع بترسند: برای کوچولوی شما، دفع مدفوع ممکن است ترسناک باشد. بی‌میلی آنها می‌تواند منجر به خودداری از این کار شود که در نتیجه‌ آن یبوست می‌گیرند. دفع مدفوع سفت نیز می‌تواند دردناک باشد و کودک شما ممکن است فکر کند مدفوع همیشه درد دارد. به کودک نوپایتان بیاموزید (شاید با تماشای یک کارتون درباره این موضوع یا با خواندن کتابی برای کودکان درباره آموزش دستشویی رفتن) که مدفوع یک فرآیند طبیعی است و هیچ چیزی برای ترسیدن وجود ندارد.

18. نشان دهید و بگویید: روش دیگر این است که صحنه‌ «دستشویی رفتن» را اجرا کنید. از عروسک مورد علاقه‌اش استفاده کنید تا نحوه‌ استفاده‌ از توالت یا لگن دستشویی را نشان دهید. حتی برای اینکه بهتر یاد بگیرد می‌توانید از فرزندتان بخواهید که به شما نشان دهد که عروسک چگونه دستشویی می‌کند.

19. فوراً سیفون را نکشید: اگر از توالت خود برای تمرین استفاده می‌کنید، بلافاصله پس از استفاده‌ کودک، سیفون را نکشید. صدای سیفون به خصوص در مراحل اولیه آموزش دستشویی رفتن می‌تواند ترسناک باشد. مفهوم سیفون کشیدن را آرام آرام و وقتی که کودک تمایل به تمیز کردن خود داشت، به او توضیح دهید و از آن یک بازی سرگرم‌کننده بسازید؛ مثلاً اینکه اجازه دهید کودک دکمه آسانسور را فشار دهد.

20. انتظار نداشته باشید در عرض چند روز معجزه رخ دهد: برخی از والدین به آموزش دستشویی رفتن در سه روز قسم می‌خورند، که به نوعی شبیه کمپ تمرینی است که در آن آموزش بر اساس یک برنامه زمان‌بندی شده انجام می‌شود. اگرچه این ممکن است برای برخی خوب کار کند، اما برای هر کودکی مناسب نیست.

21. روانشناسی معکوس را امتحان کنید: اگر متوجه شدید که کودک شما برای عادت کردن به لگن دستشویی مشکل دارد یا حتی از این کار امتناع می‌کند، روانشناسی معکوس را امتحان کنید. برای مثال، خیلی آرام از او  بپرسید که آیا می‌خواهد تا وقتی پسر یا دختر بزرگی شدد، پوشک بپوشد!!! در این روش نباید استرس یا فشار بیش از حد به کودک وارد کرد؛ زیرا این کار می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد و کودک شما بیشتر در برابر این کار مقاومت می‌کند.

22. کودک را بخاطر اشتباهاتش تنبیه نکنید: اگر چه کشمکش‌های تمرینی می‌تواند گاهی خسته‌کننده باشد، اما در مقابل تمایل به عصبانی شدن یا تنبیه کودک نوپا مقاومت کنید. در عوض، به او اطمینان دهید که مشکلی ندارد و می‌تواند بعداً دوباره امتحان کند. فشار اضافی به کوک کمک نمی‌کند که سریعتر یاد بگیرد. همچنین ممکن است کودک شما هنوز آمادگی کافی نداشته باشد، پس در نظر داشته باشید که برای چند روز یا چند هفته تمرین دستشویی رفتن و استفاده از لگن را متوقف کنید.

23. گاهی پسرفت ممکن است اتفاق بیفتد: در طول مرحله‌ آموزش دستشویی رفتن، ممکن است به مشکل برخورد کنید یا با مشکلاتی روبرو شوید. این یک بخش طبیعی از فرآیند یادگیری است. اگر این اتفاق افتاد ناامید نشوید. صبور باشید و تکنیک دیگری را امتحان کنید. به کودک‌تان زمان بدهید.

 

چه زمانی باید از مشاور و روانشناس کودک کمک گرفت؟

اگر به نظر می رسد که کودک شما برای آموزش دستشویی رفتن آماده است اما برای یادگیری یا انجام این کار مقاومت می‌کند حتما از روانشناس کودک کمک بگیرید. روانشناس شما را راهنمایی ابتدا کودک و شرایط او را بررسی می‌کند تا علت مقاومت کودک را متوجه شود، سپس با توجه به مشکل به شما راهکارهایی ارائه می‌دهد.

با وجود بهترین تلاش های والدین برای شناخت کودک و نوجوان خود، برخی اوقات به نظر می رسد مشکلات فرزندان برای آنها غافلگیر کننده است. در مواجهه با مشکلات رفتاری و هیجانی (مانند رفتارهای پرخطر غیر قابل کنترل) باید حتماً از روانشناس متخصص کودک و نوجوان کمک بگیرید. 

همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کودک و نـوجوان  یا حضور در کـارگـاه های فرزندپروری ارتقا دهید.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

به جای توجه به سن و سال کودک به دنبال نشانه‌هایی باشید که آمادگی او برای دستشویی رفتن را به شما نشان می‌دهد. این نشانه‌ها عبارتند از: 1. فرزند شما به یادگیری استفاده از لگن یا قصری آموزشی علاقه نشان می دهد و می خواهد مستقل باشد. برای مثال، اگر یکی از اعضای خانواده را ببیند که به دستشویی می‌رود، ممکن است با پرسیدن سؤال، به انجام این کار علاقه نشان دهد. 2. کودک شما می تواند کلمات مربوط به دستشویی رفتن را بفهمد و به زبان بیاورد. به عنوان مثال ممکن است بگوید "پوشکم کثیفه " یا "جیش دارم". سایر نشانه های و توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

 اغلب کودکان از سن 18 تا 24 ماهگی این علائم را از خودشان نشان می‌دهند؛ اگرچه برخی ممکن است حتی دیرتر از این زمان هم آمادگی نداشته نباشند؛ پسرها اغلب دیرتر شروع می‌کنند و نسبت به دخترها بیشتر طول می‌کشد که دستشویی رفتن را یاد بگیرند.توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

 

 

حتی اگر کودک نوپای شما نشانه‌هایی از آمادگی برای تمرینات دستشویی رفتن را نشان می‌دهد، باید یادگیری این مهارت را در شرایط زیر به تعویق بیندازید: 1. هنگام مسافرت  2. تولد فرزند جدید 3. انتقال محل خواب کودک از گهواره به تخت‌ بزرگتر 4. سایر  شرایط و توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

آموزش دستشویی رفتن به کودک نوپا کاری شبه نیست. اغلب بین 3 تا 6 ماه طول می‌کشد، اما ممکن است برای برخی از کودکان کمتر از این زمان و یا بیش‌تر طول بکشد. اگر خیلی زودتر از زمانی که کودک آمادگی دارد، شروع کنید، قطعاً روند طولانی خواهد شد؛ به‌طوری که شاید ماه‌ها یا حتی سال‌ها طول بکشد که کودک در طول شب خشک بماند. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

دو نوع اساسی لگنچه عبارتند از: 1. قصری یا همان توالت فرنگی مستقل و مخصوص کودک که  کاسه‌آن را می‌توان در توالت تخلیه کرد. 2. یک روکش به سایز کودک نوپا که روی توالت فرنگی قرار می‌گیرد تا مانع افتادن کودک شود و به او احساس امنیت بیشتری دهد. اگر این گزینه را انتخاب کردید، یک صندلی برای قرار دادن پای کودک تهیه کنید تا او بتواند راحت روی آن بنشنید و هنگام دستشویی کردن راحت باشد. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

1. مطمئن شوید که کودک آمادگی آموزش را دارد: سعی کنید در فرآیند آموزش عجله نکنید و قبل از اینکه فرزندتان واقعاً بتواند به موفقیت برسد، آموزش دستشویی رفتن را خیلی زود شروع نکنید. قبل از شروع این آموزش به دنبال نشانه‌های آمادگی در کودک خود بگردید. 2. فرزندتان را در انتخاب لگن دستشویی مشارکت دهید: در صورت امکان به همراه بچه برای خرید لگنچه یا صندلی لگنی بروید. این کار باعث می‌شود که آنها احساس مشارکت و هیجان بیشتری درباره استفاده از لگن جدید داشته باشند. 21 راهکار دیگر و توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

5 + 7 = ?

نظرات کاربران

۱۳ دی ۱۴۰۰
سوگند سجادی

چقدر مطلب تون درباره از پوشک گرفتن کامل و دقیقه. چقدر نکات خوبی داره. دقیقا از روی مطلب شما تصمیم گرفتیم که خواهرزاده عزیزم رو نفرستیم مهدکودک. چون مربی مهد خیلی اصرار داشت که بچه به جای استفاده از قصری باید از توالت ایرانی استفاده کنه!!!! فکرش رو بکنید! توالت ایرانی همین جوری برای بزرگترها خوفناکه چه برسه به بچه سه ساله! خواهرم انقدر به بچه فشار اورد که بره توالت ایرانی که بچه همون استفاده از لگن رو از ترس فراموش کرد و الان گاهی خودش رو خیس می کنه در حالی که قبلا کاملا یاد گرفته دستشویی رفتن رو. واقعا ازتون ممنونم بابت این مطلب موفق و پیروز باشید.

۱۴ دی ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز بسیار خرسندیم که از این مطلب راضی بودید و به شما کمک کرد.

۱۱ بهمن ۱۴۰۰

سلام و وقت بخیر میخواستم بدونم واسه دختر 27 ماهه ای که از دیروز شروع به گرفتن پوشک کرده عادیه که از 10 بار ادرار در روز و گاهی حتی بیشتر فقط دو سه بارش رو توی لباسش نکنه؟ قبل از پوشک گرفتن مدت زمان بیشتری پوشکش خشک بود. گاهی حتی بیشتر از دو ساعت. ولی از دیروز فاصله ها خیلی نزدیک شده. گا هی کمتر از نیم ساعت

۱۹ بهمن ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز، قبل از اقدام برای از پوشک گرفتن باید اطمینان حاصل کودک که کودک توانایی از پوشک گرفته شدن رو از لحاظ فیزیکی داشته باشه، به این معنا که ماهیچه های بدن توانایی نگه داری ادرار رو کسب کرده باشه. یکی از نشانه های این امر، خشک بودن پوشک کودک در شب می باشد و اینکه همزمان با استفاده از پوشک و هنگام تعویض مدتی کودک رو باز گذاشته و یا در لگن مخصوص آموزش رو شروع کنیم. ابتدا از این نکان اطمینان حاصل کرده و بعد اقدام کنید. اما در طول مسیر به این مسئله توجه داشته باشید مه اگر خودش رو کثیف کرد، به هیچ وجه دعوا و تنبیه نکنید و واکنش افراطی نشون ندید، چون با این کر کودک یاد می گیره که توجه منفی کسب کنه و کار رو برای شما دشوار می کنه. سعی کنید محیط دستشویی رو با اسباب بازی همراه کنید و هنگام بازی در اونجا، آموز رو شروع کنید و از شورت آموزشی هم در این راستا استفاده کنید.

۱۱ بهمن ۱۴۰۰

ببخشید من یه دختر ۵ ساله دارم برای اینکه خودش تنهایی یاد بگیره بره دستشویی مشکل دارم. از هر روشی استفاده می کنم جواب نمی‌ده. از نشستن روی سنگ به تنهایی می‌ترسه که بیفته. حتما باید باهش برم. این ترسش مال موقعی هست که اوایل که می‌خواست بشینه یا بار پاشو خیلی باز گذاشته بود روی سنگ برای نشستن یکم پاهاشو هل دادم که درد نگیره. تکون که خورد، از اون موقع ترسیده.

۲۵ بهمن ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز! اگر فرزندتون از نظر وابستگی و اضطراب جدایی و ترس‌های دیگه مشکلی نداشته باشه و کارهایی رو که می‌تونه رو خودش انجام میده مثل غذا خوردن، لباس و کفش پوشیدن، و فقط مساله همینه، فشار رو از روش بردارین، اصرارتون رو کم کنید و در عین حال باهاش همدلی کنید و او رو تشویق کنید، برای زمان‌هایی که بشینه روی سنگ توالت، ستاره و جایزه تعیین کنید. تمرین این نوع نشست رو از توی خونه شروع کنید، به صورت بازی. مثلا دو تا استپ ورزشی تهیه کنید و مسابق بذارید ببینید کی بیشتر می‌تونه این‌جوری بشینه. چون زیرش فرش هست، می‌شینه و ترسی نداره. حالا در مرحله بعد استپ‌ها رو ببرید روی سرامیک و تمرین کنید. مرحله بعد توی حمام. کمک کم پاهاش قدرت می گیره و مسلط می‌شه. بهش نگین ترسی نداره. اتفاقا برعکس، بگین منم یادمه بار اول کلی می‌ترسیدم. اما به جای این که به این موضوع فکر کنم شعر می خوندم یا تا ۱۰ می‌شمردم. اما اگر مسائل دیگه‌ای هم وجود داردنیاز به ارزیابی هست، چون ممکنه با این کارش از شما امتیاز و توجه بگیره. خصوصا این که به نظر می‌رسه این موضوع بیش از حد براتون مهم شده و فرزندتون هم این رو می‌دونه.

۱۳ بهمن ۱۴۰۰
نگار باقری

باسلام به شما عزیزی که لطف کردید که این شرایط رو فراهم کردید که برای مادرانی که مثل من که شرایطی زمانی ندارند بتونیم مشاوره بریم مشک من آموزش دستشویی رفتن به فرزندم است.من یه پسر۲ سال ۸ماهه دارم که اعداد رو تا پانزده میتونه بشماره.رنگ ها روبلده .همچنین حیوانات و میوه و اعضای بدن رو بلده .نقاشی میکشه مشکل من با یاد گرفتن برای توالت رفتنش هست که بامن همکاری نمیکنه از همه روشی استفاده کردم .استفاده از لگن یل حتی فضای دستشویی براش قشنگ کردم ولی فایده نداشت .روش تشویق و جایزه درک نمیکنه .کاملا میدونه چه زمانی دستشویی داره و میره یه جای ثابت قایم میشه وبعد از دستشویی کردن صدا میکنه ولی وقتی میگم باید د بریم دستشویی اینجا جاش نیست شروع به داد زدن میکنه وبرای رفتن مقاومت نشون میده یا وقتی در مورد موضوع دستشویی صحبت میکنم جوری رفتار میکنه که یا نشنیده یا خودش رو به کوچه علی چپ میزنه واقعا نمیدونم چیکار کنم لطف کنید شما متخصص عزیز من رو راهنمایی کنید .بابت وقتی که گذاشتید ممنونم .باتشکر

۲۵ بهمن ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! در حقیقت استفاده از توالت یکی از مهارت های اساسی است که کودک باید آن را کسب کند. برای کسب هر مهارت کودک باید از نظر جسمی و روانی و ذهنی آماده باشد.آموزش هر مهارت بدون آمادگی محکوم به شکست است. بنابراین قبل از آموزش هر گونه مهارتی اطمینان حاصل کنید که آیا کودک آماده ی کسب آن است یا نه . برای مثال آیا کودک به دستشویی رفتن علاقه نشان می دهد. آیا پوشکش برای مدت مدت زمان زیادی خشک می ماند. آیا می تواند شورتش را در بیاورد . آیا برای پوشک شدن مقاومت می کند. در صورتی که کودک آمادگی داشت شما فقط باید صبوری و حوصله بخرج دهید. فراموش نکنید، اصرار بیش از حد و هر گونه عصبانیت، سرزنش و پرخاش باعث ایجاد اضطراب و مقاومت شدید در کودک و طولانی شدن این دوره خواهد. پس بهترین راه حفظ آرامش و مهربانی با کودک است. زیبا تر کردن فضای دستشویی و دادن جایز از شروط لازم است اما کافی نیست .

۱۳ بهمن ۱۴۰۰
نمینی

ببخشید من میتونم سوال بپرسم ازتون؟ پسرم ۲ سال و یک ماهشه الان بیست روزه از پوشک گرفتمش. جسارتا با جیش مشکل نداره راحت کنار اومد ولی با پی پی مشکل داره میترسه ازش یکمم حساسه. انقد نگه میداره ک دیگه میرسه ب جایی ک دیگه نمیتونه کنترل کنه سرپا کارشو میکنه بعد گریه میکنه ک سریع اینو بشور. خیلی کارا کردم ولی فایده نداشت الان نمیدونم واقعا چکار کنم ک دچار استرس نشه و راحت کارشو بکنه. ممنون میشم راهنماییم کنین

۲۵ بهمن ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! بچه‌هایی که از مدفوعشون می‌ترسن، بهترین راه اینه که کودک رو با مدفوعش آشنا کنید. به مرور این کار رو انجام بدین که نترسه. یک تکنیک مناسب اینه که با چوب بستنی، توی لنگش مدفوع رو با هم بررسی کنید، باهاش داخل همون لگن نقاشی کنید و اجازه بدین به مرور متوجه بشه ترسی وجود نداره. اگر این کار رو انجام دادید و به نتیجه نرسیدید لازمه که به روانشناس کودک مراجعه کنید. اگر کمی خلاق باشید، راه‌های دیگه ای هم هست،مثلا می‌تونید مدفوع حیوانات دیگه رو توی محیط زندگی خودتون بهش نشون بدین.

۱۵ اسفند ۱۴۰۰
فتانه نظری

سلام. یه دختر سه ساله دارم ک از دو سالگی شروع کردم به یاد دادنش ب دستشویی رفتن پی پی کردن را اول یاد گرفت بعد جیش کردن بعد چند ماه جیشش رانگفت از روش تزیین دستشویی و جایزه استفاده کردیم یکماه جواب داد الان چند وقته نه جیشش را میگه نه پی پیش را.در صورتی که کاملا بلده ولی نمیگه و میره پشت مبل کارش را میکنه. و اینکه بچه دومم یکماه دیگه بدنیاد میاد.خواهش میکنم یه راه حلی بهم بدید. و وقتی سر هر مساله دیگه ای دعواش میکنیم جیش میکنه ب خودش و اعتراضش را با جیش کردن به خودش نشون میده

۱۸ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! کودک شما فرزند دوم رو برای خودش رقیب بزرگی می داند و احساس عدم امنیت می کند. او با رفتارهای بازگشتی قصد کنترل کردن و جلب توجه شما را دارد. در واقع با این رفتارها اعتراض خودش رو به شما نشان می دهد. ضمن اینکه شما با تمرکز روی دستشویی رفتن بیشتر او را حساس می کنید. برای حل این مشکل غیرمستقیم عمل کنید تا علل آن رفع شود. ابتدا جایگاهش را به عنوان فرزند اول تثبیت کنید. درباره فرزند دوم با کودک صحبت کنید، که قرار نیست جای او را بگیرد. از کودک حمایت عاطفی کنید، بیشتر زمان کیفی برای او بگذارید، در صورت بروز این رفتارها دعوایش نکنید. در خریدها مشارکتش بدید و برای او هم هدیه بگیرید. اگر اطرافیان برای دیدن نوزاد آمدند، از کودک بخواهید که مهمان ها رو به اتاق نوزاد ببرد و با انجام کارهایی از این قبیل به کودک احساس ارزشمندی بیشتری بدهید. در صورت ادامه مشکل حتما با یک روانشناس کودک تماس بگیرید.

۲۴ اسفند ۱۴۰۰

سلام و خسته نباشید. پسرم 4 ساله داره و خیلی احساسیه. شدیدا یبوست داره چون خودش رو کنترل می کنه. اصلا نمی دونم چی کار کنم. کلی دارو استفاده کردم ولی اصلا جواب نداده. لطفا راهنماییم کنید. ممنون.

۲۴ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! یکی از دلایل وضعیت کودک شما ممکن است به این خاطر باشد که فرایند گرفتن او از پوشک هم برای شما هم برای کودک سخت بوده. و احتمالاً شما هنگام دیدن مدفوع فرزندتان واکنش بدی نشان داده اید. مثلاً چهره در هم کشیده اید. این موضوع باعث می شود که کودک دستشویی خود را نگه دارد. برای حل این مشکل ابتدا مطمئن شوید که کودک شما از نظر جسمانی مشکلی نداشته باشد. بعد اینکه شما اصلا کودک را مجبور به دستشویی کردن نکنید. آرامش خود را حفظ کنید. بدخلقی و داد و فریاد بر سر کودک موجب می شود که شما یک گام به عقب بروید. به کودک غذاهای مسهل بدهید. میزان آب دریافتی کودک را هم بیشتر کنید. خوردن میوه و غذاهایی مثل سوپ و آش را در برنامه غذایی کودک قرار دهید. از دادن خوردنی هایی که موجب یبوست می شود مانند سیب و انار خوداری کنید. بعد از خروج مدفوع، آن را به کودک نشان دهید و بگویید: چه پی پی خوشگلی! چه خوشرنگه! و ... فراموش نکنید که دستشویی بزرگ بچه یک دستاورد محسوب می شود و باید واکنش مثبتی به آن نشان دهید. کودک شما ممکن است فکر کرده باشد که این کار، زشت است و انجام آن، شما را ناراحت می کند. اگر کودک شما با این راهکارها بهبود نیافت حتما یک مشاور کودک باید فرزند شما را ارزیابی کند. دریافت نوبت مشاور

۲۴ اسفند ۱۴۰۰
زهرا احمدی

کودک سه ساله دارم که از وقتی از پوشک گرفتمش یه بار جیشش ومیگفت ویه لار نمی گفت الانم اینقدر خودش رو نگه میداره که دسشوییش رو وقتی میگه یه کم جلوش خیس میکنه پی پیش هم که کلا ترسید یبوست شدباید چه کار کنم دسشوییشا زودتر بگه واینکه کلا از دسشویی رفتن بدش میاد فقط وقتی میگه ومیره که یه کم جلوش خیس میکنه بقیشا میره دسشویی ؟ یه سوال هم دارم اینکه شبا میبرم قبل خواب دسشویی ونصف شبا هم که تکون میخوره وتو خواب گریه میکنه میبرم دسشویی وجیش داره ایا باید ببرمش یا نه چون بیدار بشه گریه میکنه ونمیره؟

۲۴ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

از پوشک گرفتن کودک، مرحله ای تحولی در فرایند رشد کودک است. که می تواند بر رفتارهای کودک حتی در بزرگسالی تاثیر بگذارد. آنچه که در این باره مهم است نحوه رفتار شماست. هرچقدر با کودک همدلانه و مهربانانه رفتار کنید و کمتر پرخاش کنید، زودتر به نتیجه مطلوب می رسید. باتوجه به اطلاعاتی که شما از فرزندتان دادید، تصور می شود که شما برای از پوشک گرفتن کودک به زور متوسل شده اید در حالی که کودک شما آمادگی این کار را ندارد. از الان به بعد حتی اگر کودک در شلوارش دستشویی کرد به او پرخاش نکنید و با او مهربانانه رفتار کنید. اجازه دهید که کودک گام به گام این مهارت را یاد بگیرد. یادتان باشد، در صورتی بدخلقی با کودک، دو سه گام به عقب برخواهید گشت. و بدتر اینکه در سن 5 تا 6 سالگی کودکی پرخاشگر و نافرمان خواهید داشت. توصیه می کنیم این مقاله را بخوانید و تست مربوطه را انجام دهید :چگونه و در چه سنی بچه را از پوشک بگیریم؟ + تست ارزیابی کودک

۲۴ اسفند ۱۴۰۰
ساینا

سلام خانم دکتر.من بچم دوماه دیگه سه سالش تموم میشه از دوسالگیش سعی کردم از پوشک بگیرمش ولی یاد نمیگیره قبلا بااینکه حمامو براش قشنگ میکردم بازم خیلی کم میامد. (توی حمام میبرمش یاد بگیره) هربار یاد نگرفت دوماه فاصله دادم باز دوباره میبردمش. این سری توی حمام میاد ولی هرچی میگم یاد نمیگیره خودشو بزور نگه میداره تا توی خونه میام جیش میکنه. نمیدونم ترس داره یا لجبازی میکنه الان توی شلوار خرابکاری میکنه خودش میگه جیش اما تو حمام انجام نمیده لطف میکنین راهنماییم کنین

۱۷ فروردین ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! عبارت " یاد نمیگیره" یا "لجبازی می کنه" عباراتی منفی هستند که موجب ایجاد حس منفی در شما نسبت به فرزندتان می شود. حتی ممکن است به طور ناخودآگاه شما نیز با کودک خود لجبازی کنید. برای از پوشک گرفتن کودک باید چند مورد را در نظر بگیرید: 1. آمادگی بچه 2.ایجاد آمادگی در کودک یعنی از قبل با تعریف کردن داستان و بازی این موضوع را به کودک آموزش داده باشید. مثلا با خرید یک لگن جذاب و بردن عروسکش به دستشویی کودک را آماده کنم. این کار را حداقل یک تا دو هفته انجام دهید. نکته مهم دیگر این است که پرخاشگری شما در این باره موجب می شود روند از پوشک گرفتن بچه به تاخیر بیافتد. حتی اگر پس از مدتی موفق شدید که کودک را از پوشک بگیرید اما با توجه به شیوه رفتاری شما، کودکی لجباز و بدخلق خواهید داشت.

۱۱ خرداد ۱۴۰۱
s

سلام خواهرزاده من 6 ساله هست ، بچه وسط هست مشکلی که وجود داره اینه که هنوز به موقع دسشویی نمیره ، انقدر صبر میکنه تا حداقل نصف جیشش شلوارشو خیس میکنه و بعد تازه با تذکر دیگران که متوجه خیس بودن شلوارش میشن میره دسشویی و هر بار مجبور میشه شلوارش رو عوض کنه . این رو هم بگم که هیچکس به هیچ عنوان سر این مساله تابحال باهاش بدرفتاری یا پرخاش نکرده ، همیشه سعی کردیم با ملایمت و غیر مستقیم متوجه ش کنیم که باید زودتر بره دسشویی اما باز هم تکرار میشه... مشکل از کجاست

۱۱ خرداد ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز. موارد زیادی ممکن است در این مسئله دخالت داشته باشند به همین دلیل نیاز است این مشکل توسط یک روانشناس کودک بررسی شود. با توجه به اینکه خواهرزاده شما به مرحله شروع مدرسه نزدیک است این مسئله می تواند مشکلات زیادی برای او به همراه داشته باشد. توصیه می کنیم در اولین فرصت به یک روانشناس کودک مراجعه کنید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

7 - 4 = ?

دریافت وقت مشاوره