هشدار نسبت به شیوع «موبوفوبیا» در کودکان ایرانی + علت و عوارض موبوفوبیا

  • دکتر آسیه اناری

    روانشناس بالینی کودک و نوجوان؛ مدیر مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۲/۱۲/۱۹

هشدار نسبت به شیوع «موبوفوبیا» در کودکان ایرانی + علت و عوارض موبوفوبیا

دکتر آسیه اناری، نائب رئیس انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان و مدیر مرکز مشاوره یاسان درباره وضعیت "موبوفوبیا" (استرس و اضطراب شدید هنگام دسترسی نداشتن به موبایل) در کودکان ایرانی با خبرگزاری ایسنا گفت‌وگو کرده است که در ادامه متن آن آمده است:

دکتر اناری با اشاره به اینکه تاکنون تحقیقات مدونی درباره شیوع "موبوفوبیا" در کودکان ایرانی انجام نشده است و نمی‌توان آمار دقیقی در این باره داد اعلام کرد: اما طبق تجربیات مراکز مشاوره و انجام کار کلینیکی و بالینی، از هر ۱۰ کودک ایرانی مراجعه کننده به کلینیک‌های روانشناسی، ۸ کودک عادت بسیار شدید به استفاده از موبایل دارند.

 

نشانه‌های ابتلا کودک به موبوفوبیا

این روانشناس کودک و نوجوان درباره نشانه‌های "موبوفوبیا" در کودکان توضیح داد: این کودکان بیشتر در خانه می‌مانند و حاضر نیستند هیچ کاری را بدون موبایل انجام دهند و حتی نمی‌توانند بدون موبایل در خانه بمانند و اگر دور از موبایل باشند حالشان بد می‌شود. این کودکان حاضر نیستند هیچ فعالیتی را جایگزین استفاده از موبایل کنند. در حقیقت آنها با موبایل می‌خوابند، با موبایل از خواب بلند می‌شوند و بدون موبایل حاضر نیستند حتی غذا بخورند.

وی ادامه داد: کودکان مبتلا به "موبوفوبیا" نشانه‌هایی از استرس شدید به هنگام دور شدن از موبایل را دارند که به اشکال مختلف خود را نشان می‌دهد. این کودکان وابستگی شدید به موبایل دارند و بدون موبایل به سختی می توانند خود را سرگرم کنند.

مطلب مرتبط: 

عضو هیئت رئیسه انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان افزود: کودکان مبتلا به "موبوفوبیا" دائما در جست‌وجوی موبایل هستند و به وسیله موبایل هر کاری اعم از بازی، تماشای فیلم، دیدن عکس و... را انجام می‌دهند.

دکتر اناری با بیان اینکه افراد درگیر با "موبوفوبیا" حاضر نیستند در مکان‌هایی که موبایلشان از آنها دور باشد حاضر شوند، تصریح کرد: این افراد اغلب برای دور نشدن از موبایل در خانه می‌مانند تا مبادا شارژ گوشی‌شان تمام شود و نتوانند گوشی را شارژ کنند.

اناری، ترس از دور شدن از موبایل، دائما در خانه ماندن برای شارژر داشتن، عصبانیت و پرخاشگری به دلیل دور شدن از موبایل را اصلی‌ترین نشانه "موبوفوبیا" در کوکان دانست و تاکید کرد که اگر کودکی در سن زیر ۱۲ سال روزانه بیش از ۳ تا ۴ ساعت، بی هدف و بدون وجود توجیهی نظیر داشتن کلاس آنلاین از گوشی استفاده کند، می‌توان گفت نشانه‌های بروز "موبوفوبیا" در او وجود دارد.

مطلب مرتبط: 

این روانشناس کودک و نوجوان همچنین تاکید کرد که والدین باید استفاده زیاد از گوشی تلفن همراه توسط کودکان خود را جدی گرفته و آن را عادی نپندارند.

علت ابتلای بچه‌ها به "موبوفوبیا"

عضو تیم تخصصی کودک و نوجوان در انجمن ازدواج و خانواده کشور سه دلیل برای ابتلا کودکان به "موبوفوبیا" برشمرد و توضیح داد: دلیل نخست این است که والدین گوشی را خیلی زود و بدون قوانین در اختیار بچه‌ها قرار می‌دهند و دیگر اینکه والدین برای اینکه خودشان راحت بوده و آزادی داشته باشند موبایل را در اختیار بچه‌ها قرار می‌دهند تا سرگرم شوند.

و دلیل سوم هم این است که وقتی والدین همه زندگیشان موبایل می‌شود خواسته و ناخواسته الگوی استفاده بیش از حد از موبایل را برای فرزندان خود می‌سازند.

عوارض "موبوفوبیا" در کودکان

عضو کمیته تخصصی روانشناسی بالینی کودک و نوجوان درباره اثرات جسمانی "موبوفوبیا" در کودکان گفت: از نظر جسمی به دلیل استفاده زیاد از موبایل این کودکان، مبتلا به گردن درد، دست درد و مشکلاتی در ستون فقرات می‌شوند. همچنین مشکلات دیداری و مرتبط به چشم نیز در آنها دیده می‌شود. از سوی دیگر "موبوفوبیا" اثرات ساختاری بر روی مغز می‌گذارد؛ به طوری که پژوهش‌های نوروسایکولوژی نشان داده است استفاده زیاد از موبایل بخش‌هایی از مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد و می‌تواند در طولانی مدت به عدم توجه، تمرکز، پرخاشگری و سلب توجه از محیط بیرونی منتهی شود.

دکتر اناری درباره عوارض "موبوفوبیا" در کودکان افزود:  کنترل هیجان کودکان مبتلا به "موبوفوبیا" به دلیل استفاده بیش از حد از موبایل در خطر قرار می‌گیرد و از این رو ارتباط این کودکان با جهان خارج قطع شده و از سوی دیگر توجه و تمرکز آنها به شدت کاهش می‌یابد.

این روانشناس بالینی کودک و نوجوان ادامه داد: کودکان مبتلا به "موبوفوبیا" این نقص در تمرکز و توجه را در تحصیل و درس، محیط اجتماعی و حتی در روابط خود به همراه دارند و می توان گفت اینگونه روابط آنها در دنیای واقعی ساخته نمی‌شود و مهارت‌های آنها به موقع و درست تقویت نمی‌شود.

عضو هیئت رئیسه انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان با یادآوری لزوم درمان "موبوفوبیا" در کودکان، خاطر نشان کرد: در عین حال نباید فراموش کرد که نمی‌توان گوشی را از زندگی هیچ کس اعم از بزرگسالان و کودکان حذف کرد و هدف ما در درمان "موبوفوبیا" حذف گوشی تلفن همراه نیست بلکه باید آن را کنترل کرد. استفاده درست از موبایل مد نظر است نه حذف آن.

 

پیشگیری و درمان کودک مبتلا به "موبوفوبیا"

دکتر اناری درباره راه‌های جلوگیری از ابتلا کودکان به "موبوفوبیا" گفت: با فروکش کردن همه‌گیری کرونا و قابل کنترل شدن آن، والدین و کودکان باید استفاده خود از تلفن همراه را کمتر کنند. بچه‌ها را بیشتر در کلاس‌های حضوری ثبت نام کرده و کلاس‌های آنلاین را در اولویت آخر قرار دهند. در صورتی که والدین متوجه شدند وابستگی و اعتیاد کودک به موبایل زیاد است باید برای سرگرم کردن کودک وسیله جایگزینی به جای موبایل بیابند و سپس آرام آرام استفاده از موبایل را برای کودک کاهش دهند؛ چراکه ناگهانی نمی‌توان وسیله‌ای را از کودک دریغ کرد. زمانی که جایگزینی برای موبایل وجود نداشته باشد، کودک به ناچار برای سرگرم شدن به سمت آن می‌روند. ضمن اینکه باید قوانینی در منزل برای استفاده از موبایل وجود داشته باشد.

این روانشناس بالینی کودک و نوجوان با بیان اینکه اگر اعتیاد کودک به موبایل با نشانه‌هایی نظیر بی‌خوابی و کم‌خوابی همراه باشد حتما باید برای درمان از متخصصان روانشناسی کودک کمک گرفت گفت: شاید در موارد شدید استفاده از دارو نیز لازم باشد.

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

"موبوفوبیا" استرس و اضطراب شدید هنگام دسترسی نداشتن به موبایل است.

این کودکان بیشتر در خانه می‌مانند و حاضر نیستند هیچ کاری را بدون موبایل انجام دهند و حتی نمی‌توانند بدون موبایل در خانه بمانند و اگر دور از موبایل باشند حالشان بد می‌شود. این کودکان حاضر نیستند هیچ فعالیتی را جایگزین استفاده از موبایل کنند. در حقیقت آنها با موبایل می‌خوابند، با موبایل از خواب بلند می‌شوند و بدون موبایل حاضر نیستند حتی غذا بخورند. ادامه توضیحات را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید

دلیل نخست این است که والدین گوشی را خیلی زود و بدون قوانین در اختیار بچه‌ها قرار می‌دهند و دیگر اینکه والدین برای اینکه خودشان راحت بوده و آزادی داشته باشند موبایل را در اختیار بچه‌ها قرار می‌دهند تا سرگرم شوند. ادامه دلایل را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید

از نظر جسمی به دلیل استفاده زیاد از موبایل این کودکان، مبتلا به گردن درد، دست درد و مشکلاتی در ستون فقرات می‌شوند. همچنین مشکلات دیداری و مرتبط به چشم نیز در آنها دیده می‌شود. از سوی دیگر "موبوفوبیا" اثرات ساختاری بر روی مغز می‌گذارد. ادامه توضیحات را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید

با فروکش کردن همه‌گیری کرونا و قابل کنترل شدن آن، والدین و کودکان باید استفاده خود از تلفن همراه را کمتر کنند. بچه‌ها را بیشتر در کلاس‌های حضوری ثبت نام کرده و کلاس‌های آنلاین را در اولویت آخر قرار دهند. در صورتی که والدین متوجه شدند وابستگی و اعتیاد کودک به موبایل زیاد است باید برای سرگرم کردن کودک وسیله جایگزینی به جای موبایل بیابند و ... سایر راهکارها را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

4 + 7 = ?

نظرات کاربران

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

2 + 9 = ?

دریافت وقت مشاوره