15 راه مقابله با ترس کودکان از دندانپزشکی

  • ریحانه اناری

    هنردرمانگر

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۲/۱۲/۱۹

15 راه مقابله با ترس کودکان از دندانپزشکی

همه ما درزندگی ترس را تجربه می‌کنیم و در بسیاری از موارد ترس‌ها باعث می‌شود که از محیط‌های خطرناک و آسیب‌پذیر اجتناب کنیم. اما در مواردی ترس در کودکان باعث می‌شود از محیط‌های درمانی و به خصوص دندانپزشکی دوری کنند که در طولانی مدت باعث آسیب‌ رساندن به کودک می‌شود. در این مقاله چند راهکار برای کاهش اضطراب و ترس کودکان از دندانپزشکی مطرح می‌شود.

 

علت ترس کودکان از دندانپزشکی چیست؟

ترس از دندانپزشکی در کودکان به طور کلی به دو عامل مهم برمی‌گردد:

  • ترس‌های فردی کودکان مانند: خلق و‌خو و بلوغ

  • عامل بیرونی مانند: رفتار والدین و اطرافیان

 

چکار کنیم کودک از دندانپزشکی نترسد؟

  • برای کاهش عوامل بیرونی باید در هنگام صحبت کردن از دندانپزشکی بسیار محتاط باشید و فقط نکات منفی را بیان نکنید. برای مثال به کودک نگویید: «در مطب دکتر خیلی درد تحمل کردم، من از دندانپزشکی بدم می‌آید و یا ای کاش به دندانپزشکی نروم.» به او بگویید: «به باوجود اینکه کمی سخت بود ولی الان احساس خوبی دارم که به دندانپزشکی رفتم. الان احساس دردی که قبل از رفتن به مطب دکتر داشتم را دیگر ندارم.» با این نوع بیان به کودکان یاد می‌دهید که رفتن به دندانپزشکی به ما کمک می‌کند.

  • مهم‌ترین نکته در هنگام بردن کودکان به دندانپزشکی این است که حتما دندانپزشک مختص کودکان را انتخاب کنید. رفتار دندانپزشک کودکان و بزرگسالان با هم متفاوت است، در نتیجه اگر برای دفعات اول است که کودک خود را به دندانپزشکی می‌برید حتما از متخصص کودکان کمک بگیرید تا در ذهن کودک خاطره‌ای خوبی از دندانپزشکی به یادگار بماند.

  • محیط‌ها و آدم‌های غریبه ممکن است برای کودکان استرس‌زا باشد و اگر ناگهانی به کودک بگویید:« فردا به دندانپزشکی می‌رویم.» ممکن است با مخالفت کودک خود روبرو شوید. برای جلوگیری از این موقعیت می‌توانید کودک را یک یا چندبار به مطب دندانپزشک ببرید تا کودک با محیط و دندانپزشک از قبل آشنا شود.

  • در هنگام برگشت از این آشنایی تلاش کنید به کودکتان خوش بگذرد. با او به سینما و یا تئاتر بروید. تلاش کنید روز آشنایی با دندانپزشک برایش خوشایند باشد.

  • برای کاهش ترس کودک تا جایی که برایتان مقدور است، دندانپزشکِ آشنای کودک را تغییر ندهید. برای جلوگیری از این امر باید در انتخاب دندانپزشک دقت کافی را داشته باشید.

  • انتخاب متخصص دندانپزشک کودک را جدی بگیرید و برای اطمینان از دقت کار پزشک حتما نظرات دیگران را جویا شوید و قبل از آشنایی کودک با پزشک، خودتان از قبل او را ببینید تا از نوع برخوردش با کودکان اطمینان لازم را کسب کرده باشید.

  • به هیچ عنوان برای تنبیه یا ترساندن کودکان از جملاتی مثل: «اگر به گریه ‌ات ادامه بدی تو را پیش دکتر می‌برم یا اگر به حرف مادر و پدرت گوش ندهی به دکتر می‌گم بهت آمپول بزند»، استفاده نکنید. این جملات تاثیر بلند مدت بسیار مخربی را روی کودک می‌گذارد. و او را از محیط پزشکی می‌ترساند و در مواقع ضروری کودک از رفتن نزد پزشک و دندانپزشک اجتناب می‌کند.

  • محیط مناسب برای آشنایی فرزندتان با محیط پزشکی را فراهم کنید. همه ما در مواقعی نیازمند کمک پزشکان هستیم، درنتیجه منتظر نباشید تا هنگام خراب شدن دندان‌های فرزندتان بخواهید او را با این محیط آشنا کنید. از قبل می‌توانید کتاب‌های مخصوص کودکان که در زمینه آشنایی کودکان با محیط‌های پزشکی است را تهیه کنید و برای او بخوانید. برای  کودکان کوچک‌تر نیز می‌توانید از کتاب‌های شعر استفاده کنید. آشنایی بچه‌ها با این مشاغل بسیار اهمیت دارد، پس کتاب‌های مربوطه را تهیه کنید و برای فرزندتان بخوانید.

  • لوازم پزشکی و دندانپزشکی که مخصوص بازی کودکان است را بخرید و با کودکان نقش بیمار و دندانپزشک را بازی کنید یا می‌توانید دندان‌های عروسک‌های کودک را درمان کنید. ممکن است این راه بسیار ساده به نظر برسد ولی در دراز مدت ترس و اضطراب کودک را بسیار کاهش می‌دهد.

 

  • برای تشویق کودک می‌توانید از جایزه استفاده کنید مثلا فرزندتان بعد از تمام شدن جلسه دندانپزشکی می‌تواند اسباب‌بازی مورد علاقه‌اش را بخرد و اگر شرایط لازم را دارد رستوران مورد علاقه‌اش را برای صرف شام یا نهار انتخاب کند.

  • کی دیگر از راه های آشنایی فرزندتان با دندانپزشکی می‌تواند ساختن کاردستی دندانپزشک باشد. با کمک کودکان کاردستی یک آقا یا خانم دندانپزشک و بیمار را بسازید و بعد نمایش آن را نیز اجرا کنید.

  • عروسک یا ماشین مورد علاقه فرزندتان را در هنگام رفتن به دندانپزشکی همراه داشته باشید. بغل کردن اسباب بازی محبوبش می‌تواند استرس او را کاهش دهد.

  • حتما در فواصل کوتاه مدت فرزندتان را برای چکاپ نزد دندانپزشکی ببرید تا از بدخیم شدن شرایط دندا‌ن‌ها جلوگیری شود.

  • اگر کودک از دندانپزشکی می‌ترسد او را فریب ندهید. برای مثال به کودک نگویید می‌خواهیم برویم گردش و خرید و در نهایت او را به دندانپزشکی ببرید. این شیوه نه تنها هیچ کمکی نمی‌کند بلکه اطمینان کودک نسبت به شما را کاهش می‌دهد.

  • والدین عزیز راه‌‌های گفته شده می‌تواند به کاهش ترس کودکتان کمک کند اما فراموش نکنید که رفتن به دندانپزشکی را از سنین کم در  فرزندتان شروع کنید تا محیط برای او آشنا باشد. و در نهایت برای آشنایی فرزندتان با محیط درمانی صبور باشید و تفاوت‌های فردی کودکان را در نظر بگیرید. هرگز کودک خود را با دیگران مقایسه نکنید و نگویید: «از برادر یا خواهرت یاد بگیر، ببین او چقدر شجاع است». این کار به کاهش ترس کودک هیچ گونه کمکی نمی‌کند و باعث کاهش اعتماد به نفس کودک نیز می‌شود.

با وجود بهترین تلاش های والدین برای شناخت نوجوان خود، برخی اوقات به نظر می رسد مشکلات نوجوان شان برای آنها غافلگیر کننده است. در مواجهه با مشکلات رفتاری و هیجانی (مانند رفتارهای پرخطر غیر قابل کنترل) باید حتماً از روانشناس متخصص نوجوان کمک بگیرید. برای رزرو وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.

همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کودک و نـوجوان  یا حضور در کـارگـاه های فرزندپروری ارتقا دهید.

 

دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

ترس از دندانپزشکی در کودکان به طور کلی به دو عامل مهم برمی‌گردد:

  • ترس‌های فردی کودکان مانند: خلق و‌خو و بلوغ

  • عامل بیرونی مانند: رفتار والدین و اطرافیان

  1. برای کاهش عوامل بیرونی باید در هنگام صحبت کردن از دندانپزشکی بسیار محتاط باشید و فقط نکات منفی را بیان نکنید. برای مثال به کودک نگویید: «در مطب دکتر خیلی درد تحمل کردم، من از دندانپزشکی بدم می‌آید و یا ای کاش به دندانپزشکی نروم.» به او بگویید: «به باوجود اینکه کمی سخت بود ولی الان احساس خوبی دارم که به دندانپزشکی رفتم. الان احساس دردی که قبل از رفتن به مطب دکتر داشتم را دیگر ندارم.» با این نوع بیان به کودکان یاد می‌دهید که رفتن به دندانپزشکی به ما کمک می‌کند.

  2. مهم‌ترین نکته در هنگام بردن کودکان به دندانپزشکی این است که حتما دندانپزشک مختص کودکان را انتخاب کنید. رفتار دندانپزشک کودکان و بزرگسالان با هم متفاوت است، در نتیجه اگر برای دفعات اول است که کودک خود را به دندانپزشکی می‌برید حتما از متخصص کودکان کمک بگیرید تا در ذهن کودک خاطره‌ای خوبی از دندانپزشکی به یادگار بماند.

  3. محیط‌ها و آدم‌های غریبه ممکن است برای کودکان استرس‌زا باشد و اگر ناگهانی به کودک بگویید:« فردا به دندانپزشکی می‌رویم.» ممکن است با مخالفت کودک خود روبرو شوید. برای جلوگیری از این موقعیت می‌توانید کودک را یک یا چندبار به مطب دندانپزشک ببرید تا کودک با محیط و دندانپزشک از قبل آشنا شود.

  4. 12 راهکار دیگر را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

8 - 2 = ?

نظرات کاربران

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

2 + 8 = ?

دریافت وقت مشاوره