راهکارهایی برای کنترل شب‌ادراری کودکان

  • تیم ترجمه و تولید محتوا

    مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۱/۱۸

راهکارهایی برای کنترل شب‌ادراری کودکان

بچه‌ها از خیس کردن رختخوابشان خجالت می‌کشند و والدین  نگران می‌شوند اما این اتفاق در بین کودکان کاملا رایج است. شب‌ادراری در بچه‌های 5 و 6 ساله غیرارادی است و بیشتر کودکان آن را تجربه کرده‌اند. 15 درصد کودکان تا 5 سالگی و 5 درصد کودکان در فاصله بین 8 تا 11 سالگی دچار شب‌ادراری هستند. این مساله در پسرها دو برابر بیشتر از دخترها دیده می‌شود.

گرچه بیشتر بچه‌ها این مرحله از زندگی‌شان را با موفقیت پشت سر می‌گذارند، اما در ادامه این مقاله چند توصیه را مطرح می‌کنیم که می‌توانید با استفاده از آنها به فرزندتان کمک کنید در طول شب رختخوابش را خشک نگه دارد.

1. کودک را سرزنش نکنید: عصبانی شدن و تنبیه فرزندتان برای خیس کردن رختخوابش فقط اضطراب و استرس در کودک را بیشتر و اوضاع را بدتر می‌کند. یک متخصص اطفال می‌گوید: "نمی‌توان بچه‌ها را مجبور کرد رختخوابشان را خیس نکنند. اگر خیلی خجالت می‌کشند، کمکشان کنید اما آنها را دعوا نکنید."  این مساله را خیلی بزرگ نکنید و به عنوان یک مساله طبیعی با آن برخورد کنید. برای کودک توضیح دهید که این مسئله در سن و سال او کاملا طبیعی است و شما در کنارش هستید.

2. با یک متخصص اطفال مشورت کنید: با یک پزشک متخصص اطفال در مورد شب‌ادراری فرزندتان مشورت کنید تا پزشک مسئله را بررسی و راهکارهایی برای مدیریت موقعیت ارائه کند. اگر فرزندتان بالای پنج سال دارد یا شب‌ادراری به طور ناگهانی شروع شده است همه دلایلی را که ممکن است باعث این اتفاق شده، بررسی کنید. مثلا ممکن است کودک عفونت ادراری یا دیابت داشته باشد و یا این‌که حادثه‌ای در خانواده باعث استرس و اضطراب او شده باشد. یادتان باشد خیلی وقت‌ها ممکن است شب‌ادراری فقط به دلیل تاخیر در تکامل مثانه برای نگهداری ادرار در تمام طول شب باشد.

3. دستشویی رفتن را به روتین شبانه‌ کودک اضافه کنید: مطمئن شوید که فرزندتان قبل از خواب به دستشویی می‌رود؛ یک بار هم قبل از این که خودتان بخوابید، او را به دستشویی ببرید. وقتی کودکتان مثانه‌اش را خالی می‌کند، احتمال کمتری وجود دارد که در طول خواب ادرار کند. این استراتژی گرچه باعث درمان شب‌ادراری نمی‌شود اما شیوه موثری برای خشک نگه داشتن رختخواب در طول شب است. متخصصان کودک توصیه ‌می‌کنند چند ساعت قبل از خواب اجازه ندهید کودک مایعات مصرف کند.

4. از شیوه ستاره‌دهی استفاده کنید: کارهای مثبت کودک را با استفاده از تکنیک ستاره‌دهی تشویق کنید تا کودک به طور ناخودآگاه تمایل به کارهای مثبت پیدا کند، این مساله روی شب‌ادراری و کاهش آن نیز تاثیر می‌گذارد. یک جدول بکشید وهر شبی که فرزندتان شب‌ادراری نداشت یک ستاره به او بدهید وقتی تعداد ستاره‌ها به ده تا رسید برایش یک اسباب‌بازی به عنوان هدیه بگیرید یا به شهربازی بروید( نوع تشویق می‌تواند متناسب با علایق کودک تغییر کند). یادتان باشد برای بعضی از بچه‌ها ممکن است زمان زیادی طول بکشد تا ده ستاره بگیرند، بنابراین صبور باشید و کودک را تنبیه نکنید.

5. مطمئن شوید کودک یبوست نداشته باشد: یبوست یکی از شایع‌ترین علل مشکلات مثانه است. وقتی مقعد که در فاصله کمی از مثانه قرار گرفته پر از مدفوع سفت و بزرگ باشد، فشار بیشتری به مثانه وارد می‌شود. این مساله موجب تحریک‌پذیری مثانه و درنتیجه شب‌ادراری و یا حتی عدم کنترل ادرار در طول روز می‌شود. اگر متوجه شدید که فرزندتان در طول روز دفع مدفوع ندارد یا این کار را به سختی انجام می‌دهد، مایعات و فیبر بیشتری به رژیم غذایی‌اش اضافه کنید. آب سیب، میوه، سبزیجات و غلات کامل گزینه‌های خوبی برای بهبود روند سیستم گوارشی در شرایط یبوست است.

6. از دارو استفاده کنید: استفاده از دارو را هم می‌توانید در دستور کارتان قرار دهید اما حتما به عوارض جانبی هر دارو توجه کنید؛ چراکه برخی داروها عوارضی مثل سردرد، حالت تهوع و در مواقع نادر، احتباس آب در بدن را در پی دارند. بعضی از داروها هم به جای درمان شب‌ادراری، علائم را کنترل می‌کنند و به محض قطع دارو دوباره شروع می‌شود. حتما قبل از مصرف هر نوع دارویی با پزشک کودک مشورت کنید.

7. ملحفه، روبالشی و روتختی ضدآب تهیه کنید: اگر هیچ کدام از راه‌های مطرح شده مشکل را حل نکردند، بهتر است به فکر راهی برای برخورد راحت‌تر با موضوع باشید: ملحفه، روبالشی و روتختی ضدآب تهیه کنید. قبل از خواب یک شلوار تمیز کنار تخت فرزندتان بگذارید تا بتواند در صورتی که شب‌ادراری داشت، شلوارش را خیلی زود عوض کند. فردا صبح برای تمیز کردن تخت، ملحفه‌ها و لباس‌های کثیف از کودک کمک بگیرید تا بخشی از مسئولیت را خودش برعهده بگیرد. درنتیجه حتی اگر شب‌ادراری غیرارادی باشد، فرزندتان نسبت به آن آگاهی بیشتری پیدا می‌کند و حس می‌کند می‌تواند بخشی از راه‌حل باشد، نه مشکل. شما هم صبور باشید و آرامش خود را حفظ کنید چرا که این مرحله برای همیشه طول نمی‌کشد.

8. از یک روانشناس کمک بگیرید: گاهی شب ادراری در کودکان با رفع مشکلات روحی کودک درمان می شود پس بهتر است برای در این مورد حتما با یک مشاور کودک درباره مشکل فرزند خود صحبت کنید. 

 

دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

این اتفاق در بین کودکان کاملا رایج است. شب‌ادراری در بچه‌های 5 و 6 ساله غیرارادی است و بیشتر کودکان آن را تجربه کرده‌اند. 15 درصد کودکان تا 5 سالگی و 5 درصد کودکان در فاصله بین 8 تا 11 سالگی دچار شب‌ادراری هستند. این مساله در پسرها دو برابر بیشتر از دخترها دیده می‌شود.

1. استرس و اضطراب ناشی از بروز حادثه 

2. یبوست

3. عفونت ادراری یا دیابت

4.خوردن مایعات نزدیک به ساعت خواب

5.تاخیر در تکامل مثانه

1. کودک را سرزنش نکنید

2. با یک متخصص اطفال مشورت کنید

3. دستشویی رفتن را به روتین شبانه‌ کودک اضافه کنید

4. از شیوه ستاره‌دهی استفاده کنید

5. مطمئن شوید کودک یبوست نداشته باشد

6. از دارو استفاده کنید

7. ملحفه، روبالشی و روتختی ضدآب تهیه کنید

8. از یک روانشناس کمک بگیرید

توضیحات تکمیلی هر کدام از راهکارها را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

3 + 9 = ?

نظرات کاربران

۱۱ بهمن ۱۴۰۰
میترا

باسلام.پسر۱۲ساله ای دارم که بخاطرشب ادراری های گاهانه وتکررادراربعلت استرس وهیجانات برای بازی،مدرسه ومیهمانی معمولاپوشکش می کنم.بعصی وقتهابه خانه خانم معلمشون می ره تاباپسرمعلمشون که یک سال ازپسرم بزرگتره درس بخونه یابازی کنه.پسرمعلمشون ازپوشک شدن مانی(پسرم)آگاهی نداره.دوروزپیش که پسرم خونه خانم معلمشون داشت باپسرس بازی می کرد،معلمشون چون فکرمی کردپوشک پسرم بایدعوض شوداون رابه دستشویی برده وپوشکش رابازکرده وبعدازشستن عورتش لباسهاش روپوشانیدکه باعث خجالت زیادپسرم شد.پسرم خونه معلمشون راخیلی دوست داره ومعلمشون هم مانی راخیلی دوست داره، ولی به خاطربوجودآمدن این موضوع امتناع می کنه که تو اعتمادبه نفس وروحیه اش تاثیرگذاشته.خواهشمندم مشاوره وراهنمایی بفرمایید.باتشکر.

۱۱ بهمن ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز سلام! مساله پسر شما بسیار اساسی و مهم است. شما ابتدا باید مشکل زیربنایی که استرس و به تبع آن شب ادراری است را حل کنید و سپس به فکر اعتماد به نفس او باشید. توصیه من مراجعه بسیار سریع به روانشناس کودک و شروع روان درمانی و در صورت نیاز دارو درمانی است در غیر این صورت با رسیدن فرزندتان به نوجوانی با مشکلات بسیاری مواجهه خواهید شد.

۱۳ بهمن ۱۴۰۰

من پسرم ۵سالشه جدیداشب ادراری داره ازقبل هم مشکل ناخن جویدن فکرمیکنم اضطراب داره میخواستم مطمئن بشم.البته مامنزلمون وعوض کردیم یعنی شایدبشه گفت شهرمون وعوض کردیم ویکم بعدازاین جابجایی ازوقتی هواهم سردشده شب ادراری داره نمیشه به خاطراین جابجایی وسردی هوای اینجاباشه؟ یعنی قبلااصلااین مشکل ونداشت فقط ناخن میجوید اونم فکرمیکنم به این خاطر که مابهش گفتیم نکنه اخلاق بدی که داره هرکاری که مابهش بگیم نکن صدبرابربیشترانجامش میده.

۱۹ بهمن ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز! مسائلی که با فرزندتون دارید عمدتا با آموزش مهارت های فرزند پروری قابل حل هستند. عصبانی شدن و پرخاش شاید در اون لحظه جواب بده اما در بلند مدت نتیجه عکس میده و فرزند شما نافرمانی بیشتری می کنه. در مورد بدون لباس خوابیدن هم باید بررسی کرد که آیا ناشی از بیش حساسیته یا عادت یا مقابله با شما. توصیه ما کمک گرفتن از یک روانشناس کودک و همچنین شرکت در دوره‌های فرزندپروری هست.

۱۵ اسفند ۱۴۰۰
بهنیا راضی

سلام و خسته نباشید .من یه راهنمایی ازتوت میخوام .پسرم ۳ سالشه در طول روز خودش میره دستشویی ولی شب ها ک خوابه اگر خودم بیدار نشم ببرمش جیش میکنه تو شلوارش و اصلا بیدار نمیشه .میخوام بدونم چیکار کنم ک شب ها خودش هروقت دستشویی داره بیدار بشه و بهم بگه ؟؟؟؟

۱۷ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! یکی از نشانه های آمادگی کودک برای از پوشک گرفته شدن و استفاده از دستشویی، خشک بودن پوشک در طول شب است. با توجه به سن کودک شما شب ادراری مسئله نگران کننده ای نیست و به تدریج این موضوع برطرف می شود. اما برای شروع می توانید از ساعت زنگ دار استفاده کنید. بابت رفتن به دستشویی در شب او را تشویق کنید. اگر جایش را خیس کرد به هیچ وجه کودک را تنبیه و سرزنش نکنید. اگر این مسئله ادامه پیدا کرد، حتماً کودک شما باید ا ز نظر مشکل اضطرابی توسط روانشناس کودک ارزیابی شود.

۲۴ اسفند ۱۴۰۰

سلام وقتتون بخیر، نازنین هستم ۲۰ ساله. خب چند باری تجربه کردیم که خواهر ۱۱ سالم به جای دستشویی تو خونه ادرار میکنه (نصف شب اینکا رو میکنه) خب الان دستشویی داخل حیاط هست و احتمال ترسیدنش وجود داره اما یکسال پیش تو کمد لباس ها پی پی کرد و حدود ۳ الی ۴ سال پیش که سرویس بهداشتی داخل خونه بود هم بعضی مواقع داخل حمام ادرار و یک بار هم پی پی کرد قبلا خیلی به ندرت بود اما الان خیلی شدید شده و تقریبا هر شب روفرش تو اشپزخونه ادرار میکنه (نه حتی تو حموم که داخل خونست) اگه دلیل ترس باشه هم هیچ کدوم از اعضای خانواده رو بیدار نمیکنه که همراهیش کنن. ما امشب متوجه این موضوع شدیم اما مادرم شروع کرد به دعوا و اروم یه چند باری زدتش میدونم اصلا عکس العمل درستی از خودش نشون نداده. میخواستم از شما سوال کنم که ایا خواهرم دچار بیماریه خاصی هست؟ و اینکه چجوری باید باهاش رفتار و تربیتش کرد؟

۲۴ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز! خواهر شما باید حتما توسط یک روانشناس بالینی متخصص ارزیابی شود تا به طور دقیق علت بروز چنین رفتارهایی در او مشخص شود. دوباره تاکید می شود که این مسئله بسیار مهم است و اگر الان اقدامات لازم انجام نشود، قطعاً زمان مناسب برای درمان را از دست خواهید داد و عواقب غیرقابل جبرانی به بار خواهد آمد. دریافت نوبت مشاور

۰۹ خرداد ۱۴۰۱

سلام و عرض ادب یه سوالی داشتم خدمتتون من پسرم ۶سالو نیم هستش الان فهمیدم یواشکی میره طبقه بالای راه پله خونمون جیش میکنه خیلی خیلی از دستش ناراحت و عصبانی شدم بهش گفتم مگه ما دستشویی نداریم که این کار رو میکنی بهم میگه مغزم فرمون نداده اصلا حرفش قانعم نکرد تو رو خدا بهم بگید چکار کنم خیلی ناراحتم

۰۹ خرداد ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! باید در ابتدا وضعیت فرزند و شرایط خانوادگی شما توسط یک روانشناس کودک ارزیابی شود، پس از آن آموزش های مورد نیاز برای حل این مشکل به شما داده خواهد شد.

۲۳ مهر ۱۴۰۲
زهراخجسته

سلام و وقت بخیر خدمت شما من لیلا هستم یه پسر ۶ساله و نیم دارم هر وقت خوابه دوسه بار جیش میکنه شبا بیدارش میکنم که ببرمش دستشویی بیدار نمیشه اصلا انگار بیهوشی چیکار کنن واقعا خستم کرده

۲۷ فروردین ۱۴۰۳
مریم اسلامی

پسران دوسالونیم داره تو خواب جیش میکنه چیکار کنم

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

9 - 3 = ?

دریافت وقت مشاوره