تحقیقات جدید نشان داده شخصیت و انتخابهای غذایی رابطه نزدیکی با هم دارند. بهطوریکه میتوان از طریق هر یک، دیگری را پیشبینی کرد.
آیا شخصیت شما میتواند بر عادات غذایی و انتخاب سبک زندگی سالم شما تأثیر بگذارد؟ اینها سؤالات اصلی مطالعهای بود که به ترتیب توسط یوانیس تزارتساپاکیس و آگلایا زفیرودی از دانشگاهی در یونان انجام شد.
به طور خاص، محققان به این موضوع علاقهمند بودند که چگونه پنج ویژگی شخصیتی مهم که اصطلاحاً بیگ فایو (Big Five) نامیده میشوند، بر مصرف غذا و عادات غذایی سالم تأثیر میگذارند. این پنج ویژگی عبارتاند از: گشودگی، مسئولیتپذیری، برونگرایی، قابلیت سازگاری و روانرنجوری.
تیم تحقیقاتی برای بررسی تأثیر این پنج عامل بر روی غذاخوردن، مروری بر ادبیات مطالعاتی انجام داد که بر نقش این عوامل شخصیتی در عادات و ترجیحات غذایی متمرکز بود. تلاش آنها ۲ هزار و ۲۳۷ مقاله مرتبط به دست آورد، اما در آمار نهایی، تنها ۲۱ مطالعه معیارهای ورود را داشتند. آنها در این مرحله یافتهها را تجزیهوتحلیل کردند.
نتایج قابلتوجه بود. تزارتساپاکیس و زفیرودی دریافتند که هر یک از این پنج ویژگی با ترجیحات و عادات غذایی مرتبط است. یافتههای آنها در زیر خلاصه میشود:
• مسئولیتپذیری شامل خودکنترلی، تعیین اهداف، برنامهریزی از قبل و پایبندی به قوانین است. افرادی که مسئولیتپذیری بالایی دارند، احتمال بیشتری دارد که انتخابهای غذایی سالمتری داشته باشند، وزن بدن خود را از طریق عادات غذایی خوب حفظ کنند و به رفتارهای سالم کلی پایبند باشند.
• گشودگی نسبت به تجربه به کنجکاوی، خلاقیت و ذهنیت باز اشاره دارد. افرادی که گشودگی بالایی دارند از تجربیات جدید لذت میبرند، هنر را ارج مینهند و با احساسات خود در ارتباط هستند. در مقابل، افرادی که گشودگی کمتری دارند، روالها و باورهای ثابت را ترجیح میدهند - و ممکن است آدمهای بسته یا سنتی در نظر گرفته شوند. افرادی با گشودگی بالاتر، عادات سالمتری دارند؛ مانند خوردن میوهها و سبزیها بیشتر و پیروی از یک رژیم غذایی متعادل بهویژه با بالارفتن سن. آنها کمتر از «نو فوبیا غذایی» - اجتناب یا ترس از خوردن غذاهای جدید - رنج میبرند.
• قابلیت سازگاری نحوه تعامل یک فرد با دیگران و نگرش کلی او نسبت به مردم را نشان میدهد. افرادی که دارای این خصیصه هستند به روی دیگران گشوده، نوعدوست، قابلاعتماد و دلسوز هستند. شاید تعجبآور نباشد که این ویژگی با مصرف کم گوشت مرتبط است.
• برونگرایی به نحوه تعامل افراد با دیگران و میزان لذت آنها از معاشرت اشاره دارد. همچنین به احساس مثبت، پرانرژی و سرزنده بودن یک فرد در زمینههای مختلف اجتماعی مربوط میشود. افرادی که دارای این ویژگی هستند معمولاً اجتماعی، پرحرف و پرانرژی هستند. آنها در محیطهای اجتماعی رشد میکنند، به دنبال سرگرمی هستند و خوشبین هستند. علاوه بر این، آنها از فعالیتهای ماجراجویانه از جمله ورزشهای با ریسک بالا لذت میبرند. برونگرایی با مصرف غذاهای شیرین و شور، گوشت و سودا مرتبط است. محققان میگویند، افرادی که برونگرایی بالایی دارند، اغلب انتخابهای غذایی ناسالم را انجام میدهند، زیرا معتقدند از سلامت خوبی برخوردار هستند - و احتمال بیشتری دارد که در رفتارهای پرخطر شرکت کنند.
• روانرنجوری نشان میدهد که چگونه یک فرد احساساتش را کنترل میکند و چقدر احساس ثبات میکند. افراد مبتلا به روانرنجوری بیشتر احساسات منفی، بیثباتی عاطفی، خودبیمارانگاری و استرس را تجربه میکنند. آنها همچنین ممکن است بااحساس بیکفایتی، عصبی بودن و اضطراب دستوپنجه نرم کنند. افرادی که دارای این ویژگی بودند، عادات غذایی ناسالم، از جمله مصرف کمتر میوه و سبزیها، و مصرف قند و چربی اشباع بالا را نشان دادند.
نزدیک به ۲۰۰ سال پیش، ژان آنتلم بریلا ساوارن در کتاب فیزیولوژی طعم نوشت: «به من بگو چه میخوری، تا به تو بگویم که کیستی.» یافتههای این مطالعه امروزی نشان میدهد که او درست میگفت.
منبع: سایت psychologytoday
شیوه دریافت وقت مشاوره
لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره 02126722420 یا 02126722417 تماس بگیرید يا از طریق واتساپ به شماره 09120499760 پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتساپ به شماره 09935968010 است.
نظرات کاربران