هنگام پرخاشگری نوجوان چه کار کنیم؟ + تست

  • دکتر آسیه اناری

    روانشناس بالینی کودک و نوجوان؛ مدیر مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۱/۱۸

هنگام پرخاشگری نوجوان چه کار کنیم؟ + تست

دکتر آسیه اناری، مدیر مرکز مشاوره یاسان و عضو تیم تخصصی کودک و نوجوان انجمن ازدواج و خانواده کشور در گفت‌وگویی با خبرگزاری ایسنا درباره اینکه "چگونه با پرخاشگری نوجوانان برخورد کنیم؟" راهکارهایی ارائه کرده است که در ادامه می خوانید:

1. سکوت کنید: هنگام پرخاشگری نوجوان تان به دلیل غیرقابل کنترل شدن او (ممکن است حرفی زده شود یا رفتاری داشته باشد که حرمت میان فرزند و والدین شکسته شود) بهتر است سکوت کنید، موقعیت را ترک کرده و به هیچ عنوان عصبانی نشوید یا با او مقابله به مثل نکنید. پس از فروکش کردن عصبانیت و خشم نوجوان، باید والد دیگر ( والدی که نوجوان با او بحث نکرده است) درباره موضوع مورد بحث با نوجوان صحبت کند.

مطلب مرتبط: علت فحاشی نوجوان + 5 راهکار برای برخورد با فرزند بددهن

نکته مهم این است که به هیچ عنوان در لحظه پرخاشگری نوجوان، والدین نباید عصبانی شوند و با نوجوان بحث کنند بلکه پس از فروکش کردن خشم باید والد دیگر درباره تبعات رفتار و گفتار نوجوان با او صحبت کند. والدین خواهر، برادر یا دوست نوجوان نیستند که با او مقابله به مثل کنند بلکه افراد بزرگسالی هستند که باید در جایگاه بالاتری بایستند و به عنوان افرادی بالغ از موقعیت فاصله بگیرند تا نوجوان آرام شود.

مطلب مرتبط: وقتی از فرزندمان عصبانی هستیم، چه کار کنیم؟

 

2. رابطه دوستانه برقرار کنید: یکی از نکات مهم فرزندپروری در دوران نوجوانی این است که پرخاشگری نوجوان لزوماً ربطی به عدم ارتباط دوستانه با والدین ندارد؛ بلکه پرخاشگری نوجوان در دوران بلوغ طبیعی است. برخی والدین تصور می‌کنند برقراری رابطه صمیمانه با فرزندان به معنای درد دل کردن با آنها است اما درد دل کردن با فرزندان برای رسیدن به صمیمت تصور اشتباهی است. فرزندان تا سن ۲۰ سالگی صلاحیت شنیدن درد درل والدین را ندارند، کما اینکه چنین کاری مصداق فرزند آزاری نیز محسوب می شود.

به هیچ عنوان برای ایجاد رابطه صمیمی نباید نوجوان را در جریان تمام موضوعات قرار دهیم بلکه کلید رابطه صمیمانه والدین با نوجوان در همدلی، درک مشکلات او، احترام به استقلال، شخصیت و هویت یابی نوجوان است. ارتباط صمیمانه با نوجوان به این معنا نیست که والدین بچه‌ها را در جریان تمامی موضوعات بگذارند بلکه باید وقت گذرانی مثبت با نوجوان داشته باشند. نباید با نوجوان درد دل کرد و یا از او خواست مشکلات والدین را حل کند.

مطلب مرتبط: چرا نباید با بچه ها درد دل کرد؟

کلید رابطه صمیمانه در همدلی و گوش کردن فعال به نوجوان و عدم نصیحت، سرزنش و انتقاد از اوست. اگر بتوانیم رابطه مثبتی با نوجوان برقرار کنیم نه تنها پرخاشگری نوجوان کاهش می یابد بلکه او به قوانین خانواده احترام گذاشته و آنها را زیر پا نمی‌گذارد. از سوی دیگر نوجوان می‌داند در صورت زیر پا گذاشتن قوانین نیز تنبیهی برای او در نظر گرفته می‌شود.

3. از یار کمکی استفاده کنید:  حضور یک فرد قابل اعتماد بزرگسال برای دوستی با نوجوان بسیار اهمیت دارد؛ در واقع حضور فردی که با نوجوان رابطه خوبی دارد و نوجوان نیز به او اعتماد دارد و در عین حال همانند والدینش برای او قوانینی وضع نمی‌کند بسیار اثرگذار است؛ چراکه می‌تواند بسیاری از مسائل مد نظر والدین را غیرمستقیم به نوجوان منتقل کند؛ می‌توان نام این فرد را "یار کمکی" گذاشت.

"یار کمکی" باید حداقل پنج سال از نوجوان بزرگتر باشد و دارای هدف و مسیر زندگی (از نظر شغلی و تحصیلی) مشخصی باشد. بهتر است این فرد ساعاتی را در هفته با نوجوان سپری و غیر مستقیم حرف‌های والدین را به نوجوان منتقل کند. چنین فردی حتی می‌تواند یک مشاور یا روانشناس دلسوز باشد.

4. مهارت های فرزندپروری خود را ارتقا دهید: در انتها اینکه والدین باید در مهارت های فرزندپروی خود را به روز کنند و شناخت کاملی از بحران های دوران نوجوانی داشته باشند؛ چراکه با نحوه صحیح قانون گذاری و نحوه درست ارتباط با نوجوان می‌توان از بسیاری مشکلات دوران نوجوانی پیشگیری کرد. متاسفانه مهارت فرزند پروری در والدین بسیار ضعیف است درحالی که این آموزشها باید پیش از تولد فرزندان به والدین داده شوند. توصیه می شود والدین با شرکت در کارگاههای فرزندپروری یا از طریق خواندن کتاب های روانشناسی کودک و نـوجوان مهارتهای فرزندپروری خود را ارتقا دهند.

5. کمک گرفتن از مشاور: و در نهایت اینکه همیشه، توصیه‌های مشاور یا روانشناس نوجوان در زمان‌هایی که والدین با فرزند خود دچار مشکل می‌شوند راه گشاست. بر همین اساس یــــاســـان  امکان مشاوره شما با روانشناسان مجرب نوجوان را به صورت حضوری و آنلاین فراهم کرده است.

 

برای ارزیابی شدت خشونت و پرخاشگری فرزند نوجوان تان توصیه می کنیم تست زیر را انجام دهید:

 

ریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

1. سکوت کنید: والدین هنگام پرخاشگری نوجوانان به دلیل غیر قابل کنترل شدن او بهتر است سکوت کنند.

2. رابطه دوستانه برقرار کنید: کلید رابطه صمیمانه در همدلی و گوش کردن فعال به نوجوان و عدم نصیحت، سرزنش و انتقاد از اوست.

3. سایر راهکار ها را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

2 + 6 = ?

نظرات کاربران

۰۱ تیر ۱۴۰۰
محمدرضا قشمی پور

بسیار عالی

۰۱ تیر ۱۴۰۰
نسترن حسن زاده

مطلب فوق العاده خوبی بود

۰۵ تیر ۱۴۰۰
فاطمه اسماعیلی

پسر من هم فوق‌العاده پرخاشگر شده و مدام با من و پدرش دعوا می‌کنه. چطور می‌شه ازتون وقت مشاوره گرف؟

۰۵ تیر ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام پرخاشگری در نوجوانان به ویژه پسران کاملا طبیعی است. نکات مورد نیاز برای رفتار با پرخاشگری نوجوانان در مقاله بالا توضیح داده شده است اما اگر روند عادی زندگی روزمره شما و فرزندتان را مختل کرده است، می توانید از طریق لینک زیر یک وقت ارزیابی و مشاوره آنلاین بگیرید: رزرو نوبت مشاور

۱۵ اسفند ۱۴۰۰

سلام خسته نباشید...ی راهکار برام بگین راجب دختر نوجوان پونزده ساله ای که خیلی ازار دهنده شده رفتاراش ...مثلا از خواب بیدار کردنش برا مدرسه...اصلا تحت هر شرایطی حرف گوش کن نیس ...گوش هم بده دادو بیداد میکنه اخرسر اون کار رو انجا میده تکالیفش رو بزور انجام میده ...ی روز باهاش دعوا کنی که تکالیفت رو چرا بد انجام میدی فرداش مدرسه نمیره ..به ی چیزی گیر بده مثلا بریم بیرون درک شرایط رو نداره که الان نمیتونیم بریم ..قهرو در کوبیدن و بلند بلند به طرف بی احترامی میکنه. براش مهم نیس صدام به همسایه میره ..خلاصه راهکار بگین برای خودم که بتونم باهاش کنار بیام بخدا امروز صبح بزور بیدارش کردم برا مدرسه ...با داد و بیداد بیدار میشه...نگرانشم و همش دلشوره دارم...ی رفتاری رو میدونه ها خوب نیس ولی عمدی انجامش میده

۱۷ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! مشکل فرزند شما بسیار جدی است و ممکن است این نشانه ها حاکی از شروع بیماری افسردگی باشد. قبل از هر چیزی حتما با یک روانپزشک متخصص نوجوان مشورت کنید. در گام بعدی نکات زیر را رعایت کنید: _ از فرزند خود انتقاد نکنید _ به او توهین نکنید _ او را با کسی مقایسه نکنید _ از جملات تهدیدآمیز استفاده نکنید _ تفریحات و فعالیتهایی که دوست دارد را برایش فراهم کنید

۲۴ اسفند ۱۴۰۰
امیرعلی

لطفا مرا دررابطه با چگونگی برخورد با فرزند تند مزاج راهنمایی کنید.

۱۷ فروردین ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! تند مزاجی در بچه‌ها علت‌های مختلفی دارد. ممکن است بعضی از بچه‌ها به صورت ژنتیکی تندخوتر باشند که اصطلاحا به این بچه‌ها، بچه‌های سخت یا دشوار می‌گوییم. چنین بچه‌هایی با کوچک‌ترین محرکی بدخلق می‌شوند و پرخاشگری می‌کنند. والدین این بچه‌ها نیاز به آموزش خاص دارند که ما در مرکز یاسان این آموزش‌ها را انجام می‌دهیم. مسئله مهم دیگر این است که محیط و رفتار والدین با بچه‌ها باید کنترل شود طوری که بچه‌ها به سمت تندمزاجی رو نیاورند و از آن به عنوان واکنش دفاعی استفاده نکنند. برای این که بدانیم کدام مورد درباره فرزند شما صادق است، بهتر است یک جلسه ارزیابی با روانشناس کودک داشته باشید تا ما بتوانیم شما را دقیق‌تر راهنمایی کنیم. دریافت نوبت مشاور

۲۴ اسفند ۱۴۰۰

پسرم 14 ساله است اتاقشو تاریک می کنه و ساعت ها در اتاقش می ماند و خیلی پرخاشگر شده و اگر پدرش دعوا کند زود می زنه زیر گریه علت این رفتارها چیست آیا به جهت تغییر هورمون ها در سن نوجوانی است ؟ متشکرم

۲۳ فروردین ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز! بله بخشی از این مشکلات مربوط به تغییرات هورمونی در دوران نوجوانی است اما آنچه که درباره پسر شما نگران کننده است پرخاشگری‌ و ساعت‌های زیاد ماندن در اتاق به تنهایی و در تاریکی است. توصیه می کنیم حتما به یک روانشناس نوجوان مراجعه کنید تا ارزیابی دقیق‌تری در این باره انجام دهند؛ چراکه فرزند شما نیاز دارد با همسالانش هم ارتباط داشته باشد و فعالیت‌های دیگری هم انجام دهد. به علاوه، رفتار پدر هم باید بررسی شود. زبان ارتباط با نوجوان، دعوا کردن نیست. این رفتار هم می‌تواند منجر به پرخاشگری و خشونت در نوجوان شود. دریافت نوبت مشاور

۲۴ مهر ۱۴۰۱
بهار

دختر نوجوان 16/5 ساله ای دارم که مدتی است تندخو شده وزود عصبانی میشه هرچی باهاش صحبت میکنم که بتونه خودش وهنگام عصبانیت کنترل کنه نتیجه نداره میترسم این رفتارش تبدیل به عادت بشه.

۱۳ آذر ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

وقتی در چنین سنی فرزند شما دچار تغییرات ناگهانی می شود با بیان چند توصیه نمی توان مشکل را حل کرد. شما حتما باید با یک روانشناس نوجوان یا روانپزشک صحبت کنید تا مشخص شود علت اختلالات خلقی فرزندتان چیست.

۲۴ بهمن ۱۴۰۱
جلیلیان

من‌یه‌پسر‌۱۷‌ساله‌دارم‌که‌‌درس‌براش‌مفهومی‌ندارد‌وپرخاشگر‌هستش‌وحرف‌مارا‌گوش‌نمیکند‌چکار‌کنیم۱۲

۰۸ خرداد ۱۴۰۲
نویت

باسلام درود مطالبی رو که فرمودید عالی وخوب هستن ...ولی وقتی تمامی این راهکارهارودقیق انجام دادیم درنهایت حداقل با کلی تلاش وهزینه بیشتر باعث باجگیری نوجوانم شده .اگر تامین نشود باجگیریها یابشدت ماپدر مادر را کتک میزند یا چاقو میکشد به خواستهایش برسد..راهکار مشاوره طولانی مدت هم جواب نداد

۰۸ خرداد ۱۴۰۲
مرکز مشاوره یاسان

درود بر شما؛ نفرمودید که نوجوانتون چند سالشه اما حتما به باید تحت نظر روانپزشک قرار بگیره تا بتونه در ابتدا خشمش رو کنترل کنه و بعد با یک روانشناس هم جلساتش رو شروع کنه.

۱۳ شهریور ۱۴۰۲
فاطمه

سلام پسر من 15 ساله اش از بچگی پرخاشگری داشته اما الان یک ساله پرخاشگری اش خیلی شدید شده به هر بهانه ای بامن یا بردارش و باباش دعوا راه میاندازه هر چی که دم دستش باشه میزنه می شکنه به همومون فحش میده از هیچ چیزی ترس نداره هیچ درکی نداره بشکنه خورد بشه یا یکی زخمی بشه مدرسه بره یا نره براش مهم نیست خیلی باهاش مدارا میکنیم چاره ای نداریم همسایه ها شاکی شدن اصلا براش مهم نیست هر کار کردیم نتونستیم راضی اش کنیم بره پیش روانشناس از طرفی بیرون از خونه اینجوری نیست رفتار مناسبی با افراد غریبه داره واقعا موندیم چکار کنیم از یه روانشناس کمک گرفتیم تمام راهکارها رفتیم رفتارش رو همه ما تاثیر گذاشته مخصوصا برادر کوچکش که 2 سال از خودش کوچکتره. مدام فحش های خیلی بد میده اهنگ های بد تتلو را گوش میکنه تازگی دست بزن داره منو میزنه مادر بزرگشو یه بار زده باباشو یه بار زده با برادش درگیر می شه دو تا گوشی شو زده شکسته هر چی لیوان تو خونه اس زده دیوار شکسته اصلا رفتارش تو خونه غیر قابل کنترل شده توهین می کنه واقعا موندیم چکار کنیم اما بیرون از خونه تو مدرسه یا مهمونی ها یا جاهای دیگه خیلی آرومه اعتماد به نفس اش پایینه به راحتی با همکلاسی هاش نمیتونه ارتباط برقرار کنه کلافه شدیم واقعا نمی دونیم چکار کنیم

۱۸ شهریور ۱۴۰۲
مرکز مشاوره یاسان

سلام. وقت بخیر. مساله ای که توصیف می کنید خیلی جدی هست. توصیه می کنیم در اولین فرصت به یک روانپزشک مراجعه کنید تا با شروع دارودرمانی خشم و عصبانیت رو کنترل کنند. در ادامه هم شروع جلسات روان درمانی با یک روانشناس نوجوان می تونه به ثبات رفتاری ش کمک بیشتری بکنه

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

7 - 4 = ?

دریافت وقت مشاوره