چگونه با قشقرق در کودکان مقابله کنیم؟ + 9 روش پیشگیرانه

  • سمیرا افشاری‌نژاد

    روانشناس و مدیر طرح فرزندپروی موثر

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۲/۱۱/۲۵

چگونه با قشقرق در کودکان مقابله کنیم؟ + 9 روش پیشگیرانه

قشقرق در کودکان بسیار رایج است و می‌تواند دامنه‌ای از نق زدن و گریه تا لگد زدن، پرتاب اشیاء و کشیدن خود روی زمین را در برگیرد. وقتی کودک قشقرق به پا می کند، معمولاً همراه با یک هدف خاص است. به این معنا که تلاشی برای به دست آوردن توجه، به دست آوردن یک شیء یا اجتناب از انجام کاری است.

علت قشقرق هر چه که باشد والدین باید بتوانند به کودک نشان دهند که این کار پذیرفتنی نیست. اگر فرزند شما مستعد قشقرق به پا کردن است به یاد داشته باشید نمی‌توانید آن را به طور کامل از بین ببرید. تمام کودکان در برخی مواقع تمایل به قشقرق را نشان می‌دهند، بنابراین هدف شما باید کاهش فراوانی و شدت آن باشد.

 

راهکارهای مقابله با قشقرق در کودکان

1. رفتارهای مناسب فرزندتان را تشویق کنید: این کار به احتمال زیاد وقوع قشقرق را کاهش می‌دهد. از تحسین و تشویق به خصوص در شرایطی که برای فرزند شما ناکام‌کننده است استفاده کنید. هرگاه او به جای قشقرق از روش‌های مناسب برای مقابله با سرخوردگی استفاده کرد حتماً او را تشویق کنید.

2. از کافی بودن خواب و غذای کودک مطمئن شوید: قشقرق اغلب هنگامی رخ می‌دهد که کودک گرسنه یا خسته است؛ بنابراین سعی کنید اطمینان حاصل کنید که فرزند شما خواب و غذای کافی دریافت کرده است.

3. به دنبال الگوی زمانی قشقرق های کودک باشید: به عنوان مثال آیا بیشتر در شب هنگام رخ می‌دهد یا زمانی که فرزند شما خسته است و یا قبل از وقت غذا؟ اگر یک الگو را شناسایی کنید، می‌توانید برنامه کودک را برای کاهش احتمال قشقرق‌ مجدد تنظیم کنید.

4. قبل از شروع یا بلافاصله پس از شروع قشقرق مداخله کنید: در اغلب موارد، شما احتمالاً می‌توانید زمان وقوع قشقرق را پیش‌بینی کنید. بنابراین قبل از اینکه رفتار منفی افزایش یابد واکنش نشان دهید.

5. نادیده گرفتن قشقرق: گرچه نادیده گرفتن کار آسانی نیست، اما فرزند شما نباید برای خواسته نامناسب خود توجه‌ دریافت ‌کند. نادیده گرفتن به معنای ترک کردن فرزندتان در شرایط خطرناک نیست بلکه باید او را در معرض دید خود قرار دهید.

6. در نظر خود ثابت باشید: هنگامی که یک قشقرق اتفاق می‌افتد، اجازه ندهید که فرزندتان با این کار از مسئولیت‌های خود اجتناب کند. اگر فرزند شما به دلیل پاسخ "نه" شما قشقرق می‌کند، نظر خود را تغییر ندهید.

7. آرام باشید: سعی کنید در طول قشقرق آرامش خود را حفظ کنید. مسلط باقی بمانید و هرگز فریاد نزنید و تسلیم قشقرق نشوید.

8. این حقیقت را که فرزند شما ناراحت است، بپذیرید: البته پس از حل و فصل شدن و اتمام قشقرق. برای مثلا می‌توانید بگویید: "من متاسفم که عصبانی هستی، اما قشقرق به پا کردن درست نیست". اگر کودک شما بزرگ‌تر از چهار سال است، بعداً می‌توانید از او بپرسید که به جای قشقرق چه راه بهتری وجود دارد.

9. احساسات را به کودک آموزش دهید: به فرزندتان آموزش دهید که با کلمات به ابراز احساسات خودش بپردازد. زمانی که کودکان مهارت‌های کلامی و توانایی ابراز احساسات و خواسته‌های خود را پیدا می‌کنند، معمولاً لجبازی و قشقرق به راه انداختن هم به میزان زیادی کاهش پیدا می‌کنند.

با وجود بهترین تلاش های والدین برای شناخت کودک و نوجوان خود، برخی اوقات به نظر می رسد مشکلات فرزندان برای آنها غافلگیر کننده است. در مواجهه با مشکلات رفتاری و هیجانی (مانند رفتارهای پرخطر غیر قابل کنترل) باید حتماً از روانشناس متخصص کودک و نوجوان کمک بگیرید. برای رزرو وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.

همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کودک و نـوجوان  یا حضور در کـارگـاه های فرزندپروری ارتقا دهید.

 

دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

1. رفتارهای مناسب فرزندتان را تشویق کنید: این کار به احتمال زیاد وقوع قشقرق را کاهش می‌دهد. از تحسین و تشویق به خصوص در شرایطی که برای فرزند شما ناکام‌کننده است استفاده کنید. هرگاه او به جای قشقرق از روش‌های مناسب برای مقابله با سرخوردگی استفاده کرد حتماً او را تشویق کنید. 2. از کافی بودن خواب و غذای کودک مطمئن شوید: قشقرق اغلب هنگامی رخ می‌دهد که کودک گرسنه یا خسته است؛ بنابراین سعی کنید اطمینان حاصل کنید که فرزند شما خواب و غذای کافی دریافت کرده است. سایر راهکارها را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

7 - 4 = ?

نظرات کاربران

۰۱ اسفند ۱۴۰۰

سلام کودک چهارساله دارم مرتب باخودش ولباسهاش درگیره واز10ساعت 9ساعتشو به هردلیلی گریه میکنه وبیشتر ارتباطش با مادرش رانقش نی نی به خود میگیرد ومانند نی نی صحبت میکند راهنمایی کنید

۰۱ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! هم مسئله ارتباطی با والدین وجود دارد و هم کودک باید برای بررسی مسائلی مثل افسردگی, اضطرابی, بیش حساسیتی و .. حتما بررسی شود. دریافت نوبت مشاور

۲۴ اسفند ۱۴۰۰

با سلام و عرض خسته نباشید، من ی پسر ۲ سال و ۴ ماهه دارم، واسه هرچیزی جیغ میزنه، گریه میکنه و دندونش رو به هم فشار میده مثلا اگه چیزی رو ازش بگیریم یا وسیله ای رو بهش ندیم یا نتونه کاری رو انجام بده مثلا ی اسباب بازی رو درست کنه و . . . این موضوع جیغ زدن خیلی ناراحتم کرده میخواستم ببینم چی کار باید بکنم، و اینکه اگه بخوام به مرکز شما مراجعه کنم باید به کدوم بخش رجوع کنم؟ بازی درمانی یا اول مشاوره بعد راه های دیگه؟ ممنون میشم که پاسخ بدید

۲۴ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

سلام دوست عزیز! یادگیری کودک در این سن بر مبنای آزمون و خطاست پس اگر کودک با جیغ زدن به خواسته‌ اش برسد این رفتار در او تقویت می شود. سعی کنید با تکنیک‌های حواس‌پرتی و جایگزین کردن یک موضوع یا وسیله دیگر حواس فرزند خود را پرت کنید و اگر هم قرار بر برآورده کردن خواسته‌ اش هست با تاخیر پاسخ بدهید یعنی زمانی که بدون جیغ زدن چیزی را می‌خواهد. درباره سوال دوم شما، ابتدا فرزندتان باید توسط متخصص ارزیابی شود و پس از آن بر اساس نظر روانشناس کودک مشخص می شود که کودک شما به بازی درمانی نیاز دارد یا اینکه نیاز است شما به عنوان والدین شیوه برخورد با کودک را آموزش ببینید. البته گاهی هر دو این موارد با هم تجویز می شود. دریافت نوبت مشاور

۲۳ بهمن ۱۴۰۱
Sahel

باسلام یه پسر دوساله ای دارم زمانی که به مهمونی می رویم اگر کودکی اسباب بازی خودش را به پسرم ندهد پسرم شروع به جیغ زدن می کند خونسردی خود را حفظ می کنم خیلی آرام صحبت می کنم تا ساکت شود ولی همچنان جیغ می زند آرام نمی شود وقتی که من آرام تر صحبت کنم جیغ زدنش بلندتر می شود .

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

6 - 5 = ?

دریافت وقت مشاوره