آیا افرادی وسواسی درمان می‌شوند؟ + 7 توصیه به اطرافیان آنها

  • تیم ترجمه و تولید محتوا

    مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۴/۲۴

آیا افرادی وسواسی درمان می‌شوند؟ + 7 توصیه به اطرافیان آنها

اینکه، دوبار چک کنید که آیا اتو را از برق کشیده‌اید، یا درب ماشین را قفل کرده‌‌اید، طبیعی‌ است. همه‌ ما بارها این کار‌ها را انجام می‌دهیم یا اینکه بعضی وقت‌ها بی دلیل نگرانیم و دلشوره داریم. اما اگر دچار اختلال وسواس فکری، عملی (OCD) باشید، افکار و رفتارهای وسواس گونه‌ آنقدر زیاد می‌شود که زندگی روزمره‌ی شما را مختل می‌کند. اختلال وسواس فکری، عملی اختلالی شایع است که مشخصه‌ آن افکار غیرقابل کنترل، ناخواسته یا رفتار‌های وسواس گونه‌ تکراری است که احساس می‌کنید مجبور به انجام آن‌ها هستید.

اگر وسواس  داشته باشید، احتمالا می‌دانید که افکار و رفتارهای وسواس‌‌ گونه‌ شما غیرمنطقی است، با این حال، برای مقاومت در برابر این مشکل و رهایی از آن، احساس ناتوانی می‌کنید. مثلاً از ترس آتش گرفتن خانه، هزاران بار چک می‌کنید که زیر گاز خاموش شده باشد یا از ترس مریض شدن، آنقدر دست‌هایتان را می‌شویید تا پوستش ور بیاید. شما کارهای وسواسی را نه برای اینکه احساس خوبی داشته باشید، بلکه برای رهایی از استرس ایجاد شده توسط افکار وسواسی، انجام می‌دهید.

شما ممکن است از وضعیت‌هایی که علائم این بیماری را تحریک یا تشدید می‌کند، دوری کنید یا تلاش کنید درمان وسواس را با مصرف الکل، مواد مخدر و دارو انجام دهید. با اینکه شاید به نظر برسد، هیچ راهی برای رهایی از وسواس وجود ندارد، اما راه‌های درمان وسواس زیاد است.

 

وسواس‌ فکری چیست؟

وسواس‌ فکری یا وسواس ذهنی، تصور یا وسوسه‌های غیرارادی هستند که بار‌ها و بار‌ها در ذهن شما مرور می‌شوند و بدون اینکه بخواهید ذهن شما را درگیر می‌کند؛ به طوری که شما نمی‌توانید در برابر آن‌ها مقاومت کنید. افکار وسواسی حواس شما را از کار‌های اصلی پرت می‌کنند.

 

وسواس‌ عملی چیست؟

وسواس رفتاری یا وسواس عملی، رفتار‌ها یا عاداتی هستند که شما را وادار به انجام کارهای تکراری می‌کنند و معمولا،  در تلاش هستند تا وسواس فکری را از بین ببرند. برای مثال، ممکن است، به خاطر ترس از آلودگی بارها خانه‌ را تمیز کنید. با این حال، آرامشی که بعد از هر بار تمیز کردن خانه دارید موقتی است. در حقیقت، افکار وسواسی هر بار بیش از پیش شما را درگیر و دچار استرس می‌کنند. این دور باطل اختلال وسواس جبری- عملی هر بار سخت‌تر و زمان گیر‌تر از قبل می‌شود.

 

انواع وسواس فکری عملی (OCD)

وسواس شستشو: شستشوگرها از آلودگی‌ها وحشت دارند و مدام دستهایشان را می‌شویند.

وسواس وارسی: وارسی کننده‌ها مدام در حال چک کردن مسائلی مثل خاموش بودن گاز، یا قفل بودن درها هستند. چرا که از خطرات احتمالی آن می‌ترسند.

وسواس شک و تردید: شکاک ها می‌ترسند که اگر کاری را بی عیب و نقص و درست انجام ندهند، مجازات شوند.

وسواس شمارش: شمارشگرها همیشه درگیر نظم و ترتیب هستند و ممکن است حتی عقاید خرافاتی درباره‌ی اعداد، رنگ‌ها، یا ترتیب‌های خاص در ذهنشان داشته باشند.

وسواس احتکار: احتکارکننده‌ها از اینکه چیزی را دور بیاندازند و بعد دوباره لازمشان شود، می‌ترسند. بنابراین، دائما در حال ذخیره‌ی چیز‌هایی هستند که به آن‌ها نیازی ندارند. البته این افراد ممکن است، دچار اختلالات دیگری، مثل افســـردگـــــی، اضطراب پس از سانحه، وسواس خرید، جنون سرقت، کم توجهی- پیش فعالی، اختلال ور، رفتن و آسیب رساندن به پوست یا تیک عصبی هم باشند.

 

تفاوت بین اختلال احتکار با وسواس احتکار

مبتلا به احتکار در وسواس فکری-عملی از اندوخته‌های خود رضایتی ندارد و لذتی نمی‌برید. این افراد معمولاً چیز‌های بیهوده و بی‌ارزشی مثل روزنامه‌های قدیمی، غذای فاسد، یا ظروف شکسته را جمع می‌کنند. اما مبتلایان به اختلال احتکار با جمع کردن وسایلی که برای‌شان ارزش مادی یا معنوی دارند احساس خوبی دارند و اغلب وسایلی را نگه می‌دارید که در آینده ممکن است مورد نیازشان باشد. در این وضعیت عواقب اختلال احتکار مانند بی‌نظمی، شلوغی محیط  و ترس از دست دادن این اندوخته‌ها موجب ایجاد استرس می‌شود.

 

 نشانه‌ها و علائم اختلال وسواس فکری عملی

اینکه شما افکار و رفتار‌های وسواس گونه داشته باشید، لزوماً به این معنا نیست که دچار اختلال وسواس فکری - عملی هستید. در واقع افکار‌ و رفتار‌های وسواسی در افراد مبتلا به این اختلال، منجر به استرس و اضطراب شدید، اختلال در زندگی و روابط روزانه می‌شود  و زمان زیادی از فرد را اشغال می‌کند. بیشتر افراد مبتلا به این اختلال هم وسواس فکری و هم وسواس عملی را دارند.

 

افکار‌ وسواسی

افکار‌ وسواسی رایج در اختلال وسواس فکری-عملی عبارتند از:

  • افکار و تصورات شدید جنسی

  • تمرکز بیش از اندازه روی اخلاق‌ها و اعتقادات مذهبی

  • ترس از دست دادن کنترل و آسیب رساندن به خود و دیگران

  • توجه بی حد و اندازه به شانس، خوش بینی، بدبینی و خرافات

  • ترس از نداشتن یا از دست دادن چیز‌هایی که ممکن است در آینده نیاز شود

  • ترس از مریض شدن توسط آلودگی‌ و میکروب‌ها و انتقال بیماری به دیگران

  • نظم و ترتیب افراطی به طوری که همه چیز باید سرجای خودش قرار بگیرد

 

رفتار‌های وسواسی

رفتار‌های وسواس گونه‌ رایج در اختلال وسواس فکری، عملی عبارتند از:

  • نظافت و شستشوی بیش از اندازه

  • حساسیت بیش از اندازه به نظم و ترتیب

  • نماز خواندن و دعای بیش از حد، بخاطر ترس از دین و مذهب

  • چک کردن افراطی همه چیز مثل قفل‌ها، پنجره‌ها، شیر گاز، کلیدهای برق و ... .

  • احتکار و اندوختن وسایل غیر ضروری مثل روزنامه‌های قدیمی و ظرف‌های یکبار مصرف غذا

  • تماس گرفتن مکرر و زیاد با اعضای خانواده و دوستان برای پرسیدن حالشان یا حتی چک کردن آن‌ها

  • انجام کار‌های بیهوده و بی معنا مثل ضرب گرفتن با انگشت روی میز، شمردن، یا تکرار بعضی کلمات

  • خاص برای کاهش استرس و اضطراب

 

علائم و نشانه‌های اختلال وسواس فکری عملی در کودکان

با وجود اینکه اختلال وسواس فکری-عملی اغلب از سنین نوجوانی یا جوانی شروع می‌شود، گاهی اوقات نشانه‌هایی اختلال فکر- عملی در کودکان نیز مشاهده می‌شود. اما علائم اختلالات دیگر مانند اختلال کم توجهی، پیش فعالی، اوتیسم و تیک عصبی نیز شبیه به علائم اختلال وسواس فکری، عملی است. براین اساس معاینه پزشکی و روانشناختی کامل قبل از هر گونه تشخیص ضروری است.

 

راه‌های درمان وسواس بدون دارو

گام اول: محرک ایجاد وسواس در خود را بشناسید: در ابتدا برای کنترل نشانه‌های وسواس فکری-عملی باید فکر‌ها و موقعیت‌هایی که شما را دچار این وسواس می‌کند را بشناسید. لسیتی از انگیزه‌هایی که موجب وسواس در شما می‌شود، تهیه کنید. با توجه به شدت ترس یا اضطرابی که در هر موقعیت تجربه می‌کنید، برای آرام کردن اضطراب خود مدت زمان معینی را مشخص کنید. برای مثال اگر از آلودگی می‌ترسید، هنگامی که دستتان به نرده‌های مرکز خرید بخورد، سه دقیقه وقت لازم دارید تا دست‌هایتان را بشویید. در حالی که اگر دستتان را به دستگیره در سرویس بهداشتی همان مرکز خرید بزنید باید پانزده دقیقه دست‌هایتان را بشویید تا احساس آرامش کنید.

گام دوم؛ پیش بینی افکار و تمایلات وسواس‌گونه: اگر شما بتوانید تمایلات وسواس گونه‌ را قبل از اینکه در ذهن‌تان، شکل بگیرد، پیش‌بینی کنید، می‌توانید راحت‌تر با آن‌ها مقابله کنید. برای مثال، اگر وسواس چک کردن دارید و باز بودن شیر گاز، بسته بودن پنجره‌ها، خاموش بودن وسایل برقی را بیش از اندازه چک می‌کنید، می‌توانید این کار‌ها را از همان اول با دقت بیشتری انجام دهید.

یعنی در آن لحظه، یک تصویر ذهنی کامل از همان کاری که انجام می‌دهید به ذهن بسپارید یا در حین انجام کار‌هایی که در آن‌ها وسواس دارید، جمله‌هایی مثل: "پنجره بسته است." یا " گاز را خاموش کردم" به شما کمک زیادی می‌کنند. فکری که بیشتر از همه ذهن شما را درگیر می‌کند به زبان بیاورید و آن را ضبط کنید. سپس در طول روز به صدای خود گوش دهید. این گونه زمانی که تمایل به چک کردن دوباره داشتید با خیال راحت بگویید که این تنها یک فکر وسواس گونه است.

گام سوم؛ مقاومت در برابر فشار‌های افکار وسواسی: اینکه از رفتار‌ها و الگوهای وسواس گونه، اجتناب کنید، هوشمندانه به نظر می‌رسد. اما هر چقدر از این موقعیت‌ها بیشتر دوری کنید برای شما ترسناک‌تر می‌شود. در عوض، با قرار دادن خود به صورت مداوم در معرض انگیزه‌های اختلال وسواس فکری-عملی یاد می‌گیرید تا در برابر نیاز به انجام کار‌های وسواس گونه مقاومت کنید یا آن‌ها را به تاخیر بیندازید. نام این روش "درمان از راه مواجهه و پیشگیری از واکنش" نام دارد و یکی از راه‌های اساسی و حرفه‌ای درمان اختلال وسواس فکری-عملی محسوب می‌شود.

در این راهکار درمانی، شما باید از آن رفتار وسواسی که معمولا انجام می‌دهید اجتناب کنید تا اضطراب‌تان کم شود. به طور مثال اگر وسواس شستشو دارید، بعد از لمس دستگیره‌ در سرویس بهداشتی عمومی سعی کنید دستهایتان را نشویید. البته از این روش ابتدا برای از بین بردن ترس‌ها و نگرانی‌های کوچک و به تدریج برای از بین بردن نگرانی‌ها و ترس‌های بزرگ استفاده کنید.

 گام چهارم؛ جدولی از ترس‌های خود درست کنید: برای اینکه بتوانید بدون ترس از سرویس بهداشتی عمومی استفاده کنید یا بدون نگرانی از تصادف، راحت و آسوده تا محل کار رانندگی کنید به فکر هدف اصلی‌ باشید. راههای رسیدن به هدف را تقسیم بندی کرده و لیستی از کوچک‌ترین و بزرگ‌ترین ترس‌های خود تهیه کنید. در اینجا به یک نمونه از این جدول اشاره می‌کنیم:

                   هدف: رانندگی تا محل کار بدون ترس از تصادف
وضعیت شدت ترس
بدون توقف و نگرانی از تصادف تا محل کارتان بروید  10
همسرتان را مدام چک نکنید    8
با خیال راحت در خانه را قفل کنید و بیرون بروید    6
گاز را یکبار و با دقت خاموش کنید 4
بدون نگرانی از سرریز شدن شیر، آن را روی گاز بگذارید 2
 

 

 

 

 

 

 

 

از این جدول استفاده کنید و تا زمانی که با یک روش احساس راحتی نکرده‌اید، جلوتر نروید. اگر امکان دارد، در یک وضعیت، به هر اندازه که لازم است، بمانید تا از اضطراب‌تان کم شود. هر چه بیشتر خودتان را در معرض انگیزه‌های اختلال وسواس فکری-عملی قرار دهید، بیشتر به آن‌ها عادت می‌کنید و در صورت رویایی دوباره با آن‌ها، کمتر از قبل استرس دارید. زمانی که یک مرحله را در چندین موقعیت جداگانه تجربه کردید به راحتی و بدون هیچ استرسی به مراحل بعدی خواهید رفت. اگر مرحله‌ای دشوار به نظر می‌رسد آن را به چند مرحله‌ ساده‌تر تقسیم کنید یا اینکه آهسته‌تر پیش بروید.

همانطور که در حال مقاومت در برابر رفتار‌های وسواس گونه هستید به جای پرت کردن حواس خود یا تلاش برای کم کردن استرس و اضطراب این احساس را بپذیرید. ممکن است فکر کنید، این استرس تا پایان این راه، همراه شماست اما وقتی با آن عجین شدید، متوجه می‌شوید که اگر آن عادت وسواس گونه را انجام ندهید هیچ اتفاق خاصی نخواهد افتاد.

هر چقدر بیشتر تمرین کنید، سریع‌تر پیشرفت می‌کنید اما عجله نکنید. در این راه با سرعتی پیش بروید که بدون احساس شکست یا ناراحتی بتوانید آن را مدیریت کنید. به خاطر داشته باشید، هنگام رویارویی با ترس‌ها، احساس اضطراب و ناراحت طبیعی اما موقت است.

گام پنجم؛ افکار وسواس گونه را به چالش بکشید: اختلال وسواس فکری-عملی شبیه این است که سوزن مغزمان روی یک رفتار یا عادت گیر ‌کند. هر چقدر این افکار ناخوشایندتر و ناراحت کننده‌تر باشد، شما بیشتر تلاش می‌کنید تا آن‌ها را سرکوب کنید اما سرکوب کردن این افکار معمولاً غیر ممکن است و نتیجه‌ معکوس دارد؛ یعنی باعث می‌شود تا آن افکار در دفعات بعد به شکل آزار دهنده‌تری ظاهر شوند.

البته مهم است که به خود یادآوری کنید داشتن افکار وسواسی به معنی این نیست که شما آدم بدی هستید. حتی افکار ناخواسته، افراطی و خشن هم طبیعی هستند و تنها به خاطر اهمیتی که به این افکار می‌هید تبدیل به وسواس‌هایی می‌شوند که به شما آسیب می‌رسانند. راه‌ حل‌های زیر به شما کمک می‌کند تا شکل واقعی افکار خود را ببینید و ذهن آشوب خود را آرام کنید:

1. افکار و نگرانی‌های وسواس گونه‌ خود را یادداشت کنید: هر وقت، دچار وسواس شدید، این افکار و نگرانی‌های وسواس گونه را روی کاغذ یا در تلفن همراه خود یادداشت کنید. حتی اگر جملاتی که به ذهن شما می‌رسد تکراری باشد یا دائم تمایل به انجام کارهای وسواس گونه دارید، سعی کنید تا دقیقاً هر آنچه از ذهن‌تان می‌گذرد را یادداشت کنید. با نوشتن این افکار، متوجه خواهید شد که آن‌ها تکراری هستند. وقتی هزاران بار این جملات را می‌نویسید، از قدرت آن‌ها کم و به مرور ناپدید می‌شوند. پس از مدتی نیز از نوشتن این جملات تکراری خسته و متوجه خواهید شد که به یاد آوردن کارهای وسواسی راحت‌تر از نوشتن آن‌هاست.

2. زمانی را برای بروز افکار و رفتارهای وسواسی مشخص کنید: روزانه یک یا دو بار به مدت ده دقیقه برای فکر کردن به این وسواس‌ها وقت بگذارید. در طول این دوره، فقط روی افکار و تمایلات منفی تمرکز کرده و برای اصلاح آن‌ها تلاشی نکنید. در پایان نیز با چند نفس عمیق افکار وسواسی را از ذهن‌تان بیرون کنید و به فعالیت‌های عادی زندگی برگردید.

 هر وقت افکار و تمایلات وسواس گونه در طول روز به سراغ شما آمد، آن‌ها را یادداشت کرده و به دوره‌ نگرانی موکول کنید. زمانی که در طول روز برای پرداختن به این افکار وسواسی، صرف می‌کنید، برای به چالش کشیدن افکار منفی و افراطی، استفاده کنید و از خودتان بپرسید:

  • چه مدرکی برای درستی یا نادرستی این فکر وجود دارد؟ فکر با حقیقت متفاوت است و من گاهی این دو را یکی می‌بینم.

  • آیا احتمال دارد چیزی که واقعا نگرانش هستم اتفاق بیفتد؟ اگر احتمالش کم باشد چه؟

  • آیا وسواس به من کمکی می‌کند؟ یا به من آسیب می‌زند؟

3. از افکار وسواسی خود، یک نوار صوتی تهیه کنید: روی یک نگرانی یا وسواس خود تمرکز کنید و در حالی که آن را به زبان می‌آورید، صدای‌تان را ضبط کنید. هر روز چهل و پنج دقیقه وقت بگذارید و به صدای ضبط شده‌‌ گوش دهید. تا جایی که گوش دادن به آن‌ برای شما عادی شود.

گام ششم؛ از دیگران کمک بگیرید: اختلال وسواس فکری-عملی زمانی که تنها و بی‌دفاع هستید شدید‌تر می‌شود. بنابراین داشتن حامی و پشتیبان مهم است. هر چه بیشتر با دیگران ارتباط داشته باشید کمتر از این بیماری آسیب می‌بینید. در طول این دوره فقط با کسانی مثل مشاور و درمانگر یا دوستی که شما را درک می‌کند و نگرانی‌های شما را می‌فهمد صحبت کنید؛ چراکه این‌گونه کمتر تحت فشار تمایلات وسواس گونه قرار می‌گیرید.

  • ارتباط خود را با خانواده و دوستان‌تان حفظ کنید: وسواس فکری-عملی گاهی آنقدر زندگی شما را مختل می‌‌کند که دوست دارید تنها باشید و از همه دور شوید. اما تنهایی شرایط شما را سخت‌تر می‌کند. وقت گذراندن با خانواده و دوستان، بسیار مهم است؛ چرا که، وقتی با آن‌ها به صورت رو در رو از نگرانی‌ها و تمایلات وسواس گونه‌ خود صحبت می‌کنید از شدت نگرانی شما کم می‌شود.

  • با افرادی که درگیر وسواس هستند ارتباط بگیرید: ارتباط با افرادی که مبتلا به این اختلال هستند به شما دلگرمی می‌دهد. شما می‌توانید هم از تجربیات آنها استفاده کنید و هم تجربیات خود را در اختیار آن‌ها بگذارید.

 گام هفتم؛ استرس خود را کنترل کنید: استرس باعث ایجاد اختلال وسواس فکری-عملی نمی‌شود اما علائم وسواس را تشدید می‌کند. از طریق راهکارهای زیر سعی کنید استرس خود را کاهش دهید:

گام هشتم: سبک زندگی خود را تغییر دهید: یک زندگی سالم و متعادل نقش مهمی در کاهش اضطراب شما دارد و افکار و رفتارهای وسواسی را تا حد زیادی از شما دور می‌کند.

  • به طور منظم ورزش کنید: ورزش روشی طبیعی و موثر در کاهش استرس است. به کمک آن، سیستم عصبی تقویت و نشانه‌های اختلال وسواس فکری-عملی کنترل می‌شود. با ورزش کردن به افکار و رفتار‌های وسواس گونه کمتر اهمیت می‌دهید. برای اینکه ورزش بیشترین تاثیر را داشته باشد روزانه تقریبا 30 دقیقه تمرین‌های هوازی انجام دهید. تاثیر چند جلسه ورزش برابر با یک جلسه مشاوره طولانی است به ویژه اگر حین ورزش تمرکز هم داشته باشید.‌

  • به اندازه‌ کافی بخوابید: بی‌خوابی نه تنها باعث نگرانی و استرس می‌شود بلکه باعث ایجاد افکار وسواسی هم می‌شود. وقتی به اندازه‌ کافی بخوابید و استراحت کنید، تعادل احساسی بهتری خواهید داشت. خواب کافی عاملی اساسی در برطرف کردن استرسی ناشی از اختلال وسواس فکری-عملی است.

  • از مصرف الکل و مواد مخدر خودداری کنید: الکل استرس را به طور موقت از بین می‌برد. اما به تدریج بدن شما به آن عادت می‌کند و دوباره نشانه‌های استرس پیدا می‌شود. با اینکه سیگار به نظر آرام بخش می‌رسد اما در واقع نیکوتین یک محرک اساسی و قدرتمند است. سیگار کشیدن نه تنها علائم این اختلال را کم نمی‌کند بلکه بیشتر هم می‌کند.

گام نهم؛ از مشاور یا روانشناس کمک بگیرید: در کنار تمام راهکارهای گفته شده در بالا حتماً باید از روانشناس متخصص در زمینه اختلال وسواس فکری عمی کمک بگیرید. یـــاســان با داشتن بهترین متخصصان روانشناسی کشور امکان ارائه مشاوره آنلاین و حضوری را برای شما فراهم کرده است. برای دریافت وقت مشاوره و ارزیابی  کلیک کنید.

نکته مهم: در برخی افراد، علائم اختلال وسواس فکری-عملی، مثل وسواس شستشو یا احتکار، راههایی برای مقابله با ضربه‌های روحی هستند. اگر مبتلا به اختلال اضطراب پس از سانحه هستید، ضربه‌های روحی می‌تواند باعث تشدید این بیماری شود. بنابراین ابتدا ضربات روحی ناشی از سوانح و اتفاقات بد را پشت سر بگذارید و سپس به درمان وسواس خود بپردازید.

 

 چند توصیه به اطرافیان فرد وسواسی

واکنش شما به علائم این اختلال در کسی که دوستش دارید تاثیر بزرگی بر دیدگاه و روند بهبود او خواهد داشت. واکنش منفی شما وضعیت آن‌ها را بدتر می‌کند در حالی که اگر محیطی آرام و دلگرم کننده‌ برای آن‌ها فراهم شود، زودتر خوب می‌شوند. پس یادتان باشد که:

1. انتقاد نکنید: چرا که علائم اختلال وسواس فکری-عملی فارغ از شخصیت فرد و یک اختلال ناخواسته است.

2. آن‌ها را سرزنش نکنید: هیچ وقت از آنها این خواسته‌ غیر منطقی که رفتار‌های وسواس گونه‌ خود را کنار بگذارند، نداشته باشید؛ چرا که آن‌ها نمی‌توانند خواستهی شما را عملی کنند و فشار آوردن به آن‌ها، نشانه‌های این اختلال را وخیم‌تر می‌کند.

3. مهربان و صبور باشید: هر بیمار به زمان خاصی برای کنار آمدن با مشکلات خودش نیاز دارد. اگر تلاشی برای مقاومت در برابر این وسواس انجام می‌دهند آن‌ها را تشویق کنید و ویژگی‌های مثبت‌شان را در نظر بگیرید.

4. آن‌ها را در انجام کار‌های وسواسی همراهی نکنید: کمک به آن‌ها در انجام کار‌های وسواس‌گونه نشانه‌های اختلال وسواس جبری- عملی را تشدید می‌کند. پس از خود فرد حمایت کنید نه از رفتارهایش.

5. ارتباط نزدیک برقرار کنید: با ارتباط صمیمانه هم او را حمایت ‌کنید و هم به او کمک ‌کنید در برابر نشانه‌های اختلال وسواس فکری- عملی مقاومت کند.

6-به این بیماری بخندید: به جنبه‌های خنده‌دار و بی‌معنی بعضی از نشانه‌های این اختلال بخندید؛ چرا که این کار به فرد مبتلا کمک می‌کند تا از این بیماری فاصله بگیرد. مطمئن باشید که وقتی به همراه او به این مسئله بخندید، متوجه احترام شما به خودش می‌شود.

7-به این بیماری اجازه ندهید تا زندگی خانوادگی شما را مختل کند: به عنوان یک خانواده‌  کنار یکدیگر باشید و برای مقابله با این بیماری با کمک هم تصمیم بگیرید. زندگی خانوادگی و محیط خانه را تا حد امکان آرام و به دور از دغدغه و استرس نگه دارید.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ به شماره 09935968010 است. 

 

تماس با ما

تماس با ما

ختلال وسواس فکری-عملی  (OCD) اختلالی شایع است که مشخصه‌ی آن افکار غیرقابل کنترل، ناخواسته و رفتار‌های وسواس گونه‌ی تکراری است که احساس می‌کنید مجبور به انجام آن‌ها هستید. اگر وسواس  داشته باشید، احتمالا می‌دانید که افکار و رفتارهای وسواس‌‌گونه‌ی شما غیرمنطقی است، با این حال، برای مقاومت در برابر این مشکل و رهایی از آن، احساس ناتوانی می‌کنید.

  1. شستشوگرها: از آلودگی‌ها وحشت دارند و مدام دستهایشان را می‌شویند.

  2. وارسی کننده‌ها: مدام در حال چک کردن مسائلی مثل خاموش بودن گاز، یا قفل بودن درها هستند. چرا که از خطرات احتمالی آن می‌ترسند.

  3. شکاک‌ها: آن‌ها می‌ترسند که اگر کاری را بی عیب و نقص و درست انجام ندهند، مجازات شوند.

  4. شمارشگرها و برنامه ریزها: همیشه درگیر نظم و ترتیب هستند، و ممکن است حتی عقاید خرافاتی درباره‌ی اعداد، رنگ‌ها، یا ترتیب‌های خاص در ذهنشان داشته باشند.

  5. احتکار کننده‌ها: آن‌ها از اینکه چیزی که دور می‌اندازند، بعدا دوباره لازمشان شود، می‌ترسند. 

علائم افکار‌ی:

  • افکار‌ وسواس گونه‌‌ی رایج در اختلال وسواس فکری-عملی، عبارتند از:

  • ترس از مریض شدن توسط آلودگی‌ها و میکروب‌ها  و انتقال بیماری به دیگران

  • ترس از دست دادن کنترل و آسیب رساندن به خود و دیگران

  • افکار و تصورات شدید جنسی

  • تمرکز بیش از اندازه روی اخلاق‌ها و اعتقادات مذهبی

  • ترس از نداشتن یا از دست دادن چیز‌هایی که ممکن است در آینده نیاز شوند

  • نظم و ترتیب افراطی به طوری که همه چیز باید سرجای خودش قرار بگیرد

  • خرافات و توجه بی حد و اندازه به شانس، یا خوش بینی و بد بینی

 

علائم رفتار‌ی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

راه اول: محرکتان را بشناسید

راه دوم: مقاومت در برابر فشار‌های اختلال وسواس فکری-عملی، به کمک روش مواجهه و پیشگیری از واکنش

راه سوم: افکار وسواس گونه را به چالش بکشید

راه چهارم: از دیگران کمک بگیرید

راه پنجم: استرس خود را کنترل کنید

راه ششم: سبک زندگیتان را تغییر دهید

 

توضیحات هر کدام مراحل بالا را می توانید به طور کامل در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

 

 

واکنش شما به علائم این اختلال در کسی که دوستش دارید، تاثیر بزرگی بر دیدگاه و روند بهبود آن‌ها خواهد داشت، پس:

1-انتقاد نکنید، چرا که علائم اختلال وسواس فکری-عملی، فارغ از شخصیت فرد، و یک اختلال ناخواسته است.

2-آن‌ها را سرزنش نکنید و هیچ وقت این خواسته‌ی غیر منطقی را، که رفتار‌های وسواس گونه‌ی خود را کنار بگذارند، نداشته باشید. چرا که، آن‌ها نمی‌توانند خواسته‌ی شما را عملی کنند؛ و فشار آوردن به آن‌ها، نشانه‌های این اختلال(OCD)، را وخیم‌تر می‌کند.

3. ادامه مطلب را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

 

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

7 - 4 = ?

نظرات کاربران

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

2 + 9 = ?

دریافت وقت مشاوره