• تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۲/۱۷

مشاوره پیش از ازدواج

 

مشاوره قبل از ازدواج نوعی درمان است که به افراد کمک می‌کند تا برای ازدواج آماده شوند. مشاوره قبل از ازدواج، شما و شریک زندگی‌تان  را از اینکه رابطه‌ای سالم و قوی دارید، مطمئن می‌کند و همچنین شانس اینکه ازدواج پایدار و موفق‌تری داشته باشید را افزایش می‌دهد. این نوع مشاوره همچنین می‌تواند به شما کمک کند تا نقاط ضعفی که بعدها در زندگی مشترک مشکل‌ساز می‌شوند را بشناسید.

 

مشاوره قبل از ازدواج  در چه زمینه هایی ورود می کند؟

مشاوره‌ قبل از ازدواج به زوجین کمک می‌کند تا توانایی بیشتری در برقراری ارتباط با یکدیگر کسب کنند، انتظارات واقع‌بینانه‌ای در زندگی مشترک داشته باشند و مهارت‌های حل تعارض را بیاموزند. علاوه بر این، مشاوره‌ قبل از ازدواج می‌تواند به زوج‌ها کمک کند تا نسبت به کمک گرفتن از مشاور در زندگی دید مثبتی داشته باشند.

به خاطر داشته باشید که با وارد شدن به رابطه، ارزش‌ها، نظرات و تارخچه‌ خانوادگی شما هم وارد رابطه می‌شود. این یعنی اینکه شما همیشه با شریک زندگی‌تان سازش نخواهید داشت. به عنوان مثال، سیستم‌های خانوادگی و اعتقادات مذهبی بسیار متفاوت است. بسیاری از زوج‌ها تربیت‌های متفاوتی را با الگوهای متفاوت برای رابطه و ازدواج تجربه کرده‌اند.

بسیاری از مردم با این باور ازدواج می‌کنند که زندگی مشترک قرار است نیازهای اجتماعی، مالی، جنسی و عاطفی آنها را برآورده کند در حالی که همیشه اینطور نیست. با صحبت کردن درباره تفاوت‌ها و انتظارات قبل از ازدواج، شما و شریک زندگی‌تان بهتر می توانید یکدیگر را در طول زندگی مشترک درک کرده و از یکدیگر حمایت کنید.

مشاوره قبل از ازدواج فرصتی برای زوجین است که به طرز عمیق‌تری درگیر راهبردهای ارتباط سالم و همچنین مسائلی شوند که ممکن است بعداً در ازدواجشان پیش بیاید. مهمترین موضوعاتی که در مشاوره‌ پیش از ازدواج مطرح می شود شامل:

•       امور مالی

•       ارتباطات

•       ارزش، نگرش ها و باورها

•       نقش ها در ازدواج

•       رابطه جنسی

•       تمایل به بچه دار شدن

•       روابط خانوادگی

•       تصمیم گیری

•       مقابله با خشم

•       و اینکه چقدر خوب یکدیگر را می‌شناسید

 

8 مهارتی که در مشاوره قبل از ازدواج می آموزید

1. انتظارات شما از ازدواج را مشخص می کند: اینکه زوجین به دلیل کاهش علاقه پس از ازدواج احساس نارضایتی کنند، طبیعی است. تعیین انتظارات واقع بینانه درباره ازدواج موجب شکوفا شدن رابطه و پویا و سالم ماندن آن می شود، به همین دلیل مستلزم این است که باید روی رابطه خود سرمایه‌گذاری کنید.

یکی دیگر از انتظارات مهم، نقش زوجین در زندگی مشترک است. آیا ازدواج امروزی است یا سنتی؟ انتظارات زوجین درباره شغل و فرزندپروری چیست؟ زوجین باید این گفتگوهای مهم را داشته باشند تا با انتظارات واقع بینانه وارد ازدواج شوند.

2. مهارت گوش دادن را یاد می گیرید: برقراری ارتباط مؤثر مستلزم خوب گوش دادن هر یک از طرفین است تا به درستی بفهمد طرف مقابل چه می‌گوید و احساس درونی‌اش چیست. متأسفانه، بسیاری از زوج ها، به ویژه در هنگام بحث کردن، زمانی که طرف مقابل در حال صحبت کردن است، فقط به فکر پاسخ دادن هستند. به همین دلیل اصلاً به حرف های طرف مقابل گوش نمی دهند. مشاوره قبل از ازدواج مهارت‌های خوب گوش دادن را به زوج ها می‌آموزد که یک مهارت کلیدی برای برقراری ارتباط سالم است.

3. آموزش حل اختلاف: در این مرحله راه‌هایی برای مدیریت و حل اختلافات در اختیار زوجین قرار می‌گیرد. مهارت‌هایی برای مشخص کردن و گفتن گله و شکایات و خواسته‌ها به آنها آموزش داده می‌شود. مثلا اینکه یاد بگیرید بگویید:" وقتی فلان اتفاق افتاد من فلان احساس را داشتم در حالی که نمی‌خواستم اینطور باشد." بسیار مهم است که هنگام اختلاف، خوب گوش دهید، برای احساسات طرف مقابل ارزش قائل شوید و خودتان را جای او بگذارید.

مسئله‌ دیگری که در حل اختلافات به زوجین آموزش داده می‌شود این است که چگونه مسئولیت اشتباهشان در اختلاف و دعوا را گردن بگیرند.  به عنوان تمرین، هر یکی از طرفین می‌توانند بگویند، "آنچه من از این اتفاق می‌آموزم این است که......" و اشتباه خودش را بپذیرد. به عنوان مثال تصور کنید همسرتان ساعت‌ها منتظر شما بوده و شما فراموش کرده بودید، بگویید دیر از سر کار برمی‌گردید؛ وقتی می‌رسید بحثی بینتان بالا می‌گیرد. در این موقعیت شما باید اشتباه خودتان را بپذیرید و بگویید:" اشتباه من این بود که بهت نگفتم دیر از سرکار برمی‌گردم، دفعه‌ بعد تماس می‌گیرم و انقدر منتظرت نمی‌ذارم."

4. مشخص کردن ارزش ها و نیازها: زوجین بایدها و نبایدهای خود درباره آزادی، اختیار و استقلال، مشارکت، محرومیت، هویت شخصی، مسئولیت‌پذیری، و باورهای مذهبی و غیره بررسی می‌کنند. هر یکی از زوجین با برخی حرف‌ها موافق یا مخالف است، اما هدف اصلی گوش دادن به موضوعات و نیازهایی است که در پس هر انتخاب بیان می‌شود.

این عبارات ممکن است چیزی شبیه به این باشد: "مهم نیست کدام یک از ما پول بیشتری به دست می‌آورد؛ چون به هر حال همه چیز بین ما مشترک است." یا "کسی که پول خرج می‌کند، فرد مناسبی برای ازدواج است." زوجین واضح صحبت کرده و درباره‌ موضوعات به بحث می‌پردازند.

5. ترسیم و انتخاب الگوی خانواده: الگوهای عاطفی مانند ویژگی‌های فیزیکی از خانواده‌ها به ما منتقل می‌شود. به عبارت دیگر، فرد نه تنها شکل صورت خود را از والدین به ارث می‌برد، بلکه ممکن است یک اضطراب شدید یا یک وسواس عجیب را نیز به ارث ببرد که می‌تواند بر روابط مهم در آینده تأثیر بگذارد.

مشاوره قبل از ازدواج به زوج‌ها کمک می کند تا آنها الگوهای سالم و ناسالم را در خانواده‌شان شناسایی کرده و تصمیم بگیرند که کدام الگوها را انتخاب کنند و چه چیزی را تغییر دهند.

6. پرداختن به موضوعات چالش برانگیز: گفتگو درباره مسائلی مانند امور مالی، رابطه جنسی و کودکان ممکن است دشوار باشد. گاهی اوقات زوجین احساس می‌کنند که بدون رسیدن به هیچ نتیجه‌ای، فقط دور خودشان می‌چرخند. بنابراین توصیه می‌شود یک درمانگر قابل اعتماد و بی‌طرف داشته باشید تا مکالمات شما را به سمت درستی هدایت کرده و احساسات و نیازهای اساسی در گفتگو را بررسی کند که منجر به همدلی و تفاهم ‌شود.

7. مدیریت مالی: زوجین باورهای خود درباره مسائل مالی و کار را وارد یک رابطه‌ عاشقانه می‌کنند. باورهای هر یک از طرفین اغلب به صورت ناخودآگاه و تحت تأثیر خانواده، دوستان، جامعه و انتظارات مربوط به جنسیت شکل می‌گیرد. متاسفانه به ندرت در مورد این انتظارات صحبت می‌شود.

زوج‌ها در این جلسه درباره چگونگی تنظیم بودجه مشترک و نحوه گوش دادن به نگرانی ها، ترس ها و شکایات یکدیگر درباره پول صحبت می‌کنند. آنها همچنین درباره بدهی‌هایی که ممکن است در طول زندگی پیش بیاید و تصمیماتی مانند بچه‌دار شدن، خرید خانه یا شاغل بودن زن در زندگی، صحبت می‌کنند.

8. آموزش رابطه جنسی: آموزش روابط جنسی بسیار مهم است تا زوج ها انتظاراتی واقع‌بینانه از زندگی جنسی خود در طولانی مدت داشته باشند.

 

روند مشاوره‌ پیش از ازدواج چگونه است؟

معمولاً از هر یک از شما خواسته می شود که به طور جداگانه به یک پرسشنامه کتبی پاسخ دهید تا مشخص شود که درباره خود، طرف مقابل و رابطه‌ تان چه احساسی دارید. این فرم‌ها همچنین می‌توانند به شناسایی نقاط قوت، ضعف و زمینه‌های مشکل‌ساز پنهانی مانند نیاز به بهبود مهارت‌های گوش دادن کمک کنند.

مشاور نتایج پرسشنامه را تفسیر کرده و در مورد مسائلی که برای شما مشکل ساز می شود یا در آن اختلاف نظر دارید، صحبت می‌کند. علاوه بر این، مشاور شما ممکن است از شما و شریک زندگیتان سوالاتی بپرسد تا نظرات منحصر به فرد شما را در مورد زندگی مشترک بشنود و انتظارات و خواسته‌های شما از زندگی مشترک را روشن کند.

به یاد داشته باشید، آماده شدن برای ازدواج بیشتر از برگزاری یک مهمانی برای جشن نامزدی است. پس برای ایجاد یک پایه محکم برای رابطه خود وقت بگذارید.
 

 

شیوه دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان نوجوان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

دریافت وقت مشاوره