چطور کودک مثبت‌ اندیش تربیت کنیم؟

  • تیم ترجمه و تولید محتوا

    مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۴/۲۴

چطور کودک مثبت‌ اندیش تربیت کنیم؟

هیچ کدام از ما نمی توانیم ادعا کنیم زندگی کامل و بی نقصی داریم. زندگی همیشه آنطور که ما میخواهیم یا برنامه ریزی می کنیم پیش نمی رود. کودکان نیز همچون بزرگترها در برابر اتفاقات ناخواسته و ناکامی ها، ناامیدی را تجربه می کنند، با این تفاوت که معمولا به خوبی ما نمی توانند با آنها کنار بیایند.

تلاش ما به عنوان پدر و مادر این است که فرزندانمان سختی و یأس کمتری تجربه کنند با این حال نباید این مساله را نادیده گرفت که تجربه ناکامی به کودکان کمک می کند تا تنظیم هیجان و حل مسئله را بیاموزند. مهم این است که آنها بتوانند جنبه های مثبت اتفاقات را هم ببینند و با داشتن نگرش مثبت، نوجوانی و بزرگسالی موفقیت آمیزی داشته باشند. 

1. الگوی مناسبی برای آنها باشید. کودکان واکنش شما به شکست ها، فشارها و رفتارتان در کنار آمدن با افراد متفاوت را می بینند و آنها را به عنوان راه حل مناسب به کار می گیرند. به جای ناسزا گفتن یا غرزدن مدام در ترافیک، با کودک به یک داستان صوتی گوش کنید و به او نشان دهید که می توان از زمان های از دست رفته به شکل مثبت تری استفاده کرد.

2. تلاش کنید کودک را تشویق کنید و گام‌هایی که رو به جلو برمی دارد را ببینید. به جای تمرکز بر نتیجه یا تشویق های کلی، تلاش و جزییات رفتارها را تحسین کنید. به جای "آفرین، خیلی خوب بود" بگویید: "خیلی خوب کار کردی، بابت کمکت ممنونم، معلومه که خیلی وقت گذاشتی". چنین توصیفاتی اعتماد به نفس کودک را بالا می برد و به آنها می آموزد که قدر تلاش ها و پیشرفتهای خود را بدانند. 

3. مراقب جملاتی که به کار می برید باشید. توانایی تبدیل اظهارات منفی به مثبت می تواند تاثیر بسیاری متفاوتی بر کودک داشته باشد. کمتر "نه" بگویید و جملاتتان را هوشمندانه انتخاب کنید. به جای اینکه بگویید: "دست خطتت خوب نیست" می توانید بگویید: "تو فقط نیاز داری بیشتر تمرین کنی، مطمئن اگر تلاش کنی می توانی خیلی خوب بنویسی".

4. هر روز یک چیز جدید برای شکرگزاری پیدا کنید، "امروز به گربه ها غذا دادیم" یا " امروز از مادربزرگ یک قصه جدید شنیدم" با این کار علاوه بر اینکه به کودک می آموزید با دقت بیشتری دنیا را ببیند، به مرور باعث می شوید احساس بهتری نسبت به خود و زندگی‌ش پیدا کند و ارزش داشته هایش را بداند.

5. اتفاقات بد را بپذیرید. به کودک گوش کنید و با او همدلی کنید. به جای اینکه به کودک بگویید مساله مهمی نیست یا لازم نیست ناراحت باشد، می توانید در مورد آنچه رخ داده و احساساتش سوال بپرسید. پذیرش احساسات به کنار آمدن بهتر و یافتن راه حل مناسب کمک می کند. 

6. محیط خانه را شاد و مثبت نگه دارید، خانه باید مکان امن و شاد شما باشد. قبل از خواب برای هم یک لطیفه بگویید، در جلسات خانوادگی آخر هفته ها خاطرات خنده دار خود تعریف کنید و بازی های گروهی شاد را در روتین روزانه خود قرار دهید. فراموش نکنید خندیدن با یکدیگر و پرورش حس شوخ طبعی نه تنها راهی برای تقویت رابطه والدین با کودک است بلکه به رشد توانایی شناختی و کنار آمدن او با چالش های پیش رو کمک می کند.

داشتن نگرش مثبت کمک می کند کودک در زمانهای دشوار با موفقیت هیجاناتش را مدیریت کند. ما قادر نخواهیم بود فرزندانمان را در برابر ناکامی و شکست های معمول زندگی محافظت کنیم اما می توانیم به آنها بیاموزیم اشتباهات خود را ببینند و نگاه مثبت و امید به آینده را از دست ندهند.

با وجود بهترین تلاش های والدین برای شناخت کودک و نوجوان خود، برخی اوقات به نظر می رسد مشکلات فرزندان برای آنها غافلگیر کننده است. در مواجهه با مشکلات رفتاری و هیجانی (مانند رفتارهای پرخطر غیر قابل کنترل) باید حتماً از روانشناس متخصص کودک و نوجوان کمک بگیرید. برای رزرو وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.

همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کودک و نـوجوان  یا حضور در کـارگـاه های فرزندپروری ارتقا دهید.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ به شماره 09935968010 است. 

 

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

مراقب جملاتی که به کار می برید باشید. توانایی تبدیل اظهارات منفی به مثبت می تواند تاثیر بسیاری متفاوتی بر کودک داشته باشد. کمتر "نه" بگویید و جملاتتان را هوشمندانه انتخاب کنید. به جای اینکه بگویید: "دست خطتت خوب نیست" می توانید بگویید: "تو فقط نیاز داری بیشتر تمرین کنی، مطمئن اگر تلاش کنی می توانی خیلی خوب بنویسی". 5 راهکار دیگر را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

7 - 5 = ?

نظرات کاربران

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

4 + 8 = ?

دریافت وقت مشاوره