چرا دختران نوجوان رفتارهای خشونت‌آمیز مردانه انجام می‌دهند؟ + فیلم قمه‌کشی دختر نوجوان

  • دکتر آسیه اناری

    روانشناس بالینی کودک و نوجوان؛ مدیر مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۲/۱۲/۱۹

چرا دختران نوجوان رفتارهای خشونت‌آمیز مردانه انجام می‌دهند؟ + فیلم قمه‌کشی دختر نوجوان

صحنه‌ای را تصور کنید که دختران نوجوان در پارک در حال بحث کردن هستند، بحث بالا می‌گیرد و به درگیری کشیده می‌شود. درگیری با یک سیلی و کشیدن گیسوان یکدیگر آغاز و در نهایت با رو کردن قمه توسط یکی از دختران نوجوان و ترس سایرین از ادامه دعوا پایان می پذیرد. این صحنه ساختگی نیست؛ روایتی واقعی است که ویدئو آن در فضای مجازی دست به دست می شود.

 

هشدار! این ویدیو حاوی صحنه‌های خشن و کلمات نامناسب است

 

دکتر آسیه اناری، موسس مرکز مشاوره یـــــاســــان و عضو تیم تخصصی کودک و نوجوان در انجمن ازدواج و خانواده کشور درباره ویدئو درگیری دختر اصفهانی با قمه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت: نسبت به نیازهای طبیعی نوجوانان غفلت شده است. آنها سینما و تئاتر و حتی فضای بازی و تفریح مخصوص خود ندارند. این در حالیست که برای عدم بروز چنین رفتارهای خشونت آمیزی باید جایی برای ابراز هیجانات، تماس با جنس مخالف و کسب تجربه‌های جدید نوجوان وجود داشته باشد.

این روانشناس کودک و نوجوان با اشاره به نوجوانان نیازمند تفریح مخصوص خود هستند اما اکنون خیابان‌ها تبدیل به مکان تفریح نوجوانان شده است تاکید کرد: نوجوان را نه می‌توان کودک دانست و نه می‌توان با او مانند بزرگسال رفتار کرد. نوجوانان نیازمند توجه خاص هستند. آنها برای تفریح سالم نیازمند "خانه‌های نوجوان" هستند. جامعه باید با ایجاد خانه‌های نوجوان امکان کسب تجارب جدید را برای نوجوانان فراهم کند.

دکتر اناری درباره اثرگذاری شبکه‌های مجازی بر رفتارهای پرخاشگرانه نوجوان گفت: هر اطلاعاتی که نوجوان در معرض آن است بر بروز چنین رفتارهای خشونت آمیز و پرخاشگرانه‌ای اثرگذار است، این والدین هستند که باید به آنها آموزش دهند کدام اطلاعات مناسب و کدام نامناسب است. باید به نوجوانان یاد داد چگونه وقت خود را پر کنند. متاسفانه الان دوران نوجوانی "پر از خالی" است  که همین امر مسئله ساز شده است. باید به فکر جایگزینی فعالیتی مناسب به جای گشت و گذار در فضای مجازی به نوجوانان باشیم.

عضو هیئت مدیره انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان با اشاره به نقش مدارس و جامعه برای جلوگیری از اینگونه رفتارهای پرخاشگرانه نوجوانان ادامه داد: مدارس باید فشار را از روی نوجوان بردارند و اجازه تفریح و انجام کارهای خاص و متفاوت از دوران کودکی به او بدهند، البته این به معنی نفی نظارت و کنترل بر فعالیت های نوجوان نیست.

به گفته این مدرس دانشگاه، هر چه در نوجوانی کاشته شود در بزرگسالی نتیجه می‌دهد؛ بنابراین نوجوانان پرخاشگر امروز، بزرگسالان بی‌مسئولیت و بی‌هدف آینده خواهند بود. ویدئو قمه کشی هلیا دختر نوجوان اصفهانی نه تنها زنگ خطری برای خانواده‌ها بلکه برای کل جامعه و مسئولان است.

دکتر اناری پرخاشگری و قدرت‌نمایی در ایام نوجوانی را طبیعی و فارغ از جنسیت دانست و افزود: پرخاشگری‌ها و قدرت نمایی‌هایی در دوران نوجوانی در حدی خاص طبیعی و یکی از خصلت‌های دوره نوجوانی است که باید مدیریت شود. این پرخاشگری‌ها در دختران لطیف‌تر است‌ اما متاسفانه در جامعه ما دختران نوجوان مخصوصاً در شهرهای بزرگ تمایل دارند مثل پسرها رفتار کنند تا آزادی‌ بیشتری بدست آورند؛ چراکه جامعه به آنها القا کرده اگر مثل پسرها حرف بزنند، لباس بپوشند و دعوا کنند، قدرتمند هستند. بنابراین علت بروز چنین خشونت‌هایی در دختران را باید در جامعه‌ای جستجو کرد که به نوجوانهای پسر آزادی بیشتری می‌دهد.

این روانشناس کودک و نوجوان با بیان اینکه نوجوانی سن خودنمایی کردن است گفت: در جامعه ما خودنمایی کردن دختران نوجوان به سمتی کشیده شده که دختران برای دیده شدن، جلب توجه و پر کردن خلا عاطفی خود پسرانه رفتار می‌کنند. در واقع آنها جز انجام چنین رفتارهایی چیز دیگری برای برتری و جلب توجه ندارند و انجام رفتارهای پسرانه وجه تمایزی برای دختران محسوب می‌شود که با توجه‌های خاص به ویژه از سوی همسالان خود چنین رفتارهایی تقویت می‌شود.

دکتر اناری با بیان اینکه ایجاد محدودیت برای دختران نوجوان تنها منجر به روی آوردن آنها به رفتارهای مردانه برای اثبات خود می‌شود توصیه کرد: خانواده‌ها رفتارها را زنانه و مردانه نکنند. اگرچه تفاوت‌هایی میان مغز زنان و مردان وجود دارد اما نباید این تفاوت‌ها را بزرگ کرد، در غیر این صورت دختران برای اثبات اینکه تفاوتی میان زن و مرد وجود ندارد به رفتارهای مردانه و پرخاشگرانه روی می‌آورند. به جای چنین دسته بندی‌هایی، والدین باید به دختران بگویند زنان نسبت به مردان دارای ویژگی های متفاوت جسمی هستند و از این رو باید مراقبت بیشری از خود کنند. والدین باید به صورت غیرمستقیم آموزش‌های خود مراقبتی را به دختران بدهند.

عضو تیم تخصصی کودک و نوجوان در انجمن ازدواج و خانواده کشور معتقد است که باید به دخترها گفت از مرزهای بدنی خود برای جلوگیری از آسیب بدنی مراقبت کنید اما نباید با تصور اینکه دختر هستند آنها را از رفتارهایی منع کرد و یا با پسرها مقایسه‌شان کرد. باید به آنها آموزش صحیح داد. به فرزند نوجوان خود نگوییم چون دختر هستی، نمی‌توانی فلان کار را انجام دهی اما اگر پسر بودی می‌توانستی! این نوع گفته‌ها دختران را تحریک پذیر و خسته کرده است و نتیجه آن واکنش‌های شدید خواهد بود. باید از این نسل که در معرض خطر است مراقبت کرد.

 

با وجود بهترین تلاش های والدین برای شناخت نوجوان خود، برخی اوقات بنظر می رسد مشکلات نوجوان شان برای آنها غافلگیر کننده است. در مواجهه با مشکلات جدی تر رفتاری و هیجانی (مانند رفتارهای پرخطر غیر قابل کنترل و یا افسردگی) باید حتماً از روانشناس متخصص نوجوان کمک بگیرید. برای رزرو وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.

همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کودک و نوجوان یا حضور در کارگاه های مرتبط  ارتقا دهید.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان نوجوان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

1. جامعه به آنها القا کرده اگر مثل پسرها حرف بزنند، لباس بپوشند و دعوا کنند، قدرتمند هستند. بنابراین علت بروز چنین خشونت‌هایی در دختران را باید در جامعه‌ای جستجو کرد که به نوجوانهای پسر آزادی بیشتری می‌دهد.

2. دختران برای دیده شدن، جلب توجه و پر کردن خلا عاطفی خود پسرانه رفتار می‌کنند.

3. ادامه مطلب را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

1. رفتارها را زنانه و مردانه نکنید.

2. توانایی های دختران نوجوان را با پسرانه مقایسه نکنید.

3. به صورت غیرمستقیم به دختران نوجوان موزش‌های خود مراقبتی بدهید.

4. ادامه مطلب را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

5 + 7 = ?

نظرات کاربران

۰۵ مرداد ۱۴۰۰
فاطمه چلویی

ضمن تشکر از برنامه های متنوع و آموزنده اتون.....یه سؤال اینکه کارگاههای آموزشی تون برای سنین 13 تا 15 هست،یعنی دختر 17 ساله ی من جزء اون نمی شه،آیا برای 17 ساله ها هم گار کاه آموزشی دارین؟

۰۵ مرداد ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز به زودی کارگاهایی برای این مقطع سنی برگزار خواهد شد. برای اطلاع از زمان برگزاری کارگاه ها لطفا در قسمت خبرنامه سایت ثبت نام کنید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

9 - 5 = ?

دریافت وقت مشاوره